Orbán Viktor kormányinfója: lesznek még népjóléti intézkedések a választásokig, a kórházak kapacitása fantasztikus, nagyon sok ágyunk van, még többet be lehet állítani; Novák Katalin lehet a köztársasági elnök

Ritka alkalmak egyike, hogy a szinte csak baráti médiának válaszoló miniszterelnök kiáll az igazi sajtó elé.
Cservenák Zoltán

2021. december 21. 13:53

Orbán Viktor kormányinfója: lesznek még népjóléti intézkedések a választásokig, a kórházak kapacitása fantasztikus, nagyon sok ágyunk van, még többet be lehet állítani; Novák Katalin lehet a köztársasági elnök

13:48 – VÉGE.

 

13:47 – (444.hu-nak) 15 éve Orbán Viktor 50 topbajnokságban játszó focistát ígért az akadémiai rendszerből, amire sok tíz milliárdot elköltött az állam. Ők egyelőre nincsenek sehol, mi ennek az oka? –  jött a záró kérdés. „Lassabban haladunk” –  válaszolt a miniszterelnök, majd hozzátette: úgy látja, nem pénzkérdésről van szó, hanem minőségiről.

 

13:41 – (444.hu-nak) Az omikron variánsról és a járvány brit és dán felfutásáról annyit mondott Orbán Viktor, hogy a magyar egészségügy kapacitása meghaladja a népességarányosan elvárhatót. Ez háborús is időkben jó. „Soha nem gondoltam volna, hogy egy Magyarországon és Németországban nagyjából hasonló módon megjelent vírus az egészségügyi rendszer terhelhetőségének határát hamarabb éri el Németországban, mint Magyarországon. [...] A magyar egészségügy minden összevetést kiáll, előrébb vagyunk, mint a legtöbb ország” – magyarázta a miniszterelnök.

 

13:34 – (444.hu-nak) Orbán Viktor szerint a negyedik hullám viselhetőbb a harmadiknál.

 

13:33 – (444.hu-nak) A lap idézte Gulyás Gergelyt, aki azt mondta „a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv valósult meg” a negyedik hullámban a járványadatokat nézve. Orbán Viktor úgy reagált, hihetnénk, hogy korlátozásokkal, határzárral, elszigetelődéssel útját lehet állni a vírusnak, de ez eddig nem sikerült nálunk és máshol sem. Az európai járványhullám része Magyarország, ez befolyásolja a számokat. Nem terveznek szigorításokat a járvány elleni védekezésben, nem akarnak zárást, mert az nem hoz megoldást, ezért továbbra is oltással védekeznek. Az újságíró próbálta szembesíteni Orbánt avval, hogy hónapokkal később hoztak olyan intézkedéseket, mint például a regisztráció eltörlése az oltásnál és a kötelező maszkhasználat bevezetése zárt terekben, amiket már augusztusban javasolt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, mégis később vezették be, de Orbán szerint ők jókor, jó döntéseket hoztak.

 

13:22 – Budapest feldarabolásáról, ami Matolcsy György ötlete, azt mondta, döntsék el helyben a kerületek, hová akarnak tartozni. Ő Svábhegyen lakik, szeretné, ha maradna Budapest része.

 

13:20 – (168 órának) A polgármesteri fizetésekről úgy gondolja, az önkormányzatok „ügyesek, megoldják” ezt is. Szerinte nézzük meg fél év múlva, megoldották-e. Gulyás Gergely annyit tett hozzá, a 25 ezer fő alatti települések elvont iparűzési adóját kompenzálja a kormány, a nagyobb településeken pedig nem probléma kigazdálkodni a polgármesterek 20 százalékos béremelését.

 

13:19 – (168 órának) A kórházban lévő oltottakról és oltatlanokról a kormány nem gyűjt adatokat, de a népegészségügy igen. Orbán szerint a kiadott tanulmányokat érdemes olvasni, abban vannak fontos adatok. Megkerülte a kérdést, hogy miért nem hoznak nyilvánosságra részletes járványadatokat, például az kórházban lévők oltottságáról, az oltások fajtájáról, a településenkénti járványhelyzetről.

 

13:17 – (168 órának) A miniszterelnök szerint az orosz és a kínai vakcina is megfelelő volt a WHO és a magyar népegészségügy szerint. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból sok mindent kisatíroztak, de Orbán ezeket nem látta, ezért nem tudott rá válaszolni, hogy mennyiben vethet föl gondatlanságot az orosz és a kínai vakcinák használata.

 

13:11 –  (24.hu-nak) Lesznek még népjóléti intézkedések a választásokig, de a miniszterelnök nem mondta el, mi lesz az, mik lehetnek azok.

 

13:09 – (24.hu-nak) Márki-Zay Péterre és a rezsicsökkentéssel, valamint a minimálbérrel kapcsolatos kijelentéseire „új égitestként” tekint, mert ilyet még nem látott. „A kormányzásnak arról kell szólnia, hogy jót tegyünk az emberekkel” – tette hozzá Orbán Viktor, majd megerősítette, szándékosan nem mondja ki az ellenzéki miniszterelnök nevét.

 

13:08 – (24.hu-nak) Karas Monika, a Médiatanács lemondott elnökének 41 milliós végkielégítését nem minősíti (pofátlannak sem) Orbán Viktor, mert nem a kormány hatásköre. Érdekesség, hogy korábban a Fidesz-többségű parlament hozott törvényt a „pofátlan” végkielégítések különadójáról.

 

13:07 – (24.hu-nak) Az orvosi ügyeleti pénzről, ami nagyjából 1300 forint óránként, és ami nagyjából a 60-70 százaléka az átlagos orvosi órabérnek, a miniszterelnök annyit mondott, eddig soha nem látott orvosbéremelés volt, és az ügyeleti díjakat is kifizetik. Utóbbira közel 30 milliárd forintot költöttek, ezért kérte az orvosokat, ügyeljenek az ünnepek alatt is, mert ez most az emberek érdeke. Gulyás Gergely korrigálta az újságírót: nem igaz, hogy az ügyeleti óradíjak nem emelkedtek, csak arányaiban kevesebbek lettek, mint a megemelt orvosi órabérek.

 

13:02 – (24.hu-nak) Nincs szükség orosz és kínai vakcinára, bár Orbán rendelne még, de inkább mégsem rendelnek. Az uniós beszerzést lassúnak, de stabilnak látja. Szerinte a kínai vakcina a legjobb egyébként.

 

12:59 – (24.hu-nak) „Erőset” gondolt, amikor először olvasott Völner Pál lemondott igazságügyi államtitkár korrupciógyanús ügyéről az ügyészégi közleményben. Ha az ügyészség a kormány alá lenne rendelve akkor „mondott volna egy-két dolgot” hivatalosan is, de a parlament alá tartozik, ezért az lett volna baj, ha tudott volna róla hamarabb bármit.

 

Völner saját maga dönt a parlamenti mandátumáról, a Fidesz frakciója nem veheti el tőle.

 

12:53 – (EuroNewsnak) Nem fogják kétharmados törvényekkel bebetonozni a családtámogatásokat, mert már nincs idő a választásokig, illetve mert nem elegáns, hiszen a költségvetést is érinti. Orbán azért hozzátette, hogy ő szívesen megtenné.

 

12:48 – (EuroNewsnak) Az ügyészséget nem szeretnék átrakni más felügyelete alá. Minden adatot feltöltenek az uniónak, ami szükséges.

 

12:43 – (HVG-nek) A választást nem tervezik elhalasztani, a szabályokat nem akarják változtatni, a választókerületek határait sem szándékoznak módosítani.

 

12:41 – (HVG-nek) Orbán Viktor mostanában nem járt Hatvanpusztán, de azt javasolja, forduljanak a tulajdonoshoz, ha kérdésük van (Orbán Győzőhöz, a miniszterelnök édesapjához – a szerk.)

 

12:38 – (HVG-nek) Lehet-e rendszerszintű korrupcióról beszélni, miután egy éven belül korrupciógyanúba keveredett az agárminisztérium volt helyettes államtitkárát (Nagy Jánost) és az igazságügyi minisztérium államtitkárát (Völner Pált)

 

12:37 – (InfoRádiónak) Novák Katalinnak január 1-jével távoznia kellene a miniszteri székből, mint köztársaságielnök-jelölt. 

 

12:35 – (InfoRádiónak) A negyedik oltásról azt mondta a miniszterelnök, már ő is nehezen menne érte, bízik benne, hogy a harmadik elég, és ha kell, majd a rendelt, omikron-variánsra fejlesztett vakcinát fölveszik.

 

12:33 – (Indexnek) Orbán Viktor véletlenül „leegészégügyiminisztériumozta” az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

 

12:32 – (Indexnek) Már nem Ausztria a laborunk, mert mi oltás alapú védekezést folytatunk, ők meg vegyesen védekeznek, lezárásokkal.

 

12:29 – (Indexnek) Orbán Viktor nem tudja, miből lehet arra következtetni, hogy a pedagógusok sztrájkja mögött a baloldal kampányakciója lenne, ahogyan Kásler Miklós mondta. A miniszterelnök kiáll az oktatásért felelős miniszter szavai mellett, de ezek szerint nem tudja, miért.

 

12:28 – (Indexnek) Legkésőbb ötven nappal a választások előtt hozzák nyilvánosságra a Fidesz választási listáját.

 

12:26 – Migrációs ügyben az Európai Bizottság már dolgozik a szabályozás frissítésén, de mivel ez még nem történt meg, büntetik Magyarországot. A szabályozást a tömeges migráció előtt alkották meg, de azóta változott a helyzet, elfogadott a kerítés építése és az is, hogy az uniós határon kívül bírálják el a menedékkéréseket.

 

12:25 – Hogy lesznek tiszták a választások úgy, hogy a közmédia nem ad egyenlő esélyt az indulóknak. Orbán azt mondta, a kormánypárt soha nem gyakorol nyomást a közmédiára, jövőre sem fog. A média fele jobboldali konzervatív, fele pedig baloldali, liberális.

 

12:25 – Völner Pálról és a Pegasus-ügy kapcsolatáról Pintér Sándor belügyminisztert idézte és azt mondta, 2010 óta nem volt törvényellenes megfigyelés az országban.

 

12:22 – (AP-nek) Az amerikai hírügynökség szembesítette a Frontex adatával, miszerint nem igaz, hogy nagyobb a migrációs nyomás most, mint 2015-ben volt. Orbán szerint a 100 ezer határsértési kísérlet hiteles szám, hiába mondanak 30 ezret és 50 ezret mások, mert Magyarország a kísérletek számát számolja, nem a személyeket.

 

12:21 – Nem tartanak senkitől, de 2022-ben jön Gyuri bácsi és hozza a haverjait. „Jön Gyuri bácsi, vendéget fogadunk, jön Gyuri bácsi és hozza az összes haverját” – Sorosozott egyet Orbán.

 

12:16 – Orbán már bánja, hogy nem tanultak rendesen oroszul. Szerinte Európa nyugati fele nem érti, hogy Kelet-Közép-Európa is Európa része, ez a terület is hoz értéket, de másmilyen értékei vannak, mint a Nyugatnak. Ezt tiszteletben kell tartani, nem lehet, hogy ki akarnak oktatni, át akarnak nevelni bennünket „Amíg ezt nem fogják kulturálisan megérteni, addig az lesz, hogy a Bizottság olyan kormányokat akar látni, ami jobban hasonlít a nyugat-európai kormányokhoz értéktalapzat szempontjából. De ebből nem európai egység lesz, hanem európai kétség.”

 

12:13 – (Pesti Srácoknak) A feles többséggel történő alkotmányozásról a miniszterelnök azt mondta, nem kell komolyan venni, szerinte ez politikai blöff. „Ez nem egy kóceráj, egy sufni, hanem egy alkotmányos rendszer.”

 

12:11 – Csak többszörösen ellenőrzött lehet kiadni a járványról, ezért van ilyen kevés adat Orbán szerint.

 

12:08 – Kövér László kiszivárgott beszédével kapcsolatosan semmi érdemit nem mondott Orbán Viktor, annyit megjegyzett, nem számít minősített adatnak, a Kövér-beszéd kiszivárogtatása. A beszéd tartalmát nem kommentálta a miniszterelnök, pedig Kövér László arról beszélt a magyar polgári titkosszolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt, hogy a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára.

 

12:07 – Megelőlegezik a költségvetésben az uniós Helyreállítási Alap hiányzó forrásait.

 

12:05 – A béremeléseket a piaci viszonyokhoz igazította a kormány, nem a választásokhoz – mondta Orbán, majd hozzátette: menni kellett a piaccal, hogy legyen munkaerő az állami szektorban is. „Sokan mondják, hogy választási spekulációról van szó – természetesen az nem baj, ha választás előtt béremelések történnek –, de ez alapján nem lehetett volna a béremelések ütemezését megállapítani.” Egyedül a nyugdíjemelésnél vállaltak kockázatot a teljes 13. havi nyugdíjjal. 

 

Itt gyurcsányozott egyet Orbán, emlékeztetett: szerinte Gyurcsány vette el a 13. havi nyugdíjat. Rosszul emlékszik, a Bajnai-kormány válságkezelő, kiigazító lépése volt a 2008–2009-es világgazdasági válság idején.

 

12:03 – (Hír Televíziónak) Január végén harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolványt, ha romlik a helyzet. 

 

11:57 – Nincs az uniónak joga megtagadni a Helyreállítási Alap pénzeit bármelyik tagállamtól, így Magyarországtól sem a gyermekvédelmi törvény (amit sokan inkább homofób törvény) miatt a miniszterelnök szerint, mert ez egy közösen fölvett uniós hitel. „Az egész eljárás a legbrutálisabb szabotázs, mert ez veri szét az uniót” – mondta Orbán, aki úgy véli, már rég ide kellett volna adni a pénzt, miközben ideológiaalapú, pártpolitikai síkon tartja az ügyet Brüsszel. „A Bizottság egy politikai játszmát játszik, egy eszköznek tekintik, amivel az ellenzéket megtámogathatják.” 

 

Orbán Viktor azért emlékeztetett, a 4. negyedévben 1,4 milliárd eurós (mintegy 500 milliárd forint) támogatás érkezett Magyarországra, tehát a Helyreállítási Alap pénzeit tartja csak vissza az unió, mást nem.

 

11:52 – (Mandinernek) Az unió bővítésének lehetőségéről azt mondta a miniszterelnök, hogy „bővítési ernyedtség” van az unióban, de Orbán küzd azért, hogy a Nyugat-Balkán államait fölvegyék az Európai Unióba.

 

11:48 – Milorad Dodikról is kérdezték, akihez úgy viszonyul Orbán, mint egy megválasztott vezetőhöz, nem érdekli, hogy Dodikot, a boszniai szerbek vezetőjét Bosznia-Hercegovina destabilizálásáért tartják felelősnek az Európai Unióban. A Balkánt nem lehet stabilizálni a szerbek és Bosznia-Hercegovina, valamint a boszniai szerbek jogainak tiszteletben tartása nélkül – tette hozzá. Ezért küldtek 100 millió eurót a boszniai szerbeknek.

 

11:37 – A budapesti városháza „eladásáról” azt mondta: mindenkinek be kell tartani a jogszabályokat.

 

11:35 – Szabó Tímea C.I.A. ügynöke az Origo értesülései szerint.

 

11:32 – A kötelezőkvóta-bevezetésről a jelenlegi állapot megtartását szeretné elérni Orbán. „Nekünk rendezett bevándorláspolitika kellene, Brüsszel erre nem hajlandó” – mondta, majd megismételte, szeretné, hogy a migránsok az unió területén kívül igényeljék a belépést.

 

11:30 – (Origónak) A brüsszeli nagyhatalmi törekvésekről kérdezték a miniszterelnököt, aki szerint a Nyugat-Balkánt nem szabad szankcionálni, be kell fogadni az unióba.

 

11:25 – A Pegasus-botrányról semmi érdemit nem mondott, csak a kampány elindulásaként értékeli az ügyet.

 

11:24 – Völner Pál kollégista korukban is bátrabb volt, mint ő, mert nem állt föl, amikor jött a hír, hogy meghalt Brezsnyev, a Szovjetunió akkori vezetője. Megvárják a bírósági ítéletet, ezután foglalkoznak Varga Judit igazságügyi miniszter politikai felelősségével.

 

11:22 – Márki-Zay Péterről azt mondta Orbán: a főnök mindig a legnagyobb koalíciós párt elnöke, aki (nem mondta ki) Gyurcsány Ferenc.

 

11:20 – (Telexnek) Novák Katalin köztársasági elnöki jelöltségéről kérdezte a miniszterelnököt, aki elmondta: több nevet dobtak be, közülük Novákot tartják a legjobbnak. Áder Jánosra hivatkozott, amikor arra kérdezett a lap, hogy miként lehet köztársasági elnök az, aki első vonalas pártpolitikus.

 

11:18 – A fejlesztések és a budapesti repülőtér megvásárlásának elhalasztása csak részben vezethető vissza az energiaárak elszállására. A tervezett 2022-es 5,9 százalékos hiányt 4,9 százalékra akarják levinni, ezért ütemeznek át kiadásokat.

 

11:12 – (Financial Times-nak) Az ukrán-orosz konfliktusról kérdezte Orbánt. Azt mondta: amíg lehet, a lengyelekkel mennek ukrán-kérdésben. Támogatják Ukrajna függetlenségét, de normális viszonyt akarnak ápolni Oroszországgal.

 

11:09 – Öt százalék lehet az éves infláció, de az év végi (utolsó havi) csak 3 és 4 százalék közötti lesz. A választások előtti osztogatás fedezete a munka Orbán szerint.

 

11:07 – Arról, hogy lesz-e személyzet, azt mondta, Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter készített egy „gyorstalpalót”. Sok száz életet nyertek, nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi milliárdot bukott az állam az egészségügyi beszerzéseken. Gyorsan vettek mindent, amennyire át lehetett látni, átlátták a közreműködő cégeket.

 

11:04 – A 16 ezer lélegeztetőgépekről a miniszterelnök úgy fogalmazott, két év után nehéz visszaemlékezni a járvány elejére, próbáltak felkészülni a legrosszabbra, ezért vettek ennyi gépet. „A vírust sikerült megfognunk, nem szabadult el” –  mondta Orbán Viktor.

 

11:02 – (RTL Híradónak) Völner Pálról a miniszter felelősségét kérdezték. Orbán azt mondta, akkor tudta meg, hogy Völner korrupcióban lehet érintett, amikor az ügyészség kitette a honlapjára a hírt. Az ügyet csak az ügyészség vizsgálja, nekik nincs jogkörük, ezért megvárják a vádemelést.

 

10:56 – (BBC-nek) A kerítésről és a migrációról kérdezte Orbánt. A kerítés elkerülhetetlen, anélkül nem tudják megvédeni az országot, mindenkit megakadályoznak, aki engedély nélkül akar Magyarországra jönni. Idén 100 ezer embert állítottak meg, ha nem tették volna, ennyivel több illegális migráns jött volna az unióba.

 

10:55 – 2022 második felében nézik meg, mennyire rendeznék a pedagógusok bérét.

 

10:54 – Völner Pál ügyéről azt mondta: felvethető a politikai felelősség az ügyben, de csak a bírósági ítélet után.

 

10:52 – Nem zárta ki a miniszterelnök-jelölti vitát Márki-Zay Péterrel. Orbán az 50 napos kampányra hivatkozva utasította el a konkrét választ, azt mondta, majd a kampány idején döntenek.

 

10:49 – (ATV-nek) Áder Jánosról kérdezte Orbánt, aki sajnálja, hogy lejár a mandátuma. Megerősítette a híreket, hogy Novák Katalin is lehet a köztársasági elnök. A családügyi miniszter ugyanis jelölt.

 

10:47 – A városháza eladásáról azt mondta, mindenki söprögessen a saját háza táján, amíg a Fidesz van hatalmon, addig a Parlamentet nem adják el.

 

10:46 – Ahol lehetett, hatósági árat vezetett be, de az árak korlátozása helyett inkább bért és nyugdíjakat emelnek. 

 

10:44 – (MTVA-nak) Az omikronról és a harmadik oltásról kérdezik a miniszterelnököt. „Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, de szeretném elkerülni. Szerintem a kötelező oltás nem működik” – válaszolta Orbán, majd hozzátette: a kórházak kapacitása fantasztikus, nagyon sok ágyunk van, még többet be lehet állítani, az orvosok nagyon jó munkát végeznek. Nem látja, hogy bárkit ne tudnának ellátni.

 

Kérdések

 

10:38 – Migráció is téma: Orbán azt szeretné, hogy a migránsok menedéki kérelmét a schengeni határokon kívül kell lefolytatni. Továbbra is szeretné kifizettetni a határkerítés árának felét és a határvédelem költségeinek nagy részét az unióval. „Nem fogunk beengedni senkit.”

 

10:34 – A miniszterelnök szerint Brüsszel meg akarja adóztatni a lakásokat és az autókat a környezetszennyezés miatt, de ők küzdenek ez ellen.

 

10:32 – Orbán bejelentette: az Európai Unió Tanácsában egyelőre nem tudtak megegyezni az energiaválság közös kezeléséről. Szerinte az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkolják a megállapodást, ezért arra számít, kimondják: az atomenergia nélkül nem lehet harcolni a klímaváltozás ellen, a gázból nyert energia pedig átmenetileg fenntarthatónak számít majd. Idővel ezt megváltoztathatják, de egyelőre marad a gázból nyert energia támogatása az unióban.

 

10:27 – A harmadik fontos ügy a gyerekvédelmi népszavazás lesz.

 

10:26 – 2022 választási év lesz – folytatta Orbán, majd rátért arra, hogy Lengyelországból vették át a 25 éven aluliak adómentességét. Szerinte a vírus nem hagyja ott Magyarországot, tehát marad az oltásalapú védekezés. Pfizer-vakcinából 2,4 millió adag van, rendeltek 2 millió, gyerekek oltására alkalmas vakcinát. Az uniós bizottságtól úgy tudja, az omikron-variáns ellen új vakcina lesz, ezt a Pfizer kifejlesztette, ebből rendelnek. 2022 második félévében kaphat Magyarország 9 és fél milliót, ebből 1,5 millió használható a gyerekek számára.

 

10:23 – A gazdaság újraindítását a nemzeti konzultációra alapozták, mert 2 millió ember küldte vissza a két kérdőívet. Az újraindítást nem segélyekre, hanem a munkahelyekre alapozták. 1700 milliárdot költöttek állami beruházásra, 1400 milliárdot adtak a magánszektornak, szerinte ennek is köszönhető, hogy 3,9 százalékos a munkanélküliség, miközben az uniós átlag 6,7 százalék. A miniszterelnök úgy látja, a magyar gazdaság visszajutott a válság előtti, 2019-es évre. Hat százalék fölötti gazdasági növekedést vár 2021 végére.

 

10:20 – Mindenkivel együtt éreznek, akiknek veszteségeik voltak idén, de 2021-ben már nem volt annyira eszköztelen az ország a járvány elleni védekezésben, mint 2020-ban. Oltásalapú védekezést tudtak elkezdeni, a vakcinák hatásos védelmet nyújtottak – mondta Orbán Viktor, majd megemlítette, hogy 6 millióig szépen eljutottak az első oltásokkal, de hiába győzködik a magyarokat, alig növekszik ez a szám. A harmadik oltásokban 32 százalékon áll Magyarország, ami kimagasló az unióban.

 

10:16 – Elkezdődött!

 

 

10:06 – Bár 10 órára ígérték az Orbáninfót, még nem kezdődött el a közvetítés.

 

 

Korábban írtuk

 

Orbán Viktort legutóbb június 10-én kérdezhette nem NER-médium, de akkor nem jelentették be, hogy  ott lesz a kormányinfón, most viszont előre szóltak.

 

Az év utolsó kormányinfóját kedden 10 órától a miniszterelnök tartja. Orbán várhatóan ezekben a témákban is kap kérdéseket:

 

  • Pegasus-ügy, a lehallgatási botrány,
  • Völner Pál korrupciós aprópénzei,
  • a koronavírussal kapcsolatos érdemi, pontos tájékoztatás teljes hiánya,
  • az egyre nagyobb méreteket öltő gazdasági válság, ami egyszerre jelentkezik a költségvetési hiány és az államadósság elszabadulásában, a beruházások leállításában, valamint a napi szinten érezhető áremelkedésekben,
  • az elszigetelődés az Európai Unióban,
  • jogállamisági kérdések és az ebből is fakadó előnytelen hitelfelvétel,
  • kapcsolatok Oroszországgal, Kínával,
  • a Fudan-egyetem kérdésköre,
  • a kormányzati szinten vállalt homofóbia.

 

 

Egy valami biztos újra elhangzik majd: „Boldog karácsonyt!”.

 

A kormányinfót 10 órától élőben nálunk is megnézheti!