Orbán Viktor tanácsai: Akinek nem futja a rezsire, az keressen több pénzt! – Nemes István olvasói levele

Őszintén azt hittem, hogy Mihálffy Béla képviselő rezsivel kapcsolatos tanácsainál (miszerint nem elég otthon letekerni a fűtést, a szomszédnak is olvassuk le a gázóráját) nincsen lejjebb. Tévedtem. Csakhogy amit a miniszterelnök mondott, az nem fogalmatlan elszólás volt, hanem a Fidesz politikájának alapvetése.
Szeged.hu

2022. július 30. 09:04

Orbán Viktor tanácsai: Akinek nem futja a rezsire, az keressen több pénzt! – Nemes István olvasói levele

Álljon itt a pontos idézet arról, mit üzen az átlagnál több energiát használó magyaroknak Orbán Viktor:

 

„Aki efölött van, annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci, a lakossági piaci árát, tehát a nem támogatott árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek.”

 

Ez a mondat mindenhol és minden körülmények között elfogadhatatlan, sőt minősíthetetlen. De még inkább az attól, akinek az ország vezetőjeként kötelessége lenne a válság kezelése. Na meg attól, aki pár hete még ezt mondta:

 

„Mindenki hirtelen előáll fizetésemelési igényekkel, ráadásul magasakkal, 20–30–40 százalékkal vagy duplázással, de nem ennek van az ideje.”

 

És pláne attól, akinek az adófizetőktől kapott fizetése mégis havi 2 millió forinttal emelkedett júniusban, és így már évente közel 60 milliót keres és akkor Mészáros Lőrincről még nem is beszéltünk. Hát ő az, aki most azt állítja, hogy a magyar családok egyrészt túl sok energiát fogyasztanak, másrészt túl keveset keresnek. Modern nyílászáró, kondenzációs kazán, hőszigetelés, napelem — akinek ez nincs, az annyit is ér?

 

Bármilyen felháborító is, ez volna a rendszer működésének a lényege, a módszer, amit magyarul úgy hívunk, „szalámitaktika”. Orbán Viktor szó szerint szeletekre vágja a társadalmunkat és darabról darabra semmisít meg minket. Így lettek a kormánykommunikációban a pedagógusok lusta naplopók (hiszen Parragh szerint ott van nekik a nyári szünet), a jogvédő civilek ellenséges külföldi ügynökök (Putyintól ellesett technika), a katás kisvállalkozók álnok adóelkerülők (pizzafutár-extraprofit?). Most pedig az a csoport van soron, amelyiknek vagyoni és jövedelmi helyzete miatt leginkább fájni fog a rezsiemelés: ők lesznek a felelőtlen túlfogyasztók, akik tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér.

 

A képlet mindig ugyanaz. Újabb és újabb szeleteket hasítanak ki a társadalomból, tagjaikat pedig megalázzák és lejáratják. Az üzenet nyilvánvaló: „Nix ugribugri!” Mert akit már kipécézett a kormánysajtó, az utána kétszer is meggondolja, hogy háborogjon, tüntessen, ellenálljon. Inkább befogja a száját, belesimul a rendszerbe. Ha pedig még nem került sorra, akkor csöndben örül, hogy nem tanárnak ment, vagy nem kell katáznia a megélhetéshez.

 

Aki arra számít, hogy ez majd jobb lesz, csak múljon el a háború, csak múljon el a válság, az sajnos téved. Ennek a rendszernek mindig újabb és újabb áldozatokra lesz szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon. Ebből a körből ki kell kitörni, inkább előbb, mint később.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind