Borzasztóan rosszul öregedett meg egy videó Orbán Viktor szempontjából: Csak putyini típusú rendszerekben fordulhat elő az orvosok megfélemlítése

2006-os a felvétel, egy önmagát beteljesítő jóslat. Hogy Orbán Viktor ekkor már sejtette azt, pont azt és úgy fogja megcsinálni, amit és amiről beszélt, nem tudni. Őt látva igen, csak nem vette senki komolyan. Akkor.
Garai Szakács László

2023. március 03. 14:00

Borzasztóan rosszul öregedett meg egy
videó Orbán Viktor szempontjából: Csak putyini típusú
rendszerekben fordulhat elő az orvosok megfélemlítése

Ám 2006 még más világ volt: Orbán Viktor ellenzékben volt. Az akkor havonta jelentkező, a pártjának forgatott Fogadóóra egyik adásában többek között ezeket mondta Orbán Viktor az egészségügy kapcsán:

 

  • „a kevés pénzzel rendelkező, nehéz anyagi helyzetben lévő emberek számára az egészségük helyreállítása egyre inkább elérhetetlen, a gyógyuláshoz alig férnek hozzá, a gyógyszereiket nem tudják kifizetni. A káosz nő, reformok helyett csak rombolást tapasztalni az egészségügy területén.”
  • „Magyarország egyre inkább egy szociális válságtól sújtott országgá válik. (...) A szociális válság egy egész történelmi korszakot jelenthet Magyarország életében. Azok, akik egyszer lecsúsztak, beleestek a szociális válság örvényébe, azoknak nincs pénzük arra, hogy kifizessék hó végén a számláikat, nem tudják taníttatni a gyerekeiket. Ha a gyerekük vagy ők maguk megbetegednek, akkor nem tudnak hozzájutni újra az egészségükhöz. Az állam közben napról napra jelenti be, hogy melyik az a terület, ahol többet őrá senki se számítson. Több milliós rétege alakulhat ki a magyar embereknek, akik nem tudnak önerőből kijutni a szegény, rászoruló, leszakadt helyzetből.”
  • „Ma az az egyik fontos feladat, hogy a rombolást abba kell hagyni. Ma az egészségügyben nem reform zajlik, hanem rombolás.”

 

„Minőségileg a nyugati és a keleti demokráciák nem azonosak. Egy nyugati demokráciában nem fordulhatna elő, hogy egy orvos azért nem mondja el a szakmai véleményét, – horribile dictu – nem mondja el a szakmai tényeket, amivel találkozik, mert attól tartana, hogy esetleg valahogy a politikába belekeveredik, és a végén még ebből neki baja lesz. Ez nem fordulhat elő egy nyugati demokráciában. Keleten ezzel szemben, nálunk, igen. Tehát ha ez így megy tovább, akkor lassan ez a putyini típusú, oroszországi, a formákat betartó, de a formák mögött nem a szabadságra, a népakaratra, a szabad véleménynyilvánításra, az őszinte beszédre épülő politikai berendezkedés valósul meg.”

 

Orbán Viktor „vitapartnere”, Szócska Miklós, aki akkor megbízott főigazgató volt az Egészségügyi Menedzserképző Központban, a Semmelweis Egyetemen, 2010-től 2014-ig pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, majd Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára volt, többek között azt is mondta:

 

„soha ilyen depressziós és elégedetlen nem volt az orvostársadalom. Nem mernek ugyanakkor beszélni. (...) Félnek, hogy esetleg politikai színezetet kaphat az ő jelzésük.”

 

A videó a putyini mondatoktól indul, de érdemes előretekerni, a többi idézet korábban hangzik el.

 

A felvétel Orbán Viktor YouTube-csatornáján van, egyébként.

Vélemények

mutasd mind