„Orbán Viktor szívinfarktusa tisztességes dolog lenne” az osztrák állami média vezetője szerint

A külügy már be is rendelte Ausztria budapesti nagykövetét.
Kékes Viktória

2022. június 03. 07:03

„Orbán Viktor szívinfarktusa tisztességes dolog lenne” az osztrák állami média vezetője szerint

A Külgazdasági és Külügyminisztérium berendeli Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média egyik vezetőjének már törölt Facebook-posztja miatt – írja az MTI.

 

Az ok, hogy Karl Pachner, az osztrák állami média egyik vezérigazgatója egy Facebook-posztban azt írta, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

 

 

„A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt” a KKM péntek reggelre berendeli Ausztria budapesti nagykövetét, magyarázatot kér az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére – olvasható a közleményben.

 

Pachner törölte a posztot és elnézést kért. Facebook-oldalán azt írta, „meggondolatlanul és félreérthetően fogalmazott”, valójában nem kívánja a magyar miniszterelnök halálát, sőt senkiét sem. Épp ezért érinti meg ami Ukrajnában történik, és ez késztette arra, hogy ilyen sajnálatosan és érzelmesen öntse szavakba a gondolatait. 

 

„Nagyon sajnálom, hogy ezt posztoltam” – fogalmazott.

 

Nem ez az első eset, hogy (még ha egy vicc részeként is) Orbán Viktor halálát kívánják. 2010-ben Oroszvári Péter, az MSZP ifjúsági szervezetének elnökhelyettese – szintén a Facebookon – azt írta:

 

„Mennyei Atyám! Miután az elmúlt esztendőben kedvenc zenészemet, Michael Jacksont, kedvenc színészemet, Patrick Swayzet, kedvenc színésznőmet, Farrah Fawcettet és kedvenc írómat, Mario Benedettit magadhoz vetted, szeretném tudatni Veled, hogy kedvenc politikusom Orbán Viktor, és már február közepe van!!!”

 

Oroszvári posztjára akkor Ágh Péter reagált, aki megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte az MSZP képviselő-jelöltjének szavait, a Fidesz pedig azt követelte, hogy a politikus kérjen bocsánatot, a szocialisták határolódjanak el Oroszváritól, és léptessék vissza egyéniben és az országos listáról is. Oroszvári Péter közleményben válaszolt Ágh Péternek, ebben azt írta, hogy a diktatúra ott kezdődik, ahol a rendszerből eltűnik a humorérzék. 

 

(Az ügy egyébként úgy végződött, hogy kiderült: Oroszvári posztja előtt egy héttel a fideszes Bagó Zoltán is kitette ugyanezt a szöveget, csak nála nem Orbán Viktor, hanem Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc szerepelt.)

 

A nemrégiben elhunyt Homonnay Gergely 2020-ban írta ki Facebook oldalára, hogy 

 

„Ahogy az Ózban a gonosz boszorkány halálát várták, úgy várom Orbánét is, és pezsgőt fogok bontani, ha megdöglik”.

 

2019-ben Kovács M. Mária, a CEU történészprofesszora arról elmélkedett egy posztban, hogy Orbán Viktorral is történhetne egy olyan légi katasztrófa, ami 2010-ben Lech Kaczyński lengyel államfő halálát okozta. Kovács Pachnerhoz hasonlóan törölte a posztot és bocsánatot kért. 

 

2021-ben pedig Konok Péter a  Magyar Hang Kötöttfogás című műsorában válaszolta a kormányfő nemzetközi térben történt elszigetelődése kapcsán sajnálatát kifejező Szalma Botondnak, hogy 

 

„Szerintem meg dögöljön meg”.