Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Nagy Márton is saját honvédségi különgéppel repült tárgyalni Egyiptomba

A magyar kormánytagokkal szemben az orsztrák kancellár menetrend szerinti járattal utazott Marokkóba.
Kékes Viktória

2023. március 02. 07:56

Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Nagy Márton is saját honvédségi különgéppel repült tárgyalni Egyiptomba

Miután részt vett a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén - ahol többek között seperc alatt ledarálták a velük szembeszálló Magyar Orvosi Kamarát -, különgépre szállt és Egyiptomba utazott Orbán Viktor. A miniszterelnököt Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is elkísérte Kairóba. Az RTL Híradó tudósítása szerint mindegyikük külön honvédségi géppel érkezett meg az arab országba, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel megállapítsák: mindkét ország a béke pártján áll. 

 

Orbán és Nagy az egyenként több mint 100 fő befogadására is képes Airbusszal, Szijjártó az egyik luxusgépnek számító Falconnal.

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint - aki már több alkalommal felhívta a figyelmet Orbán és a kormánytagok magángépes repkedéseire - a miniszterelnök teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal:

 

„Ezzel teljesen szembeköpi több millió honfitársunkat, akik nagyon nehéz gazdasági helyzetbe kerültek. Egy civilizált, demokratikusan működő országban ilyet nem lehetne megtenni”. 

 

Hadházy szerint ezt bizonyítja az is, hogy az osztrák kancellár hétfőn Marokkóba menetrend szerinti járattal repült.

 

A Magyar Honvédség 2018-ban vásárolt 2 darab Airbus A319 (lajstromjelük 604 és 605) és 2 db Dassault Falcon 7X (lajstromjelük 606 és 607) típusú repülőt. Simicskó István egykori honvédelmi miniszter akkor azt mondta, „ezek nem kormánygépek, ezek honvédségi gépek, ezeket a honvédség üzemelteti”. Ennek némileg ellentmond, hogy azóta rendszeresen használják azokat a kormány tagjai (Szijjártó Péter például a Holdra is elrepülhetett volna az így megtett kilométerekkel), de a köztársasági elnök is. Időnként az is előfordul, hogy a kellemest kötik össze a hasznossal, erre jó példa Orbán Viktor és Lévai Anikó római kiruccanása: itt a miniszterelnök előbb lerótta tiszteletét XVI. Benedek ravatalánál, majd homárt ebédelt egy olasz étteremben.