Orbán Viktor szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan már van elég tapasztalat, és a nemzeti konzultáció is segített...

Azt is mondta a miniszterelnök a rádió mikrofonjába, hogy állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát.

2020. szeptember 04. 10:09

Orbán Viktor szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan már van elég tapasztalat, és a nemzeti konzultáció is segített...

Csodálatos dolgokról csodálatosan beszélt Orbán Viktor, a szó a Magyar Távirati Irodáé:

a kormányfő kiemelte:

„okosabbak vagyunk, mint voltunk”,

mert van tapasztalat.

„Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (...). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is”

– mondta, hangsúlyozva: a védekezés sikere azon is múlik, hogy az emberek támogatják-e az intézkedéseket.

A miniszterelnök ma éppen három feladatot jelölt ki:

  • az életek mentését – a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét,
  • az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését
  • és a gazdaság felpörgetését, mert „ha megint le kell állni a gazdasággal, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni mindannyian”.

Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt.

Arról is beszélt, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Pintér Sándor belügyminiszternek

„hálával tartozunk mindannyian”, mert a járvány első hulláma felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem azonnal a második hullámra való felkészülést szorgalmazták, és egész nyáron ezzel foglalkoztak.

A kórházi kapacitásokról a kormányfő azt mondta: a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan gyakorlaton, hogy ma „pontosan tudjuk, az elképzelhető legrosszabb helyzetben is mit kell tenni”. Kis túlzással „név szerint ismerjük a lélegeztetőkészülékeket”, és most már saját gyártási kapacitása is van az országnak, a vakcinán kívül – amelyre úgy látja, még várni kell – mindent tudunk gyártani.

A miniszterelnök a tesztelés kérdésére is kitért, és azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint haladnak, és a tesztelést – ahogyan eddig – ezután is a nemzetközi sztenderdek szerint folytatják.

Kiemelte, egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben, ezért óvatosnak kell lenni egy esetleges változtatásnál, nehogy rosszabb helyzetet idézzenek elő, mint amit eddig sikerült elérni.

Magyarország a védekezés sikerét emberéletekben méri, és „ott az első csatát megnyertük”. A hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint itt – jegyezte meg Orbán Viktor, aki ezért arra figyelmeztetett: Magyarországon nagyon kell vigyázni arra, hogy a kialakult és az eddig bevált kompakt védelmi rendszer melyik elemén változtatnak, nehogy épp ellenkező legyen a hatás.

Azzal kapcsolatban, hogy a bevezetett utazási korlátozások miatt az EU arra figyelmeztette Magyarországot, „nem diszkriminálhatja” az EU-tagállamok polgárait, a kormányfő úgy reagált: a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy a V4-ek között mély járványügyi együttműködés alakult ki, és Magyarország meglehetős biztonságban van a másik három visegrádi országban zajló védekezés felől. Ausztriával is sok az egyeztetés, de „azzal még várnék”.

A határzárat úgy kommentálta: a vírus már Magyarországon belül van, az itteni terjedését lassítani, fékezni kell, de az utánpótlásvonalakat is el kell vágni, ezért vezettek be utazási korlátozásokat, amelyben vannak ugyanakkor kivételek is. Jelezte egyúttal, hogy pénteken is kormányülést tartanak, és ezen a részleteket tovább finomítják, hogy minél inkább elérjék „a lehető legnagyobb szabadságot az összes fontos, szükséges korlátozás mellett”.

A határzárat érő EU-s kritikákra Orbán Viktor egyébként úgy válaszolt: mondhatnak most, amit akarnak, de „majd néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi”, mert nem fogják tudni féken tartani a járványt ők sem, ha a határoknál nem vezetnek be új gyakorlatot. Így arra számít, követni fogják a magyar példát, és akkor az egész ügy lekerül majd a napirendről.

A tanévkezdésről szólva arról beszélt: tavasszal azért hoztak általános szabályt minden iskolára, mert egy ismeretlen ellenféllel álltak szemben, most viszont nem kell ilyet alkalmazni, nem mindenhol jelenik meg ugyanis a vírus. Ha viszont egy iskolában olyan erőteljes a fertőzés mértéke, hogy jobb átállni a digitális oktatásra, ott ezt megteszik. De ebből nem következik, hogy egy olyan kistelepülésen is így kellene tenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyermeket.