Orbán Viktor rövid szakmai értékelést adott az orosz–ukrán háborúról a televíziójában

Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség – jelentette ki a miniszterelnök, aki azt a meggyőződését is megerősítette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból.
Garai Szakács László

2022. február 27. 20:33

Orbán Viktor rövid szakmai
értékelést adott az orosz–ukrán háborúról a televíziójában

A kormányfő az 1999-es délszláv háborúra és a 2014-es krími konfliktusra emlékeztetve hangsúlyozta: most és a korábbi helyzetekben is az volt a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia és erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

 

Úgy értékelt: amikor háború van, akkor zűrzavar lesz, és ideges, kapkodó, gyors lépéseket sürgető helyzet alakul ki.

 

„Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, amely a háborús térséghez közel van – Magyarország, az szomszédos ország – ott ne következzen be. Ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most arra van szükség”.

 

Kijelentette: óvakodni kell minden átgondolatlan, gyorsan meghozott döntéstől, esetleg népszerűnek hangzó, de következményeikben fel nem mért követeléstől és kezdeményezéstől.

 

Szerinte azt sem kell sürgetni, hogy Magyarország fegyvereket küldjön ebbe a térségbe. Majd jött egy nem várt coming out a hadseregünk felszereltségéről:

 

– Nem tud változni a magyar álláspont, mert nincs olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk. Jelenleg a magyar hadseregnek minden fegyverére szükség van ahhoz, hogy fel tudjon vonulni az ország keleti határainál, és szükség esetén meg tudja védeni azt. Magyarország, ha akarna sem tudna mások rendelkezésére bocsátani semmilyen katonai eszközt, de egyébként nem akar.

 

„Minden Ukrajnából érkező menekültön segíteni kell, aki a szomszéd országból jön, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják”.

 

Orbán Viktor azt is mondta, minden órában azzal foglalkoznak, hogy melyek azok a döntések, amelyek Magyarország és a magyarság érdekeit szolgálják. Mérlegelik azt is, hogy melyek azok a szankciók, például energaipolitikai szankciók, amelyek károsan érintenék a magyar embereket.

 

Azt mondta: ezért Paks 2-t, meg az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát, és ezt senki sem akarhatja. Hozzátette: bár nem hisz a szankciók jótékony hatásában, és nem látott még olyan országot, meg konfliktust, amelyet a szankciók tereltek volna a béke irányába, de most háború van és nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. „Úgyhogy, amilyen szankcióban az uniós országok egyetértenek, azt mi támogatni fogjuk”.

 

A miniszterelnök arról is beszélt: minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb a kockázata annak, hogy előbb-utóbb kárpátaljai célpontok is megjelennek majd, és a háború „hozzánk közelít”.

 

 

(MTI)