Orbán Viktor reagált az őt bíráló kijelentésekre, Belarusz hadgyakorlatokba kezd, közel 7 ezer ukrán katona esett már orosz fogságba

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója kedd koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 07. 13:08

Orbán Viktor reagált az őt bíráló kijelentésekre, Belarusz hadgyakorlatokba kezd, közel 7 ezer ukrán katona esett már orosz fogságba

Orbán Viktor: Nyílt lapokkal játszottunk

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt az őt bíráló kijelentésekre Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálásának ügyében.

 

Bettel korábban azt nyilatkozta, hogy „nagyon feldúlt, amiért a magyarok fenyegetőzésére” levették a pátriárkát a listáról, ezt pedig elfogadhatatlannak tartja.

 

„Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart” – fogalmazott Orbán, aki szerint a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak.

 

Orbán szerint az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ellenezte ezt a EU-nagyköveti fórum ülésein – ezt az álláspontot pedig állítása szerint senki nem kifogásolta.

 

Orbán emellett arra hivatkozott, hogy a magyar alkotmány védi a vallásszabadságot, és ezért sem engedték a pátriárka szankcionálását. A miniszterelnök szerint Kirill pátriárka védelmével óriási sikert értek el, és arra kérte a luxemburgi kollégáját, hogy ezt ne relativizálja, hanem inkább örüljön ő is.

 

„Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot” – zárta Xavier Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

 

Reuters: Belarusz hadgyakorlatokba kezd

A fehérorosz fegyveres erők megkezdték a harckészültségi kiképzésen való részvételt – közölte kedden az ország védelmi minisztériuma.

 

Fehéroroszország szoros szövetségese Oroszországnak, és lehetővé tette számára, hogy február 24-i támadása északi részét belorusz területről indítsa Ukrajna ellen. Ennek ellenére Lukasenko elnök a háború kezdete óta tagadja, hogy országa részt venne abban. 

Népszavazást terveznek az oroszok Herszonban

A BBC azt írja, hogy Moszkva népszavazást tervez Herszonban az Oroszországhoz való csatlakozásról.

 

„Valószínűleg népszavazás lesz” – mondta Kirill Sztremuszov, a Kreml által Herszonba helyezett adminisztráció helyettes vezetője.

 

Időpontot azonban nem jelölt meg, és ez mostanában nem is valószínű, hiszen az ukrán erők éppen ellentámadásba lendültek a régióban.

Sojgu: 6489 hadifoglyot ejtettek eddig az oroszok

Ezt állítja a Gazeta.ru híre szerint Szergej Sojgu. Az orosz védelmi miniszter azt mondta, az elmúlt 5 napban 126 ukrán katona adta meg magát, ezzel nőtt a hadifoglyok teljes száma 6489-re. Sojgu számba vette az ukrán fegyveres erők egyéb veszteségeit is, mondván, 10 nap alatt 51 különböző olyan eszköz semmisült meg, amelyek külföldről érkeztek. A miniszter közölte: csapataik teljes egészében ellenőrzik a Szlovjanszkhoz közeli Szvjatohirszk városát.

Német államminiszter: Oroszország meg akarja semmisíteni Ukrajna kulturális identitását

Oroszország az ukrán kulturális önazonosságot is meg akarja semmisíteni az Ukrajna elleni támadással  - jelentette ki a német szövetségi kormány kulturális és médiaügyekért felelős államminisztere egy keddi interjúban az MTI tudósítása szerint.

 

Claudia Roth az ukrajnai Odesszában nyilatkozott az ARD német országos közszolgálati televíziónak. Kiemelte, hogy Oroszország háborúja Ukrajna ellen „valójában a kultúra, és a demokrácia kultúrája elleni háború”.

 

A miniszter elmondta, hogy a támadásban eddig 375 kulturális intézmény rongálódott vagy semmisült meg, köztük múzeumok, színházak, koncerttermek, és az orosz csapatok megrongáltak vagy romba döntöttek 137 templomot is, főleg ortodoxokat. Könyvtárakat és levéltárakat is érnek támadások, vagyis „veszélyben van a települések, közösségek, az egész társadalom emlékezete is”.

 

Roth elmondta, hogy a német kormány nemzetközi összefogással, egy úgynevezett kulturális vagyonvédelmi hálózat révén igyekszik hozzájárulni az ukrajnai kulturális intézményrendszer és a műkincsek védelméhez.

 

A hálózat legújabb kezdeményezése azt szolgálja, hogy Odessza óvárosa kulturális világörökségi helyszín legyen - tette hozzá, kifejtve, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete által vezetett világörökség-programban működő vészhelyzeti mechanizmus beindításával igyekeznek elérni az odesszai óváros felvételét a világörökségi helyszínek listájára.

 

A politikus hétfőn érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Odesszába ukrán kollégája, Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter meghívására. Ő az első német kormánytag, aki az orosz támadás kezdete óta felkeresi a nagyjából egymillió lakosú várost, amely nemcsak kulturális, hanem kereskedelmi központ is, és stratégiai jelentősége miatt számos alkalommal került már orosz tüzérségi támadás alá.

 

A német szövetségi parlament a napokban fogadta el az új 2022-es költségvetést, amelyet az ukrajnai háború miatt kellett kidolgozni. Ebben 20 millió eurót különítettek el az ukrán kulturális intézmények és a független médiumok támogatására.

ORFK: 9600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4668 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. A háború elől hétfőn 413 ember, köztük 159 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról számolt be, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton május 30. és június 6. között 1648 menekülőnek segítettek, közülük 713 ember vette igénybe az éjszakai szállás lehetőségét a hét különböző napjain.