Orbán Viktor pénteken megbénítja Szegedet

Lezárják már csütörtökön a Huszár Mátyás rakpartot, majd pénteken a Belvárosi hidat, a Dózsa utcát, a Roosevelt teret és gyakorlatilag az egész Stefániát és a Deák Ferenc utcát. Eskütétel lesz a múzeum előtt. A városban meg közlekedési káosz.
Garai Szakács László

2022. szeptember 05. 14:08

Orbán
Viktor pénteken megbénítja Szegedet

Ötszáz határvadász tesz ünnepélyesen esküt szeptember 9-én, pénteken tíz órától a Móra Ferenc Múzeum előtt. Ezen az eskütételen itt lesz Orbán Viktor miniszterelnök, rajta kívül mások mellett Kövér László az Országgyűlés elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter.

 

A biztonsági intézkedések előkészítéséhez már egy nappal korábban hozzálát a rendőrség, de az eskütétel napján nem túlzás, képtelenség lesz közlekedni Szeged belvárosában: autóval, közösségi közlekedéssel, kerékpárral, rollerrel, sőt, gyalog is.

 

Ezekre a lezárásokra kell készülni:

  • csütörtökön déltől péntek délután minimum három óráig teljesen lezárják a Huszár Mátyás rakpartot. Nemcsak járművekkel, gyalogosan sem lehet közlekedni a rakparton.
  • Pénteken a Belvárosi hidat reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják. Semmilyen jármű nem mehet át rajta, de gyalog sem lehet átsétálni a Tisza felett.
  • Pénteken ugyanebben az időpontban, azaz reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják a Dózsa utcát a Vár utcától az Arany János utcáig.
  • És lezárják pénteken már reggel öttől legalább délután háromig a Roosevelt teret és gyakorlatilag az egész Stefániát valamint a Deák Ferenc utcát. Erre a lezárt területre csak külön engedéllyel lehet majd belépni.

 

 

A buszokat, trolibuszokat el kell terelni, a terelés részleteiről a napokban adunk hírt, de az biztos, szokatlan nagy biztonsági előírások mellett zajlik az eskütétel. Keressük ez ügyben Havasi Bertalant, mi indokolja ezeket az út- és területzárakat, bízunk benne, válaszol a kérdéseinkre. A lezárásokat a rendőrség rendelte el, azokat nem az önkormányzat utasítására végzik el. 

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester nem érti, miért van szükség ilyen nagy területű lezárásra.

 

– Péntek reggel, amikor elindulunk munkába, a gyerekek iskolába, elveszi a kormány Szeged egyik hídját teljes egészében átalakítva ezzel a belváros közlekedését. Az, hogy kerékpárral, de még gyalog sem lehet átmenni a Belvárosi hídon, felháborító. Nagyon nagy dugókra kell készülni, és a Dózsa utca, illetve az ottani terület lezárása miatt a Volánbusznak és az SZKT-nak egyáltalán nem lesz könnyű megoldania a buszok és a trolik elterelését. Ekkora zárás Szegeden sosem volt még. Már csütörtökön is nehéz lesz közlekedni, de elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendezvény miatt gyakorlatilag egész pénteken nem lehet majd megmozdulni Szegeden – mondta Nagy Sándor.

Címlapon

mutasd mind