Orbán Viktor: Nincs kormányváltó hangulat

A miniszterelnök szerint a süllyesztőbe került az euróblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmit mondás. Így értékelt évet a háromszor átadott Várkert Bazárban.

2018. február 18. 17:50

Orbán Viktor: Nincs kormányváltó hangulat

– Időarányosan talán előrébb is vagyunk, mint ahogy elterveztük – fogalmazott a kormányfő, kiemelve, hogy tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását vállalták, és már 736 ezernél tartanak. Azt is hangsúlyozta, hogy karácsonykor nyugdíjprémiumot fizethettek a nyugdíjasoknak. Mint fogalmazott, azt kívánja Magyarországnak, soha rosszabb nyolc éve ne legyen. A kormányfő értékelése szerint az ország már jobban teljesít, de még nem úgy, ahogy tehetsége alapján képes lenne.

Veszélyt hozó brüsszeli, berlini és párizsi politikusok

A kormányfő úgy fogalmazott: „mi nem csak polgári, de nemzeti kormány is vagyunk”. Azt is kiemelte, hogy Magyarország mára jócskán felértékelődött, „hírünk, ismertségünk, befolyásunk nagyobb, mint azt az ország mérete vagy a gazdasági súlyunk indokolná” Szavai szerint Magyarországon „süllyesztőbe került az euróblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmit mondás”.

Budapesten a világos beszéd a divat, „Budapesten azt akarjuk mondani, amit gondolunk, és azt akarjuk cselekedni, amit kimondunk” – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő az ellenzékről szólva megjegyezte: állapotukat látva nem mindig hisz a szemének, értékelése szerint Magyarország ennél többet érdemel. Nem csoda, ha az országban nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van – vélekedett a miniszterelnök. Orbán Viktor azt is leszögezte:

„azok vagyunk, akik azt gondolják, hogy Európa utolsó reménye a kereszténység”.

A kormányfő szerint a veszélyt brüsszeli, berlini és párizsi politikusok „hozzák a fejünkre”, azt akarják ugyanis, hogy Magyarország is vegye át az ő politikájukat, „azt a politikát, amely bevándorlóországgá tette őket, és megnyitotta az utat a keresztény kultúra hanyatlása és az iszlám térnyerése előtt”.

Nótás kedvében

Most az a „divatos nóta” – folytatta –, hogy azért kell hozzájuk hasonlóvá válni, mert ez így szolidáris. Ezért világosan ki kell jelenteni: Magyarország azokkal a nyugat-európai emberekkel és vezetőkkel szolidáris, akik meg akarják menteni hazájukat, a keresztény kultúrájukat – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő első lépésként hivatkozott a Stop Soros törvénycsomagra, kifejtve: a migrációval és migránsokkal való foglalatosságot nemzetbiztonsági engedélyhez kötik, a migránsbarát nem-kormányzati szervezeteknek szánt külföldi támogatás egy részét átirányítják a határvédelemre, teljes pénzügyi átvilágítást rendelnek el, s akik nem hagynak fel a veszélyes terveikkel, azokat egyszerűen kitiltják,

„legyenek bármilyen hatalmasok, vagy gazdagok”.

– Harcolni fogunk a nemzetközi arénában is – emelte ki, jelezve: hétfőn átadja az Európai Tanács soros elnökének azt az európai törvényjavaslatot, amely megoldhatja az európai határok légmentes védelmét.

Együtt: el kell menni szavazni a rezsimváltáshoz

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje vasárnap a kormányfő évértékelő beszéde előtt, annak helyszíne, a Várkert Bazár közelében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az elmúlt nyolc év elszalasztott nyolc év volt, felélték a nyugdíj-megtakarításokat, nőtt az államadósság, és nem erősödött meg a középosztály sem. „Nincs magyar gazdasági csoda, akár mit is fog mondani Orbán Viktor” – hangoztatta a politikus. Az Együtt szerint kulcskérdés, hogy Kelet helyett Nyugatra kell figyelni, le kell állítani a paksi bővítést, fel kell számolni „a magyarországi orosz titkosszolgálati szerveket”, és az oktatási, valamint az egészségügyi rendszerbe azonnal be kell avatkozni.

Hozzátette, tizennyolc évre kell emelni a tankötelezettség korhatárát, el kell törölni a tandíjat. Az egészségügyben huszonöt százalékkal emelnék a praxisfinanszírozást, a kórházi várólistákat pedig 3–5 milliárd forintból lerövidítenék – sorolta elképzeléseiket. Kiemelte:

ahhoz, hogy le lehessen váltani az Orbán-rezsimet, az kell, hogy minél többen menjenek el szavazni olyan pártok jelöltjeire, akik együttműködnek.

Szigetvári Viktor arra szólított fel, hogy a demokrata baloldali, zöld és liberális pártok egy-egy egyéni jelöltet állítsanak minden választókerületben.

Az Együtt aktivistái a sajtótájékoztató előtt kormánybíráló transzparensekkel várták az évértékelőre igyekvőket.

Arra a meghívásra, amit Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje tett a március 15-e közös ellenzéki megünneplésére, Szigetvári Viktor a sajtótájékoztatón kérdésre úgy reagált, hogy örülne egy közös ünnepnek. Hozzátette azonban: ezzel kapcsolatban csak egyetlen akadályt lát, mégpedig azt, hogy hogyan akarnak közösen ünnepelni azok, akik még arra sem voltak hajlandóak, hogy Csepelen vagy a Belvárosban „ne induljunk egymás ellen”.

A politikus jelezte, hogy ketten hógolyóval dobták meg az Együtt aktivistáit, akik feljelentést tesznek. A dobálókat a rendőrök igazoltatták.

Mit látnak a magyarok?

Balog Zoltán – aki a rendezvényt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke is – úgy fogalmazott: „nem csak rólunk van szó, nem csak egy pártszövetség győzelméről, és nem kizárólag Magyarország győzelméről”. A tét nagyobb, és a cél magasabb – fűzte hozzá.

Emlékeztetett: egyesületük 1999 óta minden évben meghívja a polgári, keresztény, nemzeti közösség vezetőjét, hogy értékelje az évet. Most mégis különös jelentősége van ennek a találkozónak az előttük álló ötven nap miatt – mutatott rá Balog Zoltán, a parlamenti választási kampányra utalva. Megjegyezte azt is, hogy a küzdelem, amit „most folytatunk, nemcsak április 8-ig tart”.

Felidézte Noé történetét, aki amikor elkezdte építeni a bárkát, voltak, akik kinevették, bolondnak tartották, s azt gondolták, biztos van valami a háttérben, amiről el akarja terelni a figyelmet, ahogy Julianus barátnak sem hitték el, hogy közeledik keletről a veszedelem.

Úgy fogalmazott: nincs, nem lehet könnyű élete annak, aki látja a közeledő bajt, és megpróbál ellene tenni,

miközben mások élik világukat, és éppen azon gondolkodnak, hogyan „dobják fel” kicsit unalmassá vált életüket, például egy kis kulturális sokszínűséggel. Most sincs ez másként, közeledik, itt van egy nagy baj, amely kisebb-nagyobb bajokból áll össze, és bár egyre többen, de nem mindenki látja a lényeget, pedig „az életünkről, a jövőnkről, a családjainkról van szó” – mondta.

Ezt a magyarok, a közép-európaiak többsége látja, és Európa nyugati felén is egyre többen látják. És lehet, hogy a brüsszeli folyósokon még hátat fordítanak, ha magyarokat látnak, de például a bajor városokban, ha odaérkezik a magyar miniszterelnök, egyre többen szorítják meg biztatóan a kezét – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A kormányfő beszéde után Balog Zoltán arra kérte a jelenlévőket, aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Ennek célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. A kezdeményezésben foglaltak megvalósításához április 3-áig az unió hét államából egymillió aláírásnak kell összegyűlnie.

Karácsony Gergely: Ne bújjon el Orbán a vita elől!

A Párbeszéd társelnöke szerint a Fidesznek nem Magyarország, hanem a magyar emberek pénze az első.

– Ha valóban Magyarország sorsa lenne fontos a kormánynak, akkor Orbán Viktor számba vette volna, hogy az elmúlt nyolc évben hova jutott az ország gazdasága, oktatása és egészségügye

– közölte, rámutatva, hogy siralmas adatok jellemzik ezeket a területeket. Karácsony Gergely ismét felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon el a vita elől. Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: „ez egy közepes méretű szocialista nagyvállalat igazgatójának a termelési beszéde volt néhány hamis, álságos illúzióval megspékelve”.

Ez bizony kampánybeszéd volt, még az M1 szerint is

Mráz Ágoston Sámuel az M1 aktuális csatornán a beszéd elhangzása után kiemelte, az évértékelő egyszerre volt kampánybeszéd, a politikai közösség számára fontos elvi beszéd, a jövőről szóló beszéd, valamint a győzelemre készülő beszéd.

Rámutatott arra, hogy

a miniszterelnök évértékelőjében sokat foglakozott a gazdasági eredményekkel, például a teljes foglalkoztatással, az alacsony inflációval, a költségvetés jó állapotával, a béremeléssel.

Megjegyezte, kormányon lévő erőként fontos ismertetni az eredményeket, és megfogalmazni, miért kérik a felhatalmazást a folytatásra.

Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy a kormány programja örök értékeken alapul, és abban a munka, az otthon, a család, a magyar modell gondolata fontos elem. Kitért arra, hogy az idén harminc éves Fidesz összetartó politikai közösség, s az ellenzék nem tud ekkora politikai közösséget felmutatni. Az elemző szerint az évértékelő beszéd elérte a közösség megerősítésére vonatkozó célját, lelkesítő üzenete volt.

(MTI-összefoglaló)

Tovább olvasom