Orbán Viktor: nem volt túl nagy nyomás, van elég kapacitás a magyar egészségügyben

Elégedettnek tűnt a magyar járványadatokkal a miniszterelnök a szokásos, pénteki rádiójátékában.
Cservenák Zoltán

2021. december 03. 07:57

Orbán Viktor: nem volt túl nagy nyomás, van elég kapacitás a magyar egészségügyben

Orbán Viktor szerint a számok magukért beszélnek, mert az oltópontokon 1 millió vakcinát adtak be, ezek közül 800 ezer harmadik, 115 ezer első oltás volt. Úgy látja, jelentősen nőtt az emberek biztonsága az oltásoknak köszönhetően. Azt is elmondta, az európai átlag 10 százalék, a magyar harmadik oltások aránya 20 százalék fölötti.

 

A tudomány mai állása szerint 6 hónapig tart az első két oltás védettsége, ezért ismételni kell a vakcinázást. Látják, milyen ütemben veszítik el az emberek a védettségüket, ezért indították meg az oltási akcióhetet, és lesz még akció, és egyenként felkeresik majd azokat, akiknek lejárt a védettsége. Rakétasebességű oltásszám-növekedést vár a településenkénti oltási akcióknak köszönhetően.

 

Orbán szerint nem volt túl nagy terhelés a magyar egészségügyön, mert akkor összeroppant volna, de nem roppant. Szerinte van elég kapacitás a magyar egészségügyben.

Ausztriával hasonlította össze Magyarországot. Azt mondta, ott azért kell zárni, mert kevesebb kórházi ágy van, nálunk viszont van elég, és az egészségügyi intézményeket jól fölszerelték. Az orvosok és ápolók számáról egy szót sem szólt Orbán Viktor.

 

A pedagógusoktól azt kéri, oltassák be magukat.  

 

„A szülők részéről jogos elvárás, hogy ha a gyerekeinkkel foglalkoznak, akkor tegyenek meg mindent a gyerekeink érdekében, és vegyék föl az oltást” 

 

– mondta a miniszterelnök.

 

Az omikron nevű vírusváltozatról kifejtette, az első napok ijedtsége úgy tűnik, nagyobb volt az indokoltnál, de óvatosnak kell lenni.

 

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatosan azt mondta, van egy kis „lökdösődés” a nemzetközi szervezetek között, hogy mit mondjanak a törvényről, de ez őt nem érdekli. Nem akarja, hogy a Velencei Bizottság vagy bárki beleszóljon a gyerekeink nevelésébe.

 

„Fontos, hogy a gyerekeink magyarok legyenek, vigyék tovább a kultúránkat, és fontos, hogy Magyarországon magyarok éljenek” 

 

– tette hozzá a miniszterelnök.

 

Úgy látja, Nyugat-Európában van egy hullám, egy „őrület”, ami nem tartja tiszteletben a szülők jogát a gyerekek szexuális nevelésével kapcsolatosan.

 

A gyermekvédelminek nevezett népszavazásról azt mondta, egyszer már bevált migránsügyben, és látható, hogy Brüsszel semmilyen kvótát nem tudott Magyarországra erőltetni, ezt most is meg lehet tenni.

 

Orbán szerint a pénzzel próbálnak „zsarolni” bennünket, de a pénz jár nekünk. „Ki is fogjuk szorítani belőlük.” A miniszterelnök úgy érzi, „túlsúlyban”, „túlerőben” van Brüsszel ebben a vitában, de ki kell tartani, és jön majd a pénz, mivel a „zsarolásnak nincs meg a ténybeli alapja”.

 

A miniszterelnök szerint az óvodások azért nem akarnak nemet váltani, mert tiltja a törvény, de a nyomás óriási, hogy változtassa meg a magyar törvényhozás a jogszabályt.

 

Az energiaárakról szóló közbeszédet úgy egyszerűsítette: a baloldal azt akarja, hogy az emberek többet fizessenek az energia és az üzemanyag áráért, ők meg azt, hogy kevesebbet.