Orbán Viktor: Nem elég jónak lenni. Győzni kell. Tudni kell győzni

A futball-vb döntőjének helyszínén, a katari Dohában adott interjút a Nemzeti Sport online kiadásának a miniszterelnök.
Kékes Viktória

2022. december 20. 07:33

Orbán Viktor: Nem elég jónak lenni. Győzni kell. Tudni kell győzni

Sorrendben a hetedik vb-döntőt szurkolta végig a helyszínről a magyar miniszterelnök, aki valamiért (Németh Szilárdhoz hasonlóan) Lionel Messi kapcsán szintén a kereszténységet érezte fontosnak kiemelni:

 

„A vita eldőlt, Lionel Messi a legnagyobb, méghozzá szó szerint a legkisebb fiúból lett a legnagyobb hős. Ahogyan írva van: a legkisebb lesz a legnagyobb. Az utolsókból lesznek az elsők. Ennél tisztább keresztény történet aligha létezik”.

 

Orbán – a rabszolgatartást, a halott vendégmunkásokat és a korrupciót nem említve – méltatta a vb-t rendező Katart, majd kitért a két ország kapcsolatára is:

 

„Katar Magyarország számára egy baráti ország, régóta kitűnő kapcsolatban vagyunk. Van jó néhány komoly befektetésük Budapesten, az Operaházzal szemben napokon belül megnyílik a főváros valószínűleg legszebb szállodája, és a MOL Campust is magába foglaló BudaPart projektben is van katari tőke, sőt megállapodást kötöttünk velük gázszállításról és pénzügyi együttműködésről is”.

 

A közismerten futballrajongó miniszterelnök szerint ha a magyar csapat kijutott volna a világbajnokságra, helytállt volna. Szerinte van egy fejlődési út, amin halad a magyar foci, most ott tartunk, hogy

 

„Ki kell jutni a következő Eb-re, és aztán jöhet a vb. Legalább húsz évig mentünk befelé az erdőbe. Húsz évig tart, míg kijövünk belőle. 2030-ra a régi fényében ragyoghat a magyar futball”.

 

A sportra 2021-ben 420 milliárd forintot költő Orbán-kormány első embere szerint:

 

„A pénz sokat segít a sporton, de ha túl sok van, tönkre is teszi. Ez nem új jelenség, már az ókori olimpiák történetében is tetten érhető. A klubfutball ennek ki van téve. De amíg nemzetek vannak, addig a futball is nemzeti keretek között történik majd. A klubfutball látványos, de a pénz romboló hatásával szemben az utolsó mentsvárat a nemzeti válogatottak jelentik”.

 

Feltehetőleg azon nem aggódik a miniszterelnök, hogy a pénz saját csapatát, a Felcsútot is tönkre teheti: az általa 2006-ban létrehozott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz tíz év alatt 36,3 milliárd forint futballtámogatás érkezett.