Orbán Viktor: A világ tartozik nekünk, és ezt be is fogjuk vasalni!

2019 után először tartott előadást a miniszterelnök a 31. Tusványos fesztivál utolsó napján. Néhány éve itt hirdette meg az illiberális állam programját, nézzük idén mit tartott fontosnak megosztani a jelenlévőkkel!
Kékes Viktória

2022. július 23. 11:45

Orbán Viktor: A világ tartozik nekünk, és ezt be is fogjuk vasalni!

Szokásához híven a miniszterelnök egy viccel indított: szerinte nehéz lesz a hőségben követni a mondanivalóját, de

 

„Jó okunk van, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad”.

 

Demográfia, migráció, gender

Orbán ismét kijelölte épp mi ellen kell csatáznunk. A három hadszíntér: a demográfia, a migráció és a gender. 

 

Az elsőről szólva a miniszterelnök beismerte, hogy egyelőre nem vagyunk képesek saját magunk biológiai fenntartására, és 

 

„Ha nem lesz fordulat, ellakják tőlünk Magyarországot”.

 

A migrációra térve Orbán arra figyelmeztetett, hogy bár most kevesebb szó esik róla, de a helyzet változatlan: Soros György és a brüsszeli erők még mindig ránk akarják kényszeríteni a migránsokat. Szerinte az internacionalista baloldal csele, hogy Európában eleve kevert népesség él. Ez azonban szemfényvesztés. 

 

„Mi nem vagyunk kevert fajúak és nem is akarunk azok lenni”.

 

A következő kihívás a gender, amit „mi gyermekvédelmi törvénynek hívunk”. Kevesebb szó esik erről is, de ebben az ügyben is bíróság elé vittek minket, várjuk az eredményeket. Az egyetlen eredmény, ami Varga Juditnak köszönhető, hogy ezt a vitát leválasztottuk az uniós pénzről szóló vitákról. 

 

„Mi azt kérjük csak, hogy fogadják el, nálunk az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Soha nem lesz annak a nyugati bolondériának itt többsége. A magyar ember haja alá nem megy be. Vannak itt ezek a gendermicsodák, de mi maximum egy Transilvaniát tudunk kimondani”.

 

Fotó: MTI

Orosz-ukrán háború

A háború kérdése a negyedik legfontosabb - folytatta a miniszterelnök. Szerinte messzi országok bírálnak minket, hogy nem segítünk eleget az ukránoknak, pedig magyarok halnak meg, eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban, 

 

„Csak mi adtunk vért, az ukránokon kívül, de ez nem a mi háborúnk.Magyarország NATO-tag, a NATO erősebb, mint Oroszország és Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t”

 

Orbán ezután arról beszélt, hogy a háborúban a nyugati stratégia 4 pillérre épül:

 

1, Ukrajna angolszász kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel háborút nyerhet Oroszország ellen.

2, A szankciók legyengítik Oroszországot, destabilizálják a vezetést.

3, A szankciók gazdasági következményeit kezeljük, nekik fáj jobban, nekünk kevésbé.

4, A világ felsorakozik majd mögöttünk, mert nekünk van igazunk.

 

A valóságban 

 

”Olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott”. 

 

Nyilvánvaló, hogy a háborút így nem lehet megnyerni. Az ukránok sosem fognak háborút nyerni nyugati kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel az oroszokkal szemben. A világ pedig nemhogy nincs velünk, hanem demonstratívan nincs velünk.

 

Mi azonban sajnos nem tudjuk befolyásolni a nyugati stratégiát. De „becsületbeli kérdés”, hogy elmondjuk az álláspontunkat. Új stratégia kell, kereket kell cserélni, méghozzá négyet. Nem a háború megnyerése, hanem egy jó békeajánlat megfogalmazása kellene. Nem az egyik oldal mellé, hanem a két oldal közé kellene állnia az Európai Uniónak szerinte.

 

Orosz-ukrán béketárgyalásokra felesleges várni a miniszterelnök szerint, Oroszország ugyanis biztonsági garanciákat akar, ezért csak akkor lesz béke, ha orosz-amerikai tárgyalások lesznek. 

 

„A második világháború után itt tart Európa, hogy megint az amerikaiaknak és az oroszoknak lesz szava”. 

 

A miniszterelnök szerint az EU a saját határait sem tudja megvédeni. Európának nem világpolitikai szerepre kell törekednie”, csak azt a szerény célt kellene megvalósítania, hogy a saját háza táján rendet tud tartani. Szerinte a háborúval az jár jól, akinek minél több energiaforrása van. Az oroszok ezért jól járnak. A Gazprom bevételei kétszeresére nőttek. Jól jártak a kínaiak is, akik korábban ki voltak szolgáltatva az arab energiaforrásoknak, de most Oroszországból is vehetnek. Emellett jól jártak az amerikai olajcégek is.

Fotó: MTI

A rezsicsökkentés jövője

Itt jutott el a kormányfő ahhoz a ponthoz, amire feltehetőleg mindenki kíváncsi ma Magyarországon: a rezsicsökkentés. Orbán szerint ez hatalmas politikai és társadalompolitikai tett volt, ami remekül működött 10 évig, de kibillentette a háború. Orbán úgy látja, sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést, az átlagfogyasztásig, ami önmagában hatalmas politikai tett. Amire viszont szükség van, hogy ezt tartani lehessen:

 

„Le kell jönni a gázról, át kell térni az áramra vagy a biomasszára”.

Recesszió

A másik gond, ami előttünk áll, a recesszió, aminek réme egész Európát gyötri. Orbán szerint a forint gyengülését automatikusan okozza, hogy a dollár erősödik az euróval szemben. Ennek ellenére a magyar gazdaság - az előrejelzések szerint - nőni fog. Közben Európa több országa visszaesik, ami politikai instabilitást eredményez. A magyar dilemma ebben a helyzetben az, lehetséges-e lokális kivétel a globális recesszió alól. A magyar cél az, hogy Magyarország az legyen.

A kulcsszó: kimaradni

Magyarországnak akkor sikerül megőrizni a gazdasági sikereket, ha kimaradunk a háborúból a migrációból, a genderőrületből, a globális adóból, és az európai általános recesszióból. Orbán szerint 2010-ben és 2020-ban is sikerült. 

 

Új megállapodást kell kötni az Unióval, új megállapodást kell kötni Kínával és az USA-val is. Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor vissza tudunk kapaszkodni 2024-ben a régi növekedési és fejlődési pályára.

De valójában 2030-ra gyúrunk, mert ekkora fognak felhalmozódni a nyugati világ problémái. Komoly válság lesz Amerikában, és az eurozóna össze problémája is ekkorra fog csúcsra jutni. Ekkor válhat hazánk az unió nettó befizetőjévé.

 

„Ekkor kell majd az erő.”

 

Fotó: MTI

Az előadás végén Orbán a megszokott módon lelkesítő gondolatokat fogalmazott meg:

 

„Mi, magyarok mindig többet adtunk, mint kaptunk, jobbak, szorgalmasabbak és tehetségesebbek vagyunk, mint ahol tartunk. Avilág nekünk tartozik és ezt a tartozást be is akarjuk, és be is fogjuk vasalni.”

 

 

Vélemények

mutasd mind