Orbán Viktor megparancsolta az inflációnak, álljon meg, de az nem hallgatott rá – Besenyei Zsolt jegyzete

Hatósági árat vezetett be a kormány a tojásra és a krumplira is, szóvak idővel mindkét termék eltűnik majd a zöldségestől. Az utóbbi évben mindkettőnek elszállt az ára, ezután majd nem lesz egyik se. Legalább nem panaszkodik a nép, hogy milyen drágák.
Besenyei Zsolt

2022. november 09. 21:33

Orbán Viktor megparancsolta az
inflációnak, álljon meg, de az nem hallgatott rá – Besenyei
Zsolt jegyzete

Nem lesz majd M-es tojás, lesz helyette L-es és S-es, mert azok nincsenek jóárasítva. Pont ugyanez történt a házi csirkemellel, ami nincs, elfogyott, csak mutatóba volt, de van helyette tanyasi, persze piaci áron, azaz jóval drágábban. Aminek nincs egyértelmű helyettesítője, mint a napraforgóolaj és a kristálycukor, az meg egyszerűen nincs.

 

A hatósági ár egyrészt törvényszerűen vezet áruhiányhoz, másfelől meg növeli az inflációt is. A nagy üzletek ugyanis tartanak a hatósági áras termékből is, amelyeket esetleg beszerzési ár alatt kell kitenniük, de a veszteséget más áruk árának emelésével kompenzálják, így emeli a hatósági áras tojás a gyerekjáték, a hajbalzsam, a sárgarépa, meg a tanyasi csirkemell árát is.

 

Ezt mindenképpen a lakosság fizetni meg, de a kormány elmondhatja, hogy ő mindent megpróbált, odahatott, és felmutathatja az olcsó tojást és krumplit. Ami most olcsóbb lesz, aztán eltűnik, mint az olaj vagy a cukor. Látványpolitizálás zajlik, a kommunikációs és politikai szempontok megelőzik a gazdaságiakat.

 

Orbán Viktor egy hónapja jelentette be, hogy megparancsolta Varga Mihálynak, az év végére felezze meg inflációt, legyen egyszámjegyű. Ez aligha fog sikerülni, mert a szeptemberi húsz százalékról, októberre huszonegy százalék fölé emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, és a kormány, valamint a jegybank is huszonöt százalékot vár decemberre.

 

Ami két ok miatt sem ad okot a derűre.

  • Az egyik, hogy az Orbán-féle egyszámjegyű infláció arra bazírozott, hogy az áremelkedés már tavaly október–novemberben rákapcsolt, azaz a magasabb bázishoz képest arányában kisebb lesz az infláció decemberben, ez az úgynevezett bázishatás. De ez nem történt: az áremelkedés nemhogy abszolút, de relatív értelemben sem veszít az üteméből.
  • A másik ok, ami miatt nem nagyon örülhetünk, hogy a huszonegy százalékos októberi infláció például úgy jött ki, hogy az emberek visszafogták az ingatlan-, az autó- és a tartós fogyasztási cikk-vásárlásaikat, ezért ezek ára nem vagy kevésbé nőtt, és amivel ezek nagyobb értéküknél fogva nagyobb súllyal szerepelnek a fogyasztói kosárban, hivatalosan csak húsz százalék fölötti az infláció. Miközben azok a termékek, amiket az emberek továbbra is vásárolnak, mert kénytelenek, például az élelmiszerek, azok ára 50–100 százalék között ugrott meg az utóbbi évben.

 

A növekedés már egy-másfél éve elkezdődött, hónapokkal a háború előtt, amihez nyilván hozzájárult a 2021. nyári gázáremelkedés, amivel Putyin Európa hozzájárulását próbálta kizsarolni Ukrajna felosztásához már akkor. De sikerült?

 

A már tavaly beindult árnövekedés nyilván ellentmond a szankciós infláció nevű politikai terméknek. Például azért, mert a földgázra – szemben a Fidesz minden hazugságával – nincs is hatályban semmiféle embargó. De azért is, mert a benzin árát például már tavaly novemberben befagyasztotta a kormány, hónapokkal a szankciók előtt.

 

A szankciók azonban egy dologban mégis hatással voltak az árakra: miattuk nem ment csődbe a Mol, és miattuk lehet 480 forint egy liter benzin.

 

A kőolaj ugyanis a gáznál könnyebben és olcsóbban szállítható tankerekkel, az orosz olajról önként lemondó Európa (csak Szlovákia, Csehország és Magyarország vásárol Putyintól egy hónap múlva) viszonylag olcsón tud venni a Közel-Keletről. Az olajembargó ezért nem okozott kínálati sokkot és drasztikus áremelkedést, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Moszkva nem tud mit kezdeni az olajával – olcsón kénytelen odaadni azt annak, aki hajlandó megvenni.

 

A Mol pedig hajlandó, ezért 300 milliárdos negyedéves profitot realizált, szóval nemhogy csődbe vitte volna a hatósági ár, de a szankciók miatt soha nem prosperált ennyire. Mondjuk, a hatósági ár legalább készlethiányt okoz, tehát a célját részben elérte.

  • Ugyanez a készlethiány fog begyűrűzni a tojás- és a krumplipiacra is. A magyar tojástermelő farmer hagyja, hogy a tyúkok kitojják magukat, de nem frissíti az állományt, újakat már nem vesz. Ezért kevesebb lesz a tojás, előáll a hiány. Ha a hatósági ár tartós marad, akkor idővel teljesen eltűnik a termék (vagy csak exportra lesz). Ha pedig utóbb eltörlik, akkor is évek kellenek, amíg visszaáll a régi mennyiség, és addig magas lesz az ára.
  • Ugyanez krumplival: idén a nyári aszály és hőség miatt termett kevesebb, jövőre viszont a hatósági ár miatt nem is ültet a gazda, akkor meg azért nem lesz. Külföldről kell behozni, az meg a forint gyengülése miatt lesz drága. Úgyhogy ha lesz, akkor se veszi a fogyasztó.

 

De legalább az ára nem nő tovább, az infláció hivatalosan megállítva. Nem hivatalosan meg pót- és látszatcselekvés történt a Fidesz-tábor apadásának megállítása érdekében.

 

Az év végére várt 22–25 százalékos infláció azonban még így is Európa legnagyobbja lesz, a jövedelmek tavalyi reálértékük negyedét veszítik el, ami brutális életszínvonal-csökkenés.

 

Ha ezt a cégek béremeléssel kompenzálják (az állam nem fogja), azzal további vásárlóerőt teremtenek, valamint be kell építeniük az árakba – mindkettő növeli az inflációt.

 

Ha azonban nem teszik, akkor még egy két év, és a magyar lakosság túlnyomó, nem NER-lovag része teljesen elszegényedik. Ami azért nem gyenge az elmúlt száz év legjobb tíz éve után.

 

A Fidesz persze azzal fog védekezni vagy inkább visszatámadni, hogy Európában mindenhol ugyanez a helyzet – noha korántsem. Amerika és Nyugat-Európa is panaszkodik ugyan a több évtizedes csúcson lévő inflációra, de ez ott tíz százalékot, vagy az alattit jelent, azaz a magyar infláció 100–150 százaléka nyugatinak, még hivatalosan is. Tehát lehet, hogy meg fognak fagyni, és éhenhalnak, de legalábbis elszegényednek az elszálló árak miatt, de ez nekünk nem nagy öröm. Mi ezt nem fogjuk meglátni.

 

Magyarország előre megy, nem hátra, és már több lépéssel a hanyatló-haldokló Nyugat előtt jár.