Orbán Viktor: Kellő öntudattal és kuruc nyelven kell beszélni az európai befektetőkkel és a brüsszeli bürokratákkal

– Ők tartoznak nekünk, és nem mi nekik – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palotában.
Garai Szakács László

2022. február 19. 13:52

Orbán Viktor: Kellő öntudattal és
kuruc nyelven kell beszélni az európai befektetőkkel és a
brüsszeli bürokratákkal

A miniszterelnök megmagyarázta, hogy miért nem kaptuk meg a helyreállítási alap támogatását. Szerinte erkölcsileg és jogilag is megalapozott volt a magyar érvelés ennek kapcsán. A magyar érvelés azt jelenti Orbán Viktor szerint, hogy továbbra is azért nem kaptuk meg a támogatást, mert elfogadta a parlament a homofób törvényt.

 

A miniszterelnök szerint Brüsszel vesztett, mi nem nyertünk. Orbán szerint a mai magyar adórendszer az ország zsanérja, azt mindenképpen meg kell védeni.

 

Öt gazdasági csapdahelyzet

„A gépház működik, a kassza csörög, mindenkinek van munkája”, tehát nem szükséges pályát módosítani. Orbán szerint azonban a jövőben öt olyan csapdahelyzet állhat elő a magyar gazdaság számára, amelyekbe „beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket”.

  • Az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte,
  • a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között.
  • A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profit egyenleg csapdája,
  • a negyedik a dualitásé,
  • az ötödik pedig a vidék lemaradása.

 

A miniszterelnök adócsökkentést is írt a gyermekteleneknek, konkrét részletekbe nem bocsátkozott Orbán Viktor. Közölte, a választás tétje az is, hogy marad-e az új magyar gazdaság, vagy „vissza fogunk menni a régi gazdaságba”.