Orbán Viktor hívja össze a Nemzeti Energiacsúcsot! – Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A levelet Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere posztolta a Facebookon. Az aláírók között van Botka László, Szeged polgármestere is. Azt kérik Orbántól, üljenek le, és tárgyaljanak az energiaválság okozta nehézségek megoldásáról.
Cservenák Zoltán

2022. október 09. 12:14

Orbán Viktor hívja össze a Nemzeti Energiacsúcsot! – Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A településvezetők azt kérik a veszélyhelyzetet előszeretettel hirdető miniszterelnöktől, kormányával segítsen az energiaválság miatt valódi veszélyben lévő településeknek. Azt írják, az oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális intézmények, a közvilágítás és a közösségi közlekedés megmaradása a tét a tíz-hússzorosára dráguló energiaköltségek miatt.

 

A levélben úgy fogalmaznak: 

 

„Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól. Az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja”.

 

Ezért azt kérik Orbán Viktortól, haladéktalanul hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot, amin a kormány, és az önkormányzatok képviselői bűnbakkeresés és egymásra mutogatás nélkül megoldást találhatnak az energiaválság okozta problémákra.

 

A teljes nyílt levél:

 

Tisztelt Miniszterelnök úr,


Az Ön kormánya az elmúlt években előszeretettel élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, most azonban oka és indoka van szembenézni egy valódi veszélyhelyzettel: a magyar települések veszélybe kerültek.

Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné.

Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon. Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól. Az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.


Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megteszünk az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében. Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek. Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.


A Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra. Tisztában vagyunk vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van. Ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni. Hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt.

 

A magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel.

 

Tárgyalást kezdeményezünk arról is, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják. Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen.

 

Hisszük, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek, ezért szólítjuk fel ismét miniszterelnök urat a Nemzeti Energiacsúcs haladéktalan összehívására.

 

 • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
 • Botka László, Szeged polgármestere
 • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
 • Péterffy Attila, Pécs polgármestere
 • Nemény András, Szombathely polgármestere
 • Csőzik László, Érd polgármestere
 • Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
 • Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere
 • Nyirati Klára, Baja polgármestere
 • Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
 • Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
 • Gémesi György, Gödöllő polgármestere
 • Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
 • Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
 • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
 • Matkovich Ilona, Vác polgármestere
 • Göbl Richárd, Budakalász polgármestere
 • Leidinger István, Pomáz polgármestere.

 

 

Botka László: A Fidesz azt ígérte megvéd mindenkit, de nem tette

Szeged polgármestere a Facebookon azt írta, az ország problémáira, a rekordgyenge forintra, az elszálló árakra és a korrupció miatt elmaradó uniós pénzekre is az a Fidesz-kormány válasza, hogy a brüsszeli szankciók tehetnek mindenről. Botka László szerint viszont 

 

„ezzel a hazug szöveggel nemcsak a magyar népet csapják be, de végleg romba döntik az önkormányzatokat is”.

Címlapon

mutasd mind