Ekkorát eddig még Orbán Viktor sem hazudott – Besenyei Zsolt jegyzete

A Fidesz elnöke felment a pódiumra, és megpróbálta megmagyarázni, miként lehet Európában legnagyobb az infláció Magyarországon.
Besenyei Zsolt

2023. február 27. 17:40

Ekkorát eddig még Orbán Viktor sem
hazudott – Besenyei Zsolt jegyzete

Szerinte Magyarország 4000 milliárd forinttal költött többet energiára, mint 2021-ben, ezt a pénzt Brüsszel vette ki a szankciókkal a magyarok zsebéből – amivel jelezte, hogy a döglött lóról még akkor se képes leszállni, ha annak már szaga is van.

 

A valóság ugyanis az, hogy földgázt Oroszországból korlátlanul lehet importálni az Unió bármely országába, továbbá tavaly decemberig kőolajat is lehetett, és Magyarországra azóta is lehet.

 

Azonban itt nem állt meg. Magyarország ötödik ciklusát töltő miniszterelnökének száját az a mondat bírta elhagyni, hogy

 

„két hónap telt el legutóbbi találkozásunk óta, ez alatt folytatódott az orosz–ukrán háború, újabb szankciókat fogadtak el Brüsszelben, és világossá vált, hogy nem fogunk visszatérni a háború előtti energiaárakhoz, a háború előtti árak háromszorosa a gázár.”

 

Ami azért olyan megdöbbentő, hogy a kormánypropagandában is ellenőriznem kellett, hogy jól hallottam-e. De így idézte az Origo és a Magyar Nemzet is.

 

A valóság ugyanis az, hogy miközben a kőolaj ára is messze alatta van az egy évvel ezelőtti szintnek, a földgázé nemhogy háromszorosa volna a háború előttinek, de alig hatvan százaléka.

 

Legalábbis a háború 2022. február 24-ei elindítását közvetlenül megelőzőnek, mert a korábbiaknál még jóval olcsóbb.

  • 2021 októberében a gáz megawattóránkénti ára a Magyarország számára is irányadó rotterdami tőzsdén 120 euró volt.
  • Két hónapra rá, 2021 karácsonyán elérte a 180 eurót.
  • Tavaly februárban, a háborút közvetlenül megelőző hetekben 80 euró körül mozgott.

 

Most a határidős piacon ellenben 1 megawattóra földgáz ára 48 euró. Nemhogy a háromszorosa volna a háború előttinek, de alig több mint a fele.

 

A földgáz ára nemhogy visszatért volna a háború előtti szintre, de jelentősen alul is múlta. Mondhatni csaknem összeomlott, és visszazuhant a 2021. nyári mértékre.

 

Azaz a szankciók nemcsak hogy nem vonatkoznak a földgázra például, de ha hatással is voltak annak árára, akkor konkrétan összedöntötték.

Ilyenkor nehéz eldönteni, hogy a regnáló magyar miniszterelnök már totálisan elszakadt a valóságtól, vagy félretájékoztatták, esetleg tudatosan állított ekkora valótlanságot.

 

Az alkalmasságának kérdését mindegyik lehetőség felveti.