Orbán Viktor elszólta magát: kilépne az EU-ból – Besenyei Zsolt jegyzete

Senkinek, aki nem egy kő alatt töltötte az utóbbi 20–25 évet, nem lehetnek kétségei, mik valójában Orbán Viktor szándékai a magyar uniós tagsággal.
Besenyei Zsolt

2023. január 27. 14:59

Orbán Viktor elszólta magát: kilépne
az EU-ból – Besenyei Zsolt jegyzete

Már első miniszterelnöksége alatt úgy vélte, hogy az EU-n kívül is van élet.

 

A 2003-as népszavazás előtt erős ellenérzéseit hangoztatta. („Igen, de...”)

 

A Fidesz potentátjai közül 2010 után többen (például Kövér László, Lázár János) is úgy nyilatkoztak, most nem lépnének be az Unióba.

 

Ezt követték a sorozatos unióellenes kampányok,

  • az „Állítsuk meg Brüsszelt”,
  • „Üzenjünk Brüsszelnek”, vagy hogy
  • „A szankciók tönkretesznek minket”.

A Fidesz holdudvara, például Fritz Tamás, már évekkel ezelőtt felvetette, hogy „Beszéljünk a Huxitról!”, míg az Orbán-kormány diplomatájává előlépett Volner János szélsőjobboldali politikus Huxit Párttá nevezte át a korábban saját nevét viselő alakulatát.

 

Minden egyfelé mutat tehát, és most ezt Orbán Viktor is megerősítette.

 

Történt, hogy amerikai jobboldali újságíróknak adott interjút a magyar nemzetvezető, ahol megismételte korábbi toposzait, és szokás szerint ellentmondásokba keveredett. De akadt egy-két figyelemreméltó részlet is.

 

Az American Conservative, amúgy a magyar kormánypropagandában is rendszeresen publikáló szerzője, Rod Dreher így idézte:

 

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Határozottan nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre megy.”

 

Utóbb azonban a cikk megváltozott. Egyrészt a címe (arról, hogy „Orbán: Háborúban állunk Oroszországgal”, arra, hogy „Orbán: A Nyugat háborúban áll Oroszországgal”), másfelől az inkriminált szövegrész erre:

 

„Orbán azt mondta, neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van, kitéve annak zaklatásának, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert ettől függ a gazdasági boldogulása.”

 

Valójában semmi különbség, csak a megfogalmazás némileg enyhébb.

 

Nem akar az Unióban maradni – szemben azzal, hogy személy szerint fájlalja, hogy ott vagyunk. („It is painful for him personally, but there is no question that Hungary will remain in the EU”).

 

Hogy miért fájdalmas, illetve, hogy miért nem szeretné a bennmaradást, Orbán a zaklatással indokolta („bullying”). Magyarul azzal, hogy az Unió alapelvszerűen a polgári demokráciát támogatja, és ellenzi a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló törekvést, amit a jelenlegi magyarországi miniszterelnök az utóbbi tizenhárom évben mutatott.

 

Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök szerint „az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során”. És valóban: hogy Orbán Viktor nem szívesen van az Unióban, illetve ki is lépne, afelől eddig sem lehetett senkinek komoly kétsége.

 

Valójában a Dreher-cikk „javított” változata még erősebb, mint az eredeti. Eszerint ugyanis Orbán azt fájlalja, hogy Magyarország abban az Unióban van, aminek a gazdasági prosperitást köszönheti.

 

A sorozatos unióellenes kampányok azt az eredményt már meghozták, hogy a Fidesz-szavazók (az ország fele) körében már többségben vannak azok, akik szerint az EU hátrányos Magyarország számára – amit még Orbán se gondol.

 

Egyelőre azonban még személyes szándékait felülírják az ország érdekei, a gazdasági racionalitás, valamint az, hogy az ország egyszerűen csődbe menne, és viharos sebességgel szegényedne el (bár megy ez nekik uniós tagsággal együtt is), de csak egyelőre.

 

Az Európai Néppártból se ő (illetve pártja, a Fidesz) akart kilépni, csak kiszorult, marginalizálódott, majd megsértődött, és kilépett, mielőtt kizárták volna.

 

Amikor Magyarország kilép az Unióból, az sem az ország érdekeinek, hanem Orbán Viktor személyes sértettségének lesz majd köszönhető. Lélekben szakított ő már a Nyugattal, meg az Unióval, csak az alkalmat várja.