Orbán Viktor Botka László kottájából játszik, csak nagyon rosszul – Nemes István olvasói levele

A miniszterelnökre nyilvánvalóan hatással voltak Szeged polgármesterének javaslatai, csak éppen a legfontosabb részét hagyta ki a programnak: az igazságosságot és a szolidaritást.
Szeged.hu

2022. május 26. 09:43

Orbán Viktor
Botka László kottájából játszik, csak nagyon rosszul – Nemes
István olvasói levele

Orbán Viktor „válságkezelő” módszerei a Titanic című filmet juttatják eszembe. Amikor már nyilvánvaló, hogy süllyed a hajó, a legénység elkezdi megtölteni a mentőcsónakokat. „Először a nők és a gyerekek!” – hangzik el a parancs, de a néző látja, ahogyan gyáva (és kőgazdag) férfiak próbálnak elbújni egy-egy ladikban. Hát valahogy így néz ki az is, amikor Orbán Viktor bejelenti, hogy mindenféle nagyvállalatoknak be kell fizetniük a megtermelt „extraprofitot” a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba.

 

 

A különadó most a mentőcsónak, aminek a segítségével túlélhetjük a gazdasági válságot. Csakhogy nagyon úgy néz ki, hogy ebben a kis lélekvesztőben bérelt helye lesz a leggazdagabb fideszes nagytőkéseknek: Mészáros Lőrinc miniszterelnöki gázszerelő, Tiborcz István miniszterelnöki vő, vagy épp Szijj László mind ott ülnek majd. Igaz, utóbbinak van szakirányú tapasztalata, hiszen ő jachtoztatja a külügyminiszterünket.

 

Mindez egyfajta fideszes verziója annak, amit Botka László már a járvány alatt szorgalmazott, csak Orbán programjából éppen a legfontosabb elemek maradtak ki: az igazságosság és a szolidaritás. Szeged polgármestere korábban azt javasolta, hogy a NER kegyencei, akik eddig közpénzből gazdagodtak, a válságra való tekintettel adjanak vissza a közösbe. Hiszen ők, Orbán jóvoltából, a magyar emberek által megkeresett pénzen építhettek mesés vagyont. Rajtuk a sor, hogy viszonozzák ezt. Így lenne igazságos, de menjünk tovább: hova fogják befizetni az extraprofitot azok, akik degeszre keresték magukat a lélegeztetőgép-beszerzésen, meg a vakcinabizniszen? Sehová, hiszen ők a miniszterelnök védelmét élvezik.

 

Van egy másik fontos különbség is, hiszen a Botka László féle Nemzeti Szolidaritási Program pontosan meghatározta, hova kerüljön a pénz: a bajba jutott családokhoz, a megélhetésüket elveszítő magyar emberekhez. Nem pedig egy olyan honvédelmi alapba, amiből aztán majd baráti vállalkozóknak lehet vaskos megrendeléseket biztosítani. És ne legyenek illúzióink a rezsivédelemmel kapcsolatban sem! Fogadjunk, hogy ami pénz ott összegyűlik, azzal egyező mértékben nyer majd közbeszerzéseket a NER belső köre.

 

Egy jobboldali azt mondaná, nem a piaci versenyben sikeres cégeknél van extraprofit, hanem az államon élősködő fideszes nagytőkénél, ezért őket kellene megadóztatni. Egy baloldali azt mondaná, ez így szép és jó, csak édeskevés és igazságtalan, mert a leggazdagabbak egytől egyig megússzák, a rászorulók pedig továbbra sem kapnak segítséget ahhoz, hogy a hónap végén is maradjon pénz bevásárolni. De a Fidesz sem nem jobb-, sem nem baloldali, csak rendkívüli mértékben önző és korrupt.

 

Nemes István