Orbán Viktor barátjának szállodáját Orbán Viktor másik barátjának cége építheti állami támogatásból: Kiss-Rigó László püspök sporthoteljét 3,26 milliárd forintból húzhatják fel Garancsi Istvánék

A Market Építő Zrt. adta az egyetlen érvényes ajánlatot a meghívásos pályázaton.
Kovács M. Norbert

2022. január 10. 21:30

Orbán Viktor barátjának szállodáját Orbán Viktor másik barátjának cége építheti állami támogatásból: Kiss-Rigó László püspök sporthoteljét 3,26 milliárd forintból húzhatják fel Garancsi Istvánék

Tavaly tavasszal írtunk arról, hogy megjelent egy közbeszerzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából: egy új építésű, négycsillagos szállodához kerestek tervezőt és kivitelezőt.

 

A hotelt a szegedi focistadionhoz álmodta meg a Kiss-Rigó László által vezetett egyházmegye: a 14 milliárdból megépült sportkomplexumhoz mellé építendő négycsillagos szálloda a Hotel Szent Gellért Fórum nevet fogja kapni.

 

Akkor a közbeszerzés szerint olyan vállalkozót kerestek, aki elkészíti a megvalósításhoz szükséges kiviteli tervezési, valamint kivitelezési feladatokat az ötvenszobás, háromszintes (plusz egy tetőtér a gépészetnek és a tetőkertnek), kertkapcsolatos létesítményéhez. Az ajánlatok benyújtási határideje 2021 április 23. volt.

 

Ezen a kiírt pályázaton végül valószínűleg nem találták meg az alkalmas tervezőt és kivitelezőt, hiszen most a K-Monitor arról ír, hogy

 

meghívás után az Orbán-kormány egyik kedvenc nagyvállalkozójának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Építő Zrt. volt az egyetlen, amelyik érvényes ajánlatot adott a Szeged-Csanádi Egyházmegye tenderén, így ők építhetik az állami támogatásból létrejövő, négycsillagos, kápolnás szállodát az egyházmegye stadionja mellé.

 

Nekik legalább teljesen ismerős lesz a terep, hiszen korábban a püspök stadionját is ők építették.
 

A Szent Gellért Fórum mellett van még hely felépíteni a sporthotelt (fotó: Iványi Aurél)

Az 50 szobás új létesítmény tervezéssel-kivitelezéssel, tehát mindennel együtt 3,26 milliárd forintba kerül majd (hacsak addig nem drágul mondjuk a duplájára – láttunk már hasonlót nem egyszer), amihez állami támogatást kapott a kormánypárttal, és személyesen Orbán Viktorral személyes, baráti viszonyt ápoló püspök egyházmegyéje.

 

A K-Monitor a Facebook-oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy mint ahogyan arról a tavalyi évértékelőjükben írtak, a sokmilliárdos turisztikai állami támogatásokat Magyarországon mostanában úgy költik el, hogy a közpénzből épülő hotelekért nincs közbeszerzési verseny, így a haverok kerülhetnek előtérbe, akik az állami támogatás által nyújtott kereteken belül drágábban tudnak dolgozni.

 

Megnyugtató ugyanakkor, hogy az építkezések során a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek: a korrupciófigyelő nonprofit szervezet szerint a Hotel Szent Gellért Fórum megépítése iránti másik érdeklődő, a Bodrogi Bau pont a pályázat egyik környezetvédelmi szempontján bukott el, míg a Market Építő Zrt.-nek ezzel sem volt gondja, így ők kapták a munkát. 

Címlapon

mutasd mind