Orbán Viktor: Azt remélem, a negyedik vereséget már nem élik túl a kommunisták

Nagyinterjút közölt a miniszterelnökkel a Mandiner. Orbán Viktor beszélt az orosz-ukrán háborúról, kapcsolatáról Vlagyimir Putyinnal és Angela Merkellel, de az április 3-án esedékes országgyűlési választások is szóba kerültek.
Kékes Viktória

2022. március 03. 10:02

Orbán Viktor: Azt remélem, a negyedik vereséget már nem élik túl a kommunisták

– Nagy geopolitikai szereplők kereszttüzében vagyunk, a NATO folyamatosan bővült kelet felé, és Oroszországnak ez egyre kevésbé tetszett. Az oroszok két követeléssel léptek fel:

  • Ukrajna nyilvánítsa ki semlegességét,
  • a NATO pedig azt, hogy nem fogja felvenni Ukrajnát.

Ezeket a biztonsági garanciákat az oroszok nem kapták meg, ezért úgy döntöttek, hogy háborúban fogják azokat megszerezni – ezzel magyarázza a Mandinernek adott interjúban a miniszterelnök, hogy miért tört ki a háború a szomszédunkban. 

 

Értékelése szerint az oroszok ugyanazt követelik, amit eddig, és szükség van a béketárgyalásokra, hiszen mindenkinek, így hazánknak is ez az érdeke. Azt ugyanakkor a kormányfő is megerősítette, hogy a háború Paks2-re nem lehet hatással:

 

„Ha nincs Paks, akkor még több orosz gázt és még drágábban kell vásárolni.”

 

Putyin orosz elnökkel való kapcsolatát kiegyensúlyozottnak és korrektnek ítélte meg, egészen „a legutóbbi időkig.” Most azonban új helyzet állt elő Magyarország számára is. Orbán ismét elmondta, hogy minden, Oroszországgal szembeni uniós szankciót megszavaztunk mi is, mert

 

„most az uniós egység a legfontosabb.”

 

Ugyanakkor kiemelte, hogy semmi nem indokolja, hogy megszakítsuk energetikai együttműködésünket az oroszokkal. 

 

Orbán Viktor ismét hangsúlyozta, hogy nekünk nem katonákkal és fegyverekkel, hanem az oroszokkal való tárgyalásban kell segítenünk az ukránokat, akár a helyszín biztosításával. Ezen felül

 

„humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának: benzint, gázolajat, élelmiszert, alapellátási cikkeket szállítunk oda. Harmadrészt pedig mindenkit befogadunk, aki Ukrajnából érkezik.”

 

A német választásokra rátérve a miniszterelnök méltatta Angela Merkelt, akit annak ellenére tisztelt, hogy 2015-ben a menekültkérdés miatt „szakításra került sor" közöttük. 

 

„Ezt a követelést (a migránsok befogadását) elutasítottam, pedig az ember emlékszik, milyen, amikor egy német csizma van a mellkasán.”

 

Az új német kormányról láthatóan nincs túl jó véleménye Orbánnak. Szerinte

 

„bevándorlóországgá nyilvánították Németországot, tagadják a társadalom kizárólag férfiakra és nőkre való tagozódását, legalizálnák a könnyűdrogokat, kiüresítik a nemzet fogalmát, föderatív Európát akarnak.”

 

A közelgő magyar választásokra rátérve Orbán azzal indokolta, hogy a Fidesz kampánya Gyurcsányról és Bajnairól szól, hogy 

 

„a kommunista szívós fajta. Fájdalmas, hogy harminckét évvel a rendszerváltás után még mindig létkérdésnek tekintünk egy parlamenti választást. Normális esetben egy választásnak csupán a jó kormányzásról kellene szólnia, mi mégis nemzeti létkérdésként tekintünk rá, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy a kommunisták egy újabb nemzedéke visszajön. Nekem nagyobb reményeim vannak a választással kapcsolatban, mint a puszta győzelem. Azt remélem, hogy a negyedik vereséget már nem élik túl a kommunisták.”

 

 

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind