Orbán Viktor: Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek

A miniszterelnök megnézte a határt, és mondott néhány dolgot az orosz–ukrán háborúval kapcsolatosan.
Kovács M. Norbert

2022. február 26. 15:34

Orbán Viktor: Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban. A kormányfő a rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egyelőre a frontvonalak Magyarországtól távol húzódnak, ám fel kell készülni arra, hogy Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények.

 

„Tehát, ahogy közeledik Magyarországhoz az összecsapások vonala, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek lennie a katonáknak, a polgármestereknek” – mondta Orbán, aki szerint a következő héten lesz inkább szükség erősebb lélekjelenlétre, mert nem akarunk belekeveredni ebbe a fegyveres konfliktusba.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ami ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését.

 

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

„Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános. Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit” – mondta a miniszterelnök.

 

A miniszterelnök a határon kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a segítőkészség átlendíti a helyi önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén. Ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik.

 

Mint mondta, Magyarország beenged mindenkit, olyanokat is, akiknek nincs útiokmányuk és megfelelő szűrés után a harmadik országból érkezőket szintén.

 

„Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van. Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik” – mondta.

 

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a legjobbakat mondhatja a magyarokról. A polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek.

 

„Úgy látom van egy magyar–ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzel fogható előnyeit élvezik az ukránok” – mondta.

 

 

Újságírói kérdésekre válaszolva felidézte, hogy az elmúlt tíz napban több európai vezető, rajta kívül a német kancellár és a francia elnök is tett békekezdeményezéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

 

„Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges a háború elkerülése érdekében, ám az unió minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult” – mondta. Szerinte most arra kell összpontosítani az erőinket, hogy vissza tudjunk térni a háborúból a békébe. Továbbá, ami az uniós szankciós listán szerepel, azt Magyarország végrehajtja – jelentette ki.

 

Végül arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, azt hangsúlyozta, hogy aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk. A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell – mondta a beregsurányi határállomásnál tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor.