Orbán Viktor: ajtón kopogtat a háborús gazdasági válság, a háborús zóna közeledik Magyarországhoz (frissítve)

Diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt 10 napban. A miniszterelnök azt mondta, a háború miatt egyfolytában ég a piros lámpa, és szól a vészcsengő a fejében. Két-háromszorosára kell növelni a haderőképességet.
Cservenák Zoltán

2022. július 01. 08:18

Orbán Viktor: ajtón kopogtat a háborús gazdasági válság, a háborús zóna közeledik Magyarországhoz (frissítve)
  • Háború, 
  • háborús infláció, 
  • háborús gazdasági válság, 
  • energiaválság
     

– Orbán Viktor mindent a háború nyakába varr. A miniszterelnök reggeli rádiójátékában elmondta: Zelenszkij felhívta őt és megköszönte Magyarország segítségét, amivel energetikai támogatást nyújt Ukrajnának, és támogat ukrajnai menekülteket.

 

Nem engedünk az orosz gázból

  Orbán azt is elmondta: több ország miniszterelnökével közösen próbálták elérni Bosznia tagjelölti státuszát is, de ez unió egyelőre nem hajlandó erre. A 7. szankciós csomagról a miniszterelnök nem hajlandó tárgyalni, azt mondta, Magyarország nem mond le az orosz gázról.

 

A NATO-csúcsról megjegyezte: 

 

„Mindenki az ukránok oldalán van, hiszen az ember a megtámadott oldalán szokott lenni”.

 

Orbán talán először mondta ki nyíltan, hogy Oroszország háborúja túlzó, akármennyire is igaz, hogy a NATO nem vette figyelembe az ő szempontjaikat. Ugyanakkor a NATO védelmi rendszer, így nem sodródhat katonai konfliktusba.

 

„Most még nem beszéltük meg azt, hogy mi lesz, ha az ukrán front összeomlik, de arról már volt szó, hogy egyre rosszabb a helyzet” 

 

– tette hozzá Orbán, akit arról tájékoztattak, hogy naponta több száz és ezer körül veszít katonát Ukrajna.

 

Költeni kell a magyar haderőre

A miniszterelnök fejében háború miatt egyfolytában ég a piros lámpa, és szól a vészcsengő. Szerinte két-háromszorosára kell növelni a magyar haderőképességet nagyon gyorsan, és be kell fejezni a 8 órás munkaidőt a magyar „hadseregnél”. Ezekről egyeztet majd a „hadügyminiszterrel” és a hadsereg parancsnokával. Orbán folyamatosan hadseregről beszélt, nem honvédségről.

 

Békegalamb

„Ritkán van az, hogy Magyarország van a szelíd oldalon vagy a galamb oldalon, mindenki más héja. Néha furcsán is érzem magam” – mondta Orbán azzal kapcsolatosan, hogy szerinte egyedül ő kardoskodik a szankciók helyetti békéért. Úgy látja, nem a szankciókat, hanem a békét kellene erőltetni. A békére azért is szüksége lenne, hogy ne legyen “háborús infláció”.

 

Orbán szerint a hatósági áraknak köszönhetően nem 15 százalékos az infláció, hanem csak 10 vagy 11, de a háborús inflációt csak részlegesen lehet meggátolni.

 

Jönnek itt a fizetési igényeikkel…

„Mindenki hirtelen előáll fizetésemelési igényekkel, ráadásul magasakkal, 20-30-40 százalékkal vagy duplázással, de nem ennek van az ideje” – magyarázta Orbán Viktor, akinek néhány napja 2,8 millióról 4,8 millióra emelte a fizetését a fideszes parlamenti többség.

 

Jöhetnek a magyar rangerek

A várható déli migrációs válság megfékezésére egy új határvadász rendszert akarnak megszervezni, erre 4000 emberre van szükség, de ezek nem lehetnek a korábbi rendőrök és katonák, mivel rájuk szükség van máshol. Ezt a 4000 embert ki kell képezni.