Orbán Viktor a Kossuthon: Támogatjuk a negyedik oltást, a kórházi kapacitások fantasztikusak (frissítve)

Oltásra biztatott mindenkit a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán szerint a kórházak humánkapacitása is fantasztikus.
Cservenák Zoltán

2022. január 14. 08:11

Orbán Viktor a Kossuthon: Támogatjuk a negyedik oltást, a kórházi kapacitások fantasztikusak (frissítve)

Majdnem olyan karácsony volt a tavalyi, amiről álmodik az ember, de a vírus árnyéka ott volt a családok fölött – kezdte Orbán, a 40 ezer járványhalottról nem beszélt. A miniszterelnök szerint csak az oltással lehet védekezni hatékonyan, ezért a gyerekek oltására és a harmadik vakcina fölvételére buzdított.

 

Oltási napok így alakulnak: januárban minden hét végén van oltási akciónap. Csütörtökön, pénteken és szombaton lehet kérni az oltást regisztráció nélkül az oltópontokon.

 

Pfizerből több mint 2 millió, Modernából majdnem 700 ezer adag oltóanyag van, tehát van elegendő modern vakcina is – mondta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök itt is bejelentette, hogy a karantén ideje 10-ről 7 napra csökken, de 5 nap után lehet szabadulni negatív teszttel. Ha egy iskolai osztályban fertőzöttet találnak, akkor csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradni. Február 15-e után a védettségi igazolványból oltási igazolvány lett, ezt csak a háromszor oltottak – a gyereknél kétszer oltottak – vagy a második oltás óta kevesebb mint 6 hónap telt el.

 

A harmadik oltás után négy hónappal támogatják a negyediket, hat hónap után javasolják is.

 

Péntek reggel 

  • 2611-en vannak kórházban a koronavírus miatt, és
  • 243-an vannak invazív lélegeztetőgépen.

 

Orbán szerint olyan infláció van egész Európában, ami eltéríti a gazdaságot a normális működéstől, ezért ezt tompítani kell. „Emeljük a béreket meg a nyugdíjakat, és ott ahol lehetséges, enyhítjük az áremelkedést” – magyarázta a miniszterelnök a csirkefarhát, a csirkemell, a sertéscomb, a cukor, a liszt és az étolaj hatósági árazását. Orbán végig európai inflációról beszél, tehát a magyar pénzromlást teljes egészében külső hatással magyarázta.

 

Ezután fölsorolta a rezsicsökkentést, az üzemanyagár-plafont és a kamatstopot is, mint az emberek pénztárcáját megvédő intézkedést. 

 

A 7 élelmiszer árának szabályozásáról elmondta, ő maga találta a módszert Szerbiában, ott 5 termék árát szabták meg hatóságilag.

 

„Olyan szabályt hoztunk, ami betartható. Ha nincs ez az áru a polcokon, akkor nagyon keményen fogunk büntetni” – tette hozzá a miniszterelnök.

 

Azt egyelőre nem tudják, az Európai Unió miként reagál majd a szerb példa átvételére, de Orbán úgy látja, Brüsszelben nem a józan ész az uralkodó.

 

Orbán Viktor emlékeztetett: az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték 5 százalékra, és szerinte azt a baloldal nem szavazta meg, ezért nem érti, miért ezt javasolja az ellenzék.

 

Az LMBTQ-ellenes népszavazásról és a melegellenes vagy gyermekvédelmi törvényről azt mondta, amikor ezt támadják, akkor Soros György hadserege támadja Magyarországot. Orbán Viktor azt mondta, ez a törvény a gyerekek védelméről szól. Azért harcoltunk a kommunizmus ellen, hogy végre ne a kommunisták mondják meg, hogy éljünk, ezt majd az emberek eldöntik.

 

Nagy Katalin szerint több budapesti iskolába is beférkőzött a meleg propaganda. Orbán erre megemlítette, hogy Németországban egy több száz fős pedofil hálózat bukott le, magyar példákat nem említett, Kaleta Gábor, a Fidesz-kormány által kinevezett, egykori perui nagykövet nevét sem hozta szóba. Pedig Kaleta 30 ezer gyerekekről készült pornóképpel bukott le a hivatali laptopján. A miniszterelnök szerint a szülőre kell bízni, hogyan akarja szexuálisan nevelni a gyerekét.

 

Tovább olvasom