Orbán Viktor a Kossuthon: szeretettel köszönti az akciós csirkefarhátat (frissítve)

Nagy Katalin mikrofonállvánnyal a miniszterelnök megint kardinális kérdésekről beszélgetett. Nem.
Garai Szakács László

2022. január 28. 08:11

Orbán Viktor a Kossuthon: szeretettel
köszönti az akciós csirkefarhátat (frissítve)

08:01 Vége a mai rádiójátéknak.

 

08:00 Szó volt a moszkvai kirándulásról is: „A magyar közvélemény tudja, szuverén ország vagyunk, a vezetői szuverénként viselkednek. El fogok menni az elnökhöz, a pandémia előtt mindig voltak csúcstalálkozók.” Orbán szeretné megnövelni a rögzített gáz mennyiségét. Az űregyüttműködést is szeretné fejleszteni. Az európai biztonsági helyzetről is szó lesz. Magyarország a békében érdekelt. „Úgy megyek Moszkvában, hogy mind a NATO-val, mind az Unió meghatározó politikusaival előtte egyeztetek.”

 

Gazdasági fantasztikusságokról

07:58 „Hosszú évekig dolgoztak a magyarok azon, hogy visszaadjuk az vett tizenharmadik havi nyugdíjat” – mondta a miniszterelnök, aki a gyerekek adókedvezményével kapcsolatosan is hasonlóan gondolkodik.

 

07:57 Nem akarnak beavatkoznia az életünkbe, de a több gyereket vállalóknak is olyan legyen az életszínvonala, mint akik nem vállalnak gyereket. „Ha van gyermek, van jövő, ha nincs gyermek, nincs jövő. Nem akarjuk idegenekre hagyni az országot.” Nagy Katalin szerint ezért van, hogy a családosok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadót és ezért lesz tizenharmadik havi nyugdíja a nyugdíjasoknak. Ezen még Orbán is meglepődött és amíg magához tért koronavírusozott egy kicsit, majd azt mondta, 2021 példátlanul sikeres év volt a gazdaságban.

 

07:53 Van még itt munka, jegyezte meg Orbán, nincs kész még a családtámogatási rendszer. Arányosan mi költjük a legtöbbet a családtámogatásra, mondják mások is. A nyugatiak a népességcsökkenési bajaikra bevándorlást választják. Orbán levágná a kezét, ha beleírná a kormányprogramba, hogy Magyarország bevándorló ország. „Ha a gazdaság jobban teljesít, a családtámogatás mértékét is emelnénk.”

 

07:51 „Fölépítettünk egy stabil politikai rendszert, fölépítettünk egy gazdasági rendszert. Kiépítettünk egy új adórendszert és bérrendszert” – dicséri magát a miniszterelnök.

 

07:49 „Nézzék meg, Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést!” Az energiaárak nálunk a legolcsóbbak egész Európában. „Ebben egyetérthetnénk.” A klímapolitikában világossá kell tenni, hogy aki nagy szennyező, az viselje a terheket.

 

07:46 Az energiaárakról: Tekintélyes részük politikai döntéseken alapul. Brüsszel szerint a klímavédelemnek az a jó, ha magasak az energiaárak. Orbán szerint ez teljes félreértés. „Zsákutcába jutott ez a klímapolitika. Könnyen beszél a bizottság elnöke, egy holland ember...”

 

07:42 Letörheti-e tényleg az inflációt a csirkefarhát árának befagyasztása? Nagy Katalin végeredményben megválaszolta a saját kérdését, ezt egészíti ki a miniszterelnök életszagú megközelítéssel: „normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába. (...) De vannak rendkívüli helyzetek, amit a gazdasági szereplők nem tudnak megoldani. Amikor a pénzromlás üteme magas, akkor a kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy kiigazítsa az árakat.”

 

Koronavírus-blues

07:40 Még mindig baloldal, még mindig támadás, még mindig vakcina. Kiderült az is, Ursula von der Leyen sms-zget Nagy Katalin szerint. Orbán meg azt mondta erre, „a vakcinát gyárakban gyártják, tulajdonosaik vannak, pénzért adják.” A miniszterelnök szerint nagyon nagy hiba lenne, ha vakcinabeszerzés kapcsán „egy lábon állnánk”. Orbán szerint ezzel tehető világossá, hogy nem vagyunk zsarolhatók, nem lehet rajtunk extraprofitot keresni.

 

07:38 A Szudánban küldött 200 ezer AstraZeneca a következő „napirend”. Nagy Katalin mikrofonállvény szerint Szudán feltörekvő ország. „Most úgy látom, az omikron gyorsan terjed, gyorsan fertőz, de kevésbé veszélyes, mint az előző változatok.” Majd azt mondta Orbán, ráhagyással dolgoznak, hogy mindig legyen elég. „Jobb, ha odaadjuk valakinek, mintha kidobnánk” – ezért kapja Szudán az AstraZeneca-vakcinát.

 

07:36 Orbán szerint sok heves ember van a baloldalon, ezután az operatív törzs megalakulásának két éves évfordulójára emlékezik. Az operatív törzsben hajnali óráktól kezdve erejüket megfeszítve dolgoznak. „Müller Cecília heroikus odaadását mindenki ismeri” – mondta Orbán Viktor humorista.

 

07:33 A múlt heti oltási akció sikeressége kapcsán rögtön baloldalazni kezd, erre azt mondja a miniszterelnök:

 

„nehéz szakma a miénk, az embernek vannak gondolatai, azokat szeretné elmondani”.

 

Megértően folytatja: megérti, hogy szerinte van olyan, hogy lehet mindent jobban csinálni. Majd nyelvileg, nyelvészetileg próbálja megfejteni a magyar politikát.


 

Korábban írtuk:

 

Követjük az 1983-as rádiójátékot, tartsanak velünk!