Orbán Viktor a Kossuthon: nagy csaták árán Magyarország mentesülhet a kilencedik szankciós csomag alól

Péntek reggeli miniszterelnöki világlátás kifejtése a Kossuth Rádió reggeli hangjátékában.
Garai Szakács László

2022. november 18. 08:12


        Orbán Viktor a Kossuthon: nagy csaták
árán Magyarország mentesülhet a kilencedik szankciós csomag alól

– Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban, sem fizikailag – mégiscsak két lengyel ember halt meg, akinek semmi köze nem volt a háborúhoz –, de a gazdaságunk biztonsága is hiányzik – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban és azt is hangsúlyozta, csak tűzszünet és béketárgyalás lehet a megoldás. Orbán Viktor érdemben nem lát amerikai–orosz tárgyalásokat a háttérben. A miniszterelnök megjegyezte, „lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba, még nem lőnek ránk”, de már közel állunk ehhez.

 

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy Brüsszelben mindig vétózzon: „ki kell harcolni, hogy a magyarokra más szabályok vonatkozzanak, és Magyarország eddig mindig kihúzta magát”. Orbán Viktoron itt megesett a szívem: azt mondta, „nem kényelmes szituáció”, hogy huszonhat miniszterelnökkel kell egyszerre harcolnia.

 

– Nagy csaták árán el fogom érni, hogy mentességet kapjon Magyarország, például az atomenergia kérdéseiben a kilencedik szankciós csomagból – jelentette ki a miniszterelnök.

 

Az inflációt politikai döntések idézték elő, tizenegy lépéses megoldási terve van Magyarországnak ebben a helyzetben, ebből a legutóbbi a tojás és a burgonya árstopja. Szerinte a Covid-időszak után felfutott a gazdaság, de jött a háború. Cél, hogy megőrizzék a teljes foglalkoztatottságot, és a legfontosabb nemzetstratégiai célokat se adják fel, például a családtámogatást, sőt, ebben például újabb intézkedéseket hoznak.

 

Ezután Orbán Viktor kis túlzással arról beszélt, Palkovics László valójában nem mondott le, úgy alakult, hogy kell egy külön energiával foglalkozó minisztérium, Lantos Csaba ezt megoldja, Palkovics pedig a hadiipar fejlesztésének élére áll, hiszen „a jóég tudja, mióta dolgozunk együtt, legalább nyolc éve”. Majd a miniszterelnök kipipálta a 2022-2023-as telet.

 

A műsor végén meg jött a dollárbaloldalazás, ami annyira megterhelő volt, hogy csak egy klasszikus orbáni panelt tudok belőle idézni: „Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. Honnan rendelték meg a nótát, ki fizetett érte, és mit kell teljesíteni?”