Orbán Viktor a Kossuthon: Moszkvából szeretettel (frissítve)

Nagy Katalin mikrofonállvánnyal a miniszterelnök újfent kedélyesen elbeszélgetett nekik kedves témákról.
Garai Szakács László

2022. február 04. 08:30

Orbán Viktor a Kossuthon: Moszkvából
szeretettel (frissítve)

08:00 VÉGE A REGGELI RÁDIÓJÁTÉKNAK.

 

07:59 A szorongás, a félelem még itt van. A vírus egyre gyengébb, így elviselhetőbb a helyzet. Ezért is hosszabbították meg a védettségi igazolvány érvényességét május 1-jéig. Pezsgőt azért még ne bontsunk ezért, jegyezte meg Orbán.

 

07:58 Orbán Viktor szerint mindenki látja, hogy épül az ország. Szerinte ezért is lehet visszaadni a személyijövedelem-adót a családoknak. „Egy ilyen sikeresen, látványosan fejlődő országra” a kritikák, a korrupció nem lehet igaz, állítja a miniszterelnök. Majd Antall Józsefet idézte...

 

07:55 Orbán ezzel egyetértett, és megjegyezte, olyan ország vagyunk, akit nem lehet félresöpörni. Vitatkozni lehet, de megkerülni, átlépni minket nem lehet.

 

07:53 Nagy Katalin ezután a baloldali sajtóra terelte a szót: szerinte azért alakul ki torz kép Magyarországról, mert a külföldi újságírók nem értenek magyarul. Elhiszik, amit nekik mondanak a baloldaliak. Itt muszáj megint tennem egy megjegyzést: az Orbánnal beszélő külföldiek tudnak magyarul? A jobboldali újságírók mindig magyarul beszélő külföldi újságírókkal beszélnek? A jobboldal biztos, hogy nem téveszti meg a magyarul nem tudó külföldi újságírókat?

Európai birodalmi gondolkodás: nem jó!

07:50 – Nekünk, magyaroknak mindig az volt az érdekünk, hogy ne birodalomként szervezze meg magát Európa. Nekünk a nemzetállami koncepció a jó, Brüsszel másként gondolkodik, egyre több jogot vesz el a nemzetállamoktól – innen viszonylag gyorsan jutott el Orbán az LMBTQ-őrjöngésig. Állítja, a magyar szülők jogait venné el Brüsszel a gyerekek nevelése kapcsán. „Nekünk azon kell dolgozni, hogy Európát szabad Európának tartsuk meg. Több tagállam is álljon a két hátsó lábára...”

Koronavíruskörkép, röviden

07:48 A Pfizer-vakcináról, annak gyártásáról: Brüsszel látni akarja ennek a védőoltásnak a gyártóhelyeit. „Egy francia ember van megbízva a gyártóhálózat feltérképezésével, azt kértük, vegyék bele Debrecent is.”

Táváris Putyin és táváris Orbán találkozójáról

07:45 Gyártható-e Szputnyik-vakcina Magyarországon? Közel vagyunk ehhez. Palkovics a felelőse ennek. Az is feltétel, hogy a debreceni vakcinagyár első modulja elkészüljön, és elkezdődjön a termelés. Debrecenben nemcsak koronavírus elleni vakcina készül, hanem más védőoltások is. A gyárat legószerűen rakják össze. „Úgy látjuk, Szputnyikból és Szputnyik lájtból (sic) nagy a kereslet a világban. Az oroszok gyártóhelyeket keresnek, mi meg eladhatjuk majd a világban ezeket a vakcinákat.”

 

07:43 A gázkérdésben annyira belelkesedett Nagy Katalin, hogy azt írásban nem is lehet visszaadni, ezt a részt mindenképpen nézzék vissza. Akkor kezdődött a cukiskodás, amikor Szijjártó Péter dicsérete volt a téma. Másfél éve még úgy állt a helyzet, hogy lesz elég gáz, nem kell hosszú távú szerződés az oroszokkal. „Az érvelés gyenge lábakon áll” – így értékelte Szíjjassal a helyzetet akkor Orbán. Nyugat-Európa szerinte a hosszú távú szerződések hiányától szenved most. „Magyarország ezzel szemben ül.”

 

07:41 „Azon dolgozunk, hogy Magyarország energiafüggőségét megszüntessük. Ez nagy vállalás. Ha Paks2 és a naperőmű-fejlesztés megépül, akkor 2030-ra eljutunk oda, hogy csak tíz százaléka lesz az energiafelhasználásunknak fosszilis alapú. Magyarország már most is klímabajnok.” Amíg idáig eljutunk, addig kell az orosz gáz, vélekedett Orbán Viktor.

 

07:39 „A Szovjetunióval rossz viszonyunk volt, az a korszak véget ért, az új Oroszországgal jó a kapcsolatunk, nekem ebben tizenhárom év munkám van.” Ezután kijelentette Orbán Viktor, Magyarországnak van tekintélye. „Nem szabad elgaloppírozni magunkat, van önálló politikánk. A magyar érdek jelen van a világban.”

 

07:37 Orbán szerint dúl a szerelem Németország és Oroszország között, ennek is szép példája az Északi áramlat 2 gázvezeték. „De ha a francia elnököt figyeljük, akkor azt látjuk, törekednek egy magyar modell szerű dologra, vagy francia modellre, legyünk szerényebbek...” Ezután Orbán Viktor lejégtörőzte saját magát és az országot. „Ha békét akarunk, akkor tárgyalni kell, sokat és hosszan tárgyalni kell az oroszokkal, ennek az első lépése volt ez a tárgyalás.” Az asztal azért volt hosszú, mert vigyáznak Putyinra. Ő például nem engedheti meg magának, hogy csak úgy vezetgessen, mint a miniszterelnök. (Itt nyugodtan, hangosan nevessenek! – a szerk.)

 

07:35 Legalább öt óráig tartottak a moszkvai tárgyalások. Vajon hallották egymást a hosszú asztal két végén? – ekkora poénnal indított Nagy Katalin. Orbán erre azt mondta, ilyen különleges helyzetben még sosem tárgyalt Putyinnal, ennek oka a nemzetközi helyzet. Megjegyezte, eddig tizenkétszer tárgyalt Vlagyimirral, az orosz–magyar-kapcsolatok jó karban vannak.

 

Korábban írtuk:

 

A péntek reggeli rádiójátékban ismét megtudhatjuk majd, mi fontos a Fidesznek.

 

Címlapon

mutasd mind