Orbán Viktor a Kossuthon: Háborús infláció van! Ez a kormány meglátása

Orbán közölte, Soros György háborús uszító. És többször is kijelentette, az extraprofitadót a cégek nem fogják átterhelni a lakosságra. Pedig ez már elkezdődött. A Ryanair egyből lépett.
Garai Szakács László

2022. június 10. 08:04

Orbán Viktor a Kossuthon: Háborús infláció van! Ez a kormány meglátása

 

 

Véget ért a miniszterelnöki kinyilatkoztatás.

 

Árstopok: Orbán szeretné, ha maradnának

07:58 Timmermans-féle karbonadó ekézése: őrültség. Szerinte az európai baloldal nyomja ezt a témát továbbra is, nem az emberekkel kell ezt megfizettetni, hanem a nagy szennyezőkkel. Az Unió zöld átállása sokkal lassabb és hosszabb folyamat lesz, mint ahogy a brüsszeli bürokraták gondolják.

 

07:57 Nagy Katalin olvasta Hernádi Zsolt nyilatkozatát arról, lassan ki kellene vezetni a benzinárstopot. Orbán Viktor erre azt mondta, minden a háborún múlik.

 

07:56 Árstop: marad-e tovább? A miniszterelnök messziről indít, a gazdaság minisztériumokról beszél, az ő feladatuk lesz a javaslattétel, Ő szeretné meghosszabbítani, de konzultálni kell erről.

 

Bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzetben

07:53 Orbán Viktor azt mondja, ők nem muja kormány, amelyik csak néz, hanem cselekszik. Viszont nem hallott még a Ryanairről, amelyik egyből áthárította az utasokra az extraprofitadót. Pedig Orbán Viktor szerint ezek átháríthatatlan adók. A miniszterelnök szerint az extraprofitadóval a háborús helyzetet kell megoldani. Viszont a miniszterelnök szerint az alapmunkát el kellett végezni, dolgozni kell, azaz, az extraprofit egyharmadát megtarthatják a cégek. Ezt nehéz pontosan megállapítani, de nagyjából ez volt az iránytű. Újra azt mondta a miniszterelnök, nem fogják áthárítani a cégek ezt az adót.

 

07:50 Orbán Viktor szerint nem lehet elvitatni Ukrajna jogát a harchoz. „Nem az a kérdés, hogy ők mint csinálnak, azt csinálnak, amit akarnak, ők hősiesen harcolnak.” A kérdés a miniszterelnök szerint csak az, hogy mit akar az Unió csinálni. Ha senki nem beszél a béke hangján, sosem lesz béke szerinte.

 

07:49 A gázembargóval megint úgy vagyunk, mint az olajnál. „Hogy a végén megint egyedül maradunk-e nem lehet még tudni. Más érvelést szeretnék használni a gázcsatában. Most már arról van szó, egész Európát tesszük tönkre egy gázembargóval. Minden vita előtt abban bízom, a józan ész kerekedik felül” – mondta a miniszterelnök.

 

07:46 „Talán nem meglepő, ha azt mondom, a magyar választók jól döntöttek” április 3-án Orbán figyeli a baloldalt, szerinte ők elfogadták volna a brüsszeli javaslatokat, nem jönne olaj, nem lenne rezsicsökkentés, ársapka. „Én nem becsülöm le a baloldal erejét, sőt, kellő tiszteletet mutatok az ellenzéki képviselők irányában is, de ez nem az ő évaduk. Friss felhatalmazásunk van, kétharmados győzelmet arattunk. Megkaptuk az a vészhelyzeti felhatalmazás, hogy gyorsan dönthessünk.” Orbán azt is mondta, a francia elnöknek van még hasonló akciószabadsága.

 

07:44 Orbán nem gondolja, hogy importvámot vetnének ki a csővezetékes olajra. Szerinte ez kacsa, „Nem hiszem, hogy az európai politika gyomra ezt bevenné.” Amikor csatázni kellett az „olajháborúban”, akkor a miniszterelnök nem látott senkit maga mellett. Tárgyalnak a bizottsággal a csővezetékes olaj kiváltásáról. „Nem lesz rövid idő és nagyon sok pénzbe fog kerülni.”

 

07:42 Benzinsapka: van, igazság abban, amit Brüsszel mond, hogy nem lehet különbséget tenni rendszám alapján a tankolók között. Orbán szerint most rendkívüli, háborús helyzet van, azt kell tenni, amit a helyzet megkövetel, ilyenkor az általános szabályoktól szabad, sőt szerinte kötelező eltérni a szabályoktól. Ha nem lenne benzinársapka, 900 forint is lehetne a benzin, ezt harmadszorra sikerült csak kimondani.

 

07:40 Az árstopok nélkül öt-hat százalékkal nagyobb lenne az infláció, a drágulás. Az Európai Uniónak stratégiát kellene váltan, mert a háborús inflációval tönkremegy az egész európai gazdaság. „Másképp kell gondolkodnunk az orosz–ukrán konfliktusról.” Majd jött a sorosozás. Soros György Orbán Viktor szerint háborús uszító, aki keresni akar a háborún.

 

07:38 Nagy Katalin mikrofonállványnak van olyan vállalkozó ismerőse, akinek a vállalkozásához áram kell, ezért nagyon örül ennek a jó hírnek, amit a miniszterelnök mondott. Így zajlik az élet a Kossuthon.

 

07:37 A háborús inflációval indokolja a miniszterelnök a rezsivédelmi alapot és a honvédelmi alapot. „Az olajügy miatt volt nagy csatánk Brüsszelben.” Orbán szerint a rezsi egy nagy gond, amit kezelni kell, azért is, mert nyugaton többet keresnek, ezért ott ez nem olyan nagy probléma, mondta a miniszterelnök, majd felsorolta, mi mindent véd meg a költségvetés. Azt is mondta, a rezsivédelem új szabályait rendeletben ma, legkésőbb holnap kiadja. A miniszterelnök úgy látja, százezer kisvállalkozó bennmaradhat a rezsivédelemben.

 

07:36 Az infláció háborús infláció és ez gyötri már az amerikaiakat is.

 

07:33 Orbánnak van mentsége arra, hogy miért nem járt öt hétig a rádióban. „Kormányt kellett alakítani, ehhez befelé kellett gondolkodni, de örülök, hogy ismét itt lehetek.” Hogyan lehet ilyen nehéz helyzetben költségvetést készíteni? A kormány elgondolta a jövő évet, így.

 

Korábban írtuk:

 

A rádiójátékot közvetítjük.