Orbán Viktor a Kossuthon: Atombombát akarnak dobni a magyar gazdaságra (frissítve)

Brüsszelezés, az ukrajnai háború és az új kormány átalakításának a munkálatai. Orbán Viktor még benn van az erdőben, rosszul idéz A tanú című filmből, és többször is elmondta: „vissza a feladónak.”
Garai Szakács László

2022. május 06. 08:03

Orbán Viktor a Kossuthon: Atombombát akarnak dobni a magyar gazdaságra (frissítve)

 

 

 

VÉGE A RÁDIÓJÁTÉKNAK.

 

* * *

Hol tart a kormányalakítás?

7:57 „Az erdő közepén vagyok, de tudom, miért vagyok ott.” Majd kijelentette a miniszterelnök, erősíteni a védekezést a migránsok bejövetele ellen. Nem múlt még el a koronavírus-járvány és itt van a háború. Olyan kormányt kell alakítani, amelyik ezekre tud válaszolni. „Új történet kezdődik, amilyen kihívások jönnek, azokra kell válaszolni. Jelentősen át akarom alakítani a kormányt, sok új embert akarok behozni. Alkalmazkodnunk kell a világ változásaihoz. Sok szempontot kell összenéznem. Legkésőbb május végére kijutunk az erdőről. Van, akivel sikerült megállapodni és van, akivel nem. Kéretni senki nem kéretni magát. Ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősségű munka ebben az országban. Megtiszteltetésnek kell érezni mindenkinek, hogy részt vehet a kormányban, ezt el is várom a miniszterektől. Ha nagyon kellene, két vagy három kormányt is ki lehetne állítani a magyar jobboldal szellemi állományából.”

 

Ukrajnáról

7:55 A miniszterelnök újra hangsúlyozta, Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának. „Kárpátaljára már belőttek. Aki fegyvereket szállít oda, az lőtávolra kerül. Nekünk Kárpátalja fontos, fontos, hogy ne rombolják le.”

 

7:53 „Van szívünk, bennünket is anya szült. Minden fenntartás nélkül beengedjük a menekülteket. A gyerekeket iskolába járatjuk. Szívesen építünk kórházat, iskolát, az egész magyar társadalom megmozdult. Zárójelbe tettük, hogyan bántak az ukránok a magyarokkal Kárpátalján. Most menekülő, szenvedő embereket látunk, amiben tudunk, segítünk nekik” – sorolta a miniszterelnök.

 

7:51 Orbán szerint nem lett volna szabad elkezdődni a háborúnak. „Nem mossuk össze a szemben álló feleket. Ez nem a mi háborúnk. Azt a kérdést kell eldönteni, mi a viszonyunk hozzá.” Oldalt kell választani, vannak ilyen helyzetek. De neki azt mondja a magyar észjárás, hogy álláspontot kell választani, ezt kell meghatározni, ezt kell képviselni. Orbánnak a béke az álláspontja. Szerinte már a háború előtt is béke misszión volt Moszkvában. „Nem sikerült a béke oldalán tartani Oroszországot.”

 

7:50 Orbán Viktor elmondta, Kirill pátriárkáért is harcol, szent és sérthetetlen a vallásszabadság, nem hagyja, hogy vallási vezetőket is tiltólistára vegyenek.

 

7:47 Milyen eredménye volt a korábbi szankciócsomagoknak? – érdeklődött Nagy Katalin mikrofonállvány. Orbán váratlanul krímezni kellett, szerinte már az akkor bevezetett szankciók jobban fájtak nekünk, mint az oroszoknak. Ezután a nagy testű országokról van szó, „meg vannak veszve a szankciós politikáért.” Itt felsorolt a miniszterelnök Franciaországot, Németországot, Lengyelországot, a skandináv államokat. „Hajlandó voltam igent mondani az első öt szankcióra, de lesz egy vörös vonal, ami után megálljt kell parancsolni. Eljöttek idáig.”

 

7:45 „Nem szoktam vétóval fenyegetőzni, nem konfrontálódni akarok, hanem együttműködni, de ez csak akkor megy, ha az érdekeinket is figyelembe veszik. Itt nem tudok mit csinálni.” Orbán ezzel kapcsolatosan azt is mondta, patikamérlegen alakították ki a rezsicsökkentést, ez teljesen fölborult volna, ha elfogadta volna ezt az olajembargós javaslatot. „Az a harc, amit most folytatok, az a rezsicsökkentésért folytatott harc.”

 

7:42 Meg kell építeni Paksot, növelni kell a napenergia beruházását. A vezetékrendszert is át kell építeni, ezt kiszámoltuk, erre kell öt év, és rengeteg pénz. Utána kell pénz arra, hogy átalakítsuk a finomítókat. Az EU egyelőre csak papíron ad pénzt az átalakítási munkákra. „Érdemes elgondolkodni azon, érdemes-e nekikezdeni ezeknek az átalakítások. Egyhangú döntést kell hozni Brüsszelben. Von der Leyen javaslatát postafordultával visszaküldtem átdolgozásra, várjuk az új javaslatot.”

 

7:40 Orbán, ha látja azt a javaslatot, ami megfelel a magyar érdekeknek, akkor majd tárgyal az olajembargóról. „A javaslat létrehoz egy magyar problémát, de javaslatot nem ad...”

 

7:37 Orbán Viktor szerint azok az országok könnyebb helyzetben vannak, amelyeknek vannak tengerei, tengeri kikötői, hiszen ők úgy is tudnak olajat szállítani. Tengerünk nincs, de tengeri kikötőnk elvileg van Triesztben. A miniszterelnök hangsúlyozta, a százhalombattai finomítót kifejezetten orosz olajra tervezték, jelentősen át kellene alakítani, ami több százmilliárd forintba kerülne.

 

Ursula von der Leyen megtámadta az európai egységet, fittyet hányt a tagállamok javaslatára

7:35 Új parlament, régi rádióinterjú. Nagy Katalin a hatodik szankciós javaslattal, az olajembargóval kezdi. „Ennyire egyértelmű, hogy nem tudjuk vállalni ezt a javaslatot?” – kérdezte Nagy Katalin. Az igazi vicc ezután jött: Orbán Viktor megköszönte a meghívást. Majd azt mondta, a kormányalakítás után akart csak jönni, de Pelikán József gátőr óta tudjuk, a nemzetközi helyzet fokozódik. Ezt egyébként Virág elvtárs mondta először a legendás Bacsó-filmben. Ezután elkezdte magyarázni Orbán Viktor, miről szól az olajembargó.

 

 

Korábban írtuk:

 

A rádiójátékot közvetítjük.