Orbán Viktor a Kossuthon: Gyűlések 500 főig tarthatók, lehet ismét tüntetni, jöhetnek hozzám!

Viszlát a maszknak!

2021. május 21. 08:20

Orbán Viktor a Kossuthon: Gyűlések 500 főig tarthatók, lehet ismét tüntetni, jöhetnek hozzám!

Hogyan magyarázza majd az oltás lassulását a miniszterelnök? Sehogy. Az oltási sebességet végül Nagy Katalin mikrofonállvány magyarázta meg. Orbán Viktor hozzá képest szokatlanul fáradtan mondta be, hogy korszakhatárhoz érünk a hétvégén, meglehet az ötmillió beoltott:

 • megszűnik a kijárási tilalom keddtől,
 • nem kell maszkot hordani, viszlát a maszknak,
 • szabad a sport a közterületeken,
 • a szórakozóhelyeket nem kell bezárni idő előtt,
 • lagzi 200 főig,
 • családi rendezvény ötven főig megtartható,
 • zárt térben viszont a helyiség üzemeltetőjének kell elkülöníteni a rendezvény résztvevőit,
 • gyűlések 500 főig tarthatók, lehet ismét tüntetni, „jöhetnek hozzám!”

De miért ekkora az oltási kedv?

Van egy életciklusa, fölfutott, van egy újabb lökése a fiatlaok beoltásával, de majd most lelassul az oltási kedv. Ezt Orbán Viktor személyesen nézte meg Izraelben. Most csak csordogál a regisztráció is. Innen már nagyon nehéz lesz továbbmenni szerinte. Van három körülmény, ami óvatosságra int bennünket:

 • ha ötmilliót elérjük, akkor még hárommillió ember nincs beoltva a felnőttek közül, köztük pusztíthat még a vírus,
 • a második dolog, hogy határok mentén Szerbia kivételével sokkal alacsonyabb a beoltottság, mint nálunk és
 • a mutánsokra is figyelni kell, hogy a védőoltások hatásosak-e

Az operatív törzs készenléti állapotban van. A csatát megnyertük, de utóvédharcok még vannak.

Orbán Viktor ezután kijelentette, gyakorlatilag nem kell már védőoltást vásárolni: „elegendő vakcinánk van a raktárakban, amikkel még 2022-ben is be tudjuk oltani a magyarokat. Megvagyunk, benn van a zsákban” a védőoltás. Majd hangsúlyozta azt is, a terv az, hogy önellátóak legyünk. Úgy számolnak, hogy 2022 őszén megkezdődhet a kifejlesztett magyar vakcina gyártására Debrecenben. „Lesz saját fejlesztésű vakcinánk, letették a nagyesküt a tudósaink, hogy meglesz a magyar fejlesztésű vakcina.”

A miniszterelnök azt mondta, a koronavírus szempontjából évtizedekre tudják garantálni a biztonságunkat.

Orbán Viktor bízik abban, hogy nyártól meg tudnak szabadulni a rendkívüli jogrendről, majd baloldalazni kezdett, „undok dolgokat mondtak ránk. Van egy logikájuk, amit értek, de nem szeretem.”

A hitelmoratóriumokról is szó volt. Mi a cél ezzel?

Kétségkívül teher a bankoknak a hitelmoratórium Orbán Viktor szerint. „A kisebb pénzű embereknek fontos ez, a gazdagoknak nem fontos.” Ezt a réteget támasztotta meg a kormány a hitelmoratórium fenntartásával. „Komoly szakmai kérdés ennek a kivezetése. Időt adtunk a bankoknak meg magunknak arra, hogy kitárgyalhassuk a bankokkal, mi lesz szeptembertől. A Bankszövetség javaslatai nem fogadhatók el, de nem akarom most itt ezt a vitát megelőlegezni. Sok ezer, esetenként több tízezer forint törlesztőrészletről van szó. Fontos a szakmai szempontok mérlegelése, de most nem ez a fontosabb.”

Meglepődik-e Orbán Viktor bármin?

Eltalálták! A növekedéssel kapcsolatosan derült ez ki, fenomenális második negyedévi adatra számít, miközben Varga Mihály pénzügyminiszter állandóan lerángatja a földre. „Mindig abból indulok ki, hányan dolgoznak”, ezért is lesz jó a miniszterelnök szerint a harmadik és a negyedik negyedév számai is. Varga Mihály erre azt mondja, ne igyunk előre a medve bőrére. „Legfeljebb vizet!” – jegyezte meg Orbán Viktor ennek kapcsán, akiről kiderült rögtön az is, sok emberrel találkozik. Olyanokkal is, akikkel ezekről a dolgokról szokott beszélni.

A költségvetés kapcsán rögtön megmondta azt is Orbán Viktor, mi a pálya az ellenzéknél: van egy főszereplő, Gyurcsány Ferenc, egy mellékszereplő, Karácsony Gergely, egy feleség, Dobrev Klára és van egy bohóc, Jakab Péter. „Ilyen az élet...”

Ezután a honvédelem napjáról volt egy rövid szakmai értékelés. „Az a jó, ha nem katonánk van, hanem honvédünk. A NATO nem fog minket megvédeni. Buta, becstelen magatartás úgy gondolkozni, hogy egy országnak nincs hadserege. Katonák kell, hadsereg kell, honvédek kellenek. A katonákat nagyon meg kell becsülni.”

A hadseregnek felszerelés, haditechnika is kell, „az utcakő és a dárda nem elég”. Végre kell hajtani a modernizálást.

Mi vagyunk a legnépesebb nemzet a Kárpát-medencében!

Ezért is van szükség erre.

Ehhez már muszáj hozzátenni: hány nemzet, hány ország van még a Kárpát-medencében?

 

Korábban írtuk:

Szerintünk sehogy. Vagy csak úgy, ahogy ő tudja...

Követjük az igehirdetést, itt összefoglaljuk.

Címlapon

mutasd mind