Orbán Viktor irodalmár a Kossuthon: egy újabb időutazás 1982-be

Nagy Katalin mikrofonállvány és a miniszterelnök. Rádiójáték 2022-ben a nyolcvanas évek modernitásában. Orbán Viktor azt mondta, a politika és a költészet közel áll egymáshoz.
Garai Szakács László

2022. január 21. 08:04

Orbán Viktor irodalmár a Kossuthon: egy újabb
időutazás 1982-be

08:03 Vége a rádiójátéknak.

 

08:02 Brüsszel közben hátbalő minket, arra adna pénzt, hogy hozzunk be bevándorlókat, de kerítésépítésre nem adnak forrásokat. „Van egy kulturális különbözőség a kontinens nyugati és középső része között. Ki is mondják, hogy bevándorló országok. Ez nagyon nagy gondolkodásbéli és politikai távolság. Sosem fogjuk azt mondani, hogy a muszlim felnőttek kiváltják a keresztény gyerekeket. Nálunk meghatározó életérzés és erő, hogy tudjuk, ki lakja majd ezt az országot.”

 

08:01 A magyarok mindig is várkapitányok egyben, 2015 óta védjük Európa határait.

 

07:57 Migránsozás. Nő az illegális határátlépések száma, ahol néha ő is megfordul, tart szemlét, beszél az ottani katonákkal, rendőrökkel. „Nem a fizikai összecsapások jelentik a nehézséget, hanem az állandó készenlét viseli meg őket. Folyamatosan figyelni kell, ha egy pillanatra is lankad a figyelem, akkor alul, felül jönnek. Az állandó összpontosítás, monotónia komoly figyelem elé állítja a katonákat.” Az illegális határátlépési kísérletek száma jelentősen nőtt, két hét alatt idén több mint négyezer határsértőt fogtak a rendőrök, a katonák. Orbán itt belengette a határvédelem átalakítását. Több olyan fegyveres kell, hogy legyen, akit kifejezetten a határ biztosítására alkalmazunk.

 

07:54 Orbán Viktor továbbra is ellenzi az egészségügy privatizálását. „A közös pénzhez nem lehet hozzáférni.”

 

07:53 Márki-Zay Péter ekézése a téma, úgy, hogy ki sem mondják a nevét. „Azt gondolom, amikor a magyar egészségügy magánosításáról beszélünk, akkor az egyik kitapintható érdek az üzleti. A baloldal sok pénzt kapott a privát egészségügyi üzleti csoportoktól. Folyamatosan meg akarnak győzni arról, hogy nem az állami egészségügy ad biztonságot. A biztosítottak pénzét nem fogjuk nekik odaadni. A nemzeti kormány arra használja a befizetett pénzt, hogy biztosítsuk az állami egészségügyi rendszert. Az orvosok bére jó irányba mozdult el, az ápolónők bére is hetvenegy százalékkal emelkedett az elmúlt években, megállapodtunk az orvoskamarával is. Hatszázmilliárdot vontak ki az egészségügyből, mi azt visszatettük. Sok kórházfelújítás van még előttünk, az orvosbéremelés sem fejeződött még be. Nincs semminek vége. Azért is folyamatosan fejleszteni kell, mert folyamatosan nő a tudás az egészségügyben.”

 

07:49 Orbán szerint rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekkel kell megvédeni az embereket. Az emberek érdeke volt a stopok megszületése. „Tanuljunk abból, mi történt 2010-ig! Ha egyszer sikerült kijavítani a hibákat, akkor miért forduljunk vissza?!” Ez egy hasznos és az eligazodáshoz segítséget nyújtó mondat. „Ez egy jó megértési kerete annak, mi mindent történt az elmúlt tizenkét évben.”

 

07:47 Az újkori Fidesz népi rigmust elemzik perceken át. Orbán szerint benne van az a küzdelem, amit uralkodása alatt folytatott Magyarország. Az elvételeke sorolja a miniszterelnök, nyakunkon volt az IMF, az adók az egekben voltak, szerinte, csődben voltunk, „a devizahiteleket föl sem említem”. Azt mondta, ezeket a bűnöket javították egy évtizeden át. Az adókulcsok szerinte leviselhetők, nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány, növekedünk – forog a Fidesz-verkli. Szerinte az ellenzék a megszorításokhoz ért, nem emelnek minimálbért, nem emelik a nyugdíjakat. Amiért fontosnak tartja a Magyarország előre megy, nem hátra mondatot, az az, hogy nemcsak 2010-ig hibázott a baloldal, hanem akkor is, amikor nem támogatták a parlamentben a fideszes döntéseket.

 

07:43 „A politika világa közel van a költészethez...”

 

07:42 Orbán Viktor szerint a kínai vakcina elleni támadást zárójelbe lehet tenni, elfogadta azt a WHO. – Elég régóta nyomom az ipart, de nem venném magamnak a bátorságot, hogy vakcinaügyben azt tudjam mondani, ez jó, az meg rossz. Időnként szakmai köntösben jelennek meg üzleti érdekek. A kínai vakcinát a WHO beminősítette, jónak találta – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

07:40 – Legyünk büszkék a vírus elleni védekezésre, legyünk büszkék az orvosainkra, ápolóinkra. Jó ország ez! – mondta Orbán Viktor, aki szerint van egy olyan stikje a baloldalnak, hogy nem tud különbséget tenni az ország támadása és a vírus elleni védekezés között.

 

07:39 Végre eljutottunk a baloldalazáshoz! Orbán Viktor szerint a baloldal kamuvideókkal is gyengíti az oltás elleni védekezést. Szerinte ez sértő az orvosokra, ápolókra nézve.

 

07:37 A miniszterelnök ezután újra felhívta az oltópontokon való regisztráció nélküli oltásra. Egyúttal közölte, honvédségi buszok is járnák az országot, így is növelve a lehetőségét az oltakozásnak.

 

07:35 Február 15-étől csak az számít oltottnak, akit harmadszor is beoltanak. „Aki nincs beoltva, nem minősül védettnek” – közölte a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hét napra csökken a karantén-kötelezettség, öt nap után, negatív teszttel bárki „szabadul”.

 

07:34 A miniszterelnök azt mondja, szélsebesen terjed az omikron, ezt nem a saját virológiai műveltségéből mondja, már ha volt neki ilyen bármikor egyáltalán. A mai jelentésekből azt látta, nő a fertőzöttek száma, de csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma. – Ez egy új kihívás, együtt kell élnünk ezzel, meg kellett változtatnunk néhány új szabályt – mondta Orbán Viktor.

 

07:33 Szuszogás, koronavírus, így kezdünk. Majd az ellenzéki járványkezelési támadásáról „kérdez” Nagy Katalin. Orbánt nem érdekli, az omikronnal kezd.

 

 

Korábban írtuk:

Nagyon izgulunk, mi mindenről lesz szó ma reggel!

 

(Nem...)