Orbán Viktor: Magyarnak lenni kötelesség, méltónak lenni a fajtánkhoz

Kiskőrösön, kordonok mögött, Petőfi Sándor szülőháza előtt mondta el ünnepi beszédét Orbán Viktor. Talán nem véletlen, hogy a miniszterelnök – tőle szokatlan módon – szinte teljes egészében hanyagolta az aktuálpolitikai mondanivalót: a szomszédunkban több mint egy éve dúló háborúban nem a szabadságáért harcoló ukrán nép, hanem az őket megtámadó orosz agresszor mellé állt. Orbán és kormánya azt az autoriter hatalmat szolgálja, amely 174 évvel ezelőtt a magyar szabadságharcot is leverte.
Kékes Viktória

2023. március 15. 16:12

Orbán Viktor: Magyarnak lenni kötelesség, méltónak lenni a fajtánkhoz

Tavaly az országgyűlési választási kampány hajrájában Budapesten, a Békemenetre érkező ezrek előtt beszélt március 15-én Orbán Viktor. Idén sokkal szerényebb körülmények, és sokkal kisebb hallgatóság előtt mondta el ünnepi beszédét a miniszterelnök. Petőfi Sándor szülővárosában, Kiskőrösön mondott beszédet nemzeti hősünk szülőháza előtt.  

 

Orbán Petőfi Sándor életének meglehetősen rövid és vázlatos ismertetésével kezdi (ravaszul „kifelejtve”, hogy az 1848-as forradalom központi alakja kinek a kezétől halt hősi halált), majd így summázza az elmondottakat: 

 

„Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben benne van minden magyar”. 

 

Szerinte abban minden magyar egyetért, hogy Petőfi a legnagyobb magyar költő. A szabadság magyar nyelvjárását ő teremtette meg, és így lettünk a szabad világ részei. 

 

„A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve. Petőfi nyelvét mindenhol értik, több mint 200 nép nyelvére fordították le.”

 

Orbán szerint Petőfi, mint mi mindannyian, egy szabad Magyarország boldog polgára akart lenni. Választhatta volna a biztos, jómódú, nagypolgári életet. Mi, mai, elpuhult utódai úgy gondoljuk, hogy megérdemelte volna, hogy ágyban, párnák közt haljon meg. Ő azonban másként gondolta: a világszabadság apostolaként, a magyar szabadságért vívott csatában halt meg. 

 

Orbán szerint „a magyar szabadság hatalmas menete” – bár tett néha vargabetűt, és zsákutcákba is tévedt néha az elmúlt kétszáz évben – ma is tart. Ebben a menetben pedig Petőfi is a magyarokkal van, még akkor is, ha nem látjuk őt. 

 

„De időnként mintha látnánk is, mindig akkor, amikor elbizonytalanodunk”.

 

Látjuk őt, ha

 

  • idegenek akarják megmondani nekünk hogyan éljünk,
  • ha a világ hatalmasai be akarják olvasztani Magyarországot egy európai szuperállamba.

 

Hiába próbálkoznak, soha nem fognak sikerrel járni, mert mi soha nem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből, mert mindannyiunkban van egy kis Petőfi – zárta ünnepi beszédét Orbán Viktor.