Orbán újabb szövetségese bukott: Bolsonaro elvesztette a brazil elnökválasztást, Lula győzött

Visszatér harmadik ciklusára Luiz Inácio Lula da Silva.
Cservenák Zoltán

2022. október 31. 09:05

Orbán újabb szövetségese bukott: Bolsonaro elvesztette a brazil elnökválasztást, Lula győzött

A röviden csak Lula néven politizáló Luiz Inácio Lula da Silva (nyitóképünkön balra) elképesztő szoros küzdelemben, de legyőzte a regnáló Bolsonarót a brazil elnökválasztáson. A baloldali Lula a szavazatok 50,9 százalékát kapta, Bolsonaro a voksok 49,1 százalékát gyűjtötte össze.

 

Lula 2023. január 1-jén veszi át a hatalmat. A voksoláson a választásra jogosultak közel 80 százaléka vett részt. A feldolgozottság 99,97 százalékos, így gyakorlatilag teljesnek mondható. Érdekesség, hogy a szavazók több mint 3 százaléka érvénytelen voksot adott le, 1,4 százalékuk pedig egyáltalán nem jelölt meg senkit a szavazólapon, így akár ezen is múlhatott a választás végeredménye.

 

The Guardian úgy tudja, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nem gratulált vasárnap éjszaka Lulának, de nem is kérdőjelezte meg a baloldali ellenfele győzelmét. Bolsonaro – Donald Trumphoz hasonlóan – a választás idején folyamatosan csalásról beszélt.

Orbán Viktor fontos szövetségese volt a brazil Jair Bolsonaro, miután Donald Trump megbukott az USA elnökeként

 

Első nyilatkozataiban Lula azt mondta, újraegyesíti Brazíliát egy mérgező hatalmi verseny után, ami mélyen megosztotta a világ egyik legnagyobb demokráciáját.

 

Lula keményen bírálta Bolsonarót, szerinte az elnök hanyagsága miatt 680 ezer ember halt meg Brazíliában – akiknek több mint fele megmenthető lett volna. Bolsonaro folyamatosan elbagatellizálta a koronavírus elleni védekezést, egy kis megfázásként beszélt a vírusról, és az oltás fontosságát sem támogatta, emiatt globális felháborodást is kiváltott.

 

„Az ellenfelem alapvetően a létező legszégyentelenebb hazudozó” – mondta Lula. „Én vagyok az, aki megvédem a demokráciát és a szabadságot – sokkal jobban, mint ez a diktátor… Szeretném demokratikusan kormányozni ezt az országot, mint korábban kétszer” – mondta a volt szakszervezeti vezető, aki 2003 és 2010 között kormányzott.

 

Lula első intézkedései között szeretne nagyobb védelmet adni az Amazonas folyónak és az Amazonas-medencének, valamint megállítani az illegális bányászatot és az őslakosok földjeinek elfoglalását. A baloldali elnöktől a Bolsonaro által figyelmen kívül hagyott erdőirtások leállítását is várják Brazíliában.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind