Orbán támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét, de azt még nem tudni, elmegy-e Kijevbe. Putyin támadást indított Németország ellen a német alkancellár szerint. Ukrajnába ment az amerikai igazságügyi miniszter. Putyin brutális rakétarendszerrel menőzött

Összefoglaló az orosz-ukrán háború kedd délutáni és esti eseményeiről.
Kovács M. Norbert

2022. június 22. 00:43

Orbán támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét, de azt még nem tudni, elmegy-e Kijevbe. Putyin támadást indított Németország ellen a német alkancellár szerint. Ukrajnába ment az amerikai igazságügyi miniszter. Putyin brutális rakétarendszerrel menőzött

Orbán támogat

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden telefonon egyeztetett egymással, aminek során Orbán Viktor megerősítette, hogy támogatja az uniós csúcson Ukrajna európai integrációját, míg Zelenszkij köszönetet mondott az eddig nyújtott magyar segítségért is.

 

Magas rangú kémeket kapcsoltak le

 

Egy magas rangú kormánytisztviselőt és egy gazdasági vezetőt vettek őrizetbe Ukrajnában, azzal gyanúsítják őket, hogy egy orosz kémhálózat tagjai, közölte kedden az ukrán biztonsági szolgálat, akik nem nevezték meg a két gyanúsítottat, de azt már lehet tudni, hogy egyikük az egyik miniszteri kabinet titkárságának magas rangú tisztviselője, míg a másikuk a kereskedelmi és iparkamara osztályvezetője.

 

„Ezek a tisztviselők különböző titkosszolgálati információkat adtak át az ellenségnek: a védelmi képességünk állapotától az államhatárnál történt intézkedésekig és az ukrán rendfenntartók személyes adataiig”

 

– idézi az Ukrán biztonsági szolgálatot a Telex.

 

A két gyanúsított vallomást is tett, az egyikük azt mondta, hogy összesen 33 ezer dollárt kapott tevékenységéért az oroszoktól, míg a másikuk 27 ezer dollárt.

 

A németek annyi fegyvert küldenek, amennyit csak kell

 

Olaf Scholz német kancellár egy keddi beszédében azt mondta, a Nyugat számára elfogadhatatlan az Ukrajna elleni erőszakos támadás, ezért kell fenntartani a fegyverszállításokat és a nagyon kemény szankciókat Oroszországgal szemben.

 

„Ezek a szankciók működnek. Igen, ezek a szankciók minket is megsebeznek. Megsebzik a vállalatainkat, de jogosak”

 

– mondta Scholz, aki azt is mondta, hogy

 

„Egy dolog biztos, addig folytatjuk Ukrajna támogatását, fegyverekkel is, amíg Ukrajnának szüksége van a segítségünkre”

 

– idézte a kancellárt a Telex.

 

Még nem tudni, megy-e Orbán

 

A Telex megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij meghívását Kijevbe. Erre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta, hogy

 

„Ahogy megszokhatták, a miniszterelnök minden hivatalos nemzetközi programjáról kellő időben tájékoztatást adunk a szerkesztőségeknek”

 

Az ukránok és az oroszok is csapásokat mértek

 

Kedd délután az oroszok és az ukránok is közleményeket adtak ki, amikben rakétacsapásokról és sikeres támadásokról írtak, írja a Telex.

 

Az oroszok azt állítják, hogy sikeres rakétacsapást mértek egy Odessza közelében fekvő repülőtérre, a csapás válasz volt arra, hogy az ukránok eltaláltak egy tengeri fúrótornyot. Az ukránok eközben azt közölték, hogy sikerült légicsapásokat mérniük a Kígyó-szigetként is ismert Zminyi-szigetre, „jelentős veszteségeket” okozva ezzel az oroszoknak.

 

Putyin megtámadta Németországot

 

Az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyiségének csökkentése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást indított Németország ellen, mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kedden Berlinben. A Zöldek politikusa arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az orosz diktatórikus rezsimet fenyegető veszélyként értékeli, hogy Ukrajna a szabadságra törekszik. Vlagyimir Putyin felfogása szerint megengedhetetlen, hogy Ukrajna sikeres legyen, mert egy diktatúra nem tűrheti el a szabadság, a nyílt társadalom és a boldogságra törekvő egyén sikerét, mondta a miniszter.

 

Németország a lakossággal és a vállalkozásokkal, köztük az Oroszország elleni szankciókat támogató iparvállalatokkal együtt eddig szolidáris volt Ukrajnával, és ezért köszönet jár mindenkinek. Azonban az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken szállított földgázmennyiség csökkentése új dimenzió. A gázexport visszafogása gazdasági támadás ellenünk, Németország ellen

 

– jelentette ki Robert Habeck.

 

Vlagyimir Putyin az orwelli újbeszél nyelven előadott, a háborút békének, az önkényt és a diktatúrát pedig kívánatos társadalmi modellnek beállító minapi szentpétervári beszédével is megmutatta, hogy tudatosan használja fegyverként az energiát. Németország elleni támadása egy mintázatba, a Lengyelország, Bulgária és Dánia ellen végrehajtott gázexport-csökkentési műveletek sorába illeszkedik 

 

– mondta a német alkancellár, aki szerint az orosz elnök az ilyen műveletekkel még inkább fel akarja hajtani a földgázpiaci árakat, hogy elinduljon a vita az egyéni anyagi veszteségek, nehézségek körüli félelmekről és végül arról, hogy nem kellene-e mégis inkább szabad kezet adni Moszkvának Ukrajnában.

 

A földgázfelhasználás csökkentésére kidolgozott kormányzati tervekről szólva hangsúlyozta, hogy a földgáz helyett szenet eltüzelő, tartalékba helyezett erőművek visszaállítása az áramtermelésbe környezetvédelmi szempontból nagyon rossz hír, de Németország nem vághat neki a télnek csupán félig feltöltött gáztározókkal. Azt is mondta, hogy 

 

súlyos gazdasági válsághoz vezetne, ha Moszkva teljesen leállítaná az európai gázexportot.

 

Váratlanul Ukrajnába látogatott az amerikai igazságügyi miniszter

 

Az Egyesült Államok segít Ukrajnának az orosz háborús bűnösök azonosításában, elfogásában és bíróság elé állításában, jelentette ki Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter, aki kedden előre nem bejelentett látogatást tett Ukrajnában. A híradások szerint a miniszter útban Lengyelország és Franciaország felé tett kitérőt Ukrajnában, ahol az ország nyugati részében lévő Lviv (Lemberg) közelében megbeszélést folytatott Irina Venegyiktova ukrán főügyésszel.

 

„Azért vagyok itt, hogy kifejezzem az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna népe iránt a kiprovokálatlan és indokolatlan orosz invázióval szemben”

 

– mondta Garland újságíróknak nyilatkozva az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint.

 

„Az Egyesült Államok félreérthetetlen üzenetet küld: nincs hova bújni”

 

– mondta. Leszögezte: az Egyesült Államok és partnerei minden rendelkezésre álló eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy az atrocitások elkövetőit felelősségre vonják. 

 

„Amerika és az egész világ sok borzalmas képet látott és szívszorító leírásokat olvasott azokról az atrocitásokról és halálesetekről, amelyek az ukrajnai orosz invázió nyomán következtek be”

 

– mondta, és ígéretet tett, hogy segít Ukrajnának a háborús bűnösök elleni vádemelésben. Hozzátette, hogy ez csak az egyik lépés, amit az amerikai igazságügyi minisztérium idén tesz válaszul az Ukrajna elleni orosz agresszióra.

 

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta Kijevben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnököt. Közösen tartott sajtótájékoztatójukon az államfő kijelentette, hogy az ukrán hatóságok dolgoznak a Mariupolban fogságba esett ukrán katonák fogolycserével történő kiszabadításán, de ennek részleteit nem hozhatja nyilvánosságra. Hangsúlyozta, hogy mielőbb meg kell oldani ezt a kérdést, különösen a sebesültek hazajuttatása miatt. Szerinte a lehető legnagyobb mértékben be kell vonni ebbe a Nemzetközi Vöröskeresztet, az ENSZ-t és azokat az országokat, amelyek képesek bizonyos mértékű befolyást gyakorolni Oroszországra.    

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közben a Facebookon arról számolt be, hogy a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok képzett ukrán legénységgel már a fronton vannak. A tárcavezető kiemelte, hogy a német tarackok már a hatodik különféle típusú, 155 milliméter kaliberű tüzérségi fegyver, amely az ukrán védelmet erősíti. Megköszönte a német partnerek támogatását, hozzáfűzve, hogy Ukrajna számít a további segítségükre.

 

Natalija Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák sikeresen nyomulnak előre Herszon megyében. Arra kérte ugyanakkor a lakosságot, hogy ne közöljenek a katonai műveletekről semmit a közösségi oldalakon, hanem várják meg a hadsereg hivatalos bejelentéseit. Elmondása szerint egyes területeken az ukrán erők visszaszorították az ellenséget már a harmadik védelmi vonalon túlra, noha az orosz katonák vasbeton szerkezetekkel erősítették meg állásaikat.

 

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a Donyec-medencében, Liszicsanszktól nem messze délre az orosz csapatok elfoglaltak két falut - Pidliszne és Mirna Dolina településeket -, Hirszkénél is sikereket értek el, az ukrán erők ugyanakkor visszaverték a támadást Viszoke irányában. Ugyanebben a térségben Roman Vlaszenko, a szeverodonecki járási katonai adminisztráció vezetőjének elmondása szerint az oroszok elfoglalták Toskivka falut is.

 

Putyin: az év végéig hadrendbe áll az első Szarmat rakétarendszer

 

Az év végéig hadrendbe áll az első Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszer, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai iskolák végzős hallgatóival kedden Moszkvában megtartott találkozón. Putyin szerint az orosz csapategységekhez elkezdtek megérkezni az Sz-500-as légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek is, amiknek nincs párjuk a világon. Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva lehetséges katonai fenyegetések és kockázatok figyelembe vételével fogja erősíteni és fejleszteni fegyveres erőit. Kiemelt feladatnak nevezte a csapatok felszerelését új fegyverrendszerekkel.

 

„Sokkal szélesebb körben kell majd alkalmaznunk a robotikát, a legújabb irányító és felderítő berendezéseket, a pilóta nélküli légi járműveket, és aktívan ki kell fejlesztenünk az új fizikai elveken alapuló fegyverrendszereket. A lézer-, az elektromágneses és egyéb fegyverekre gondolok”

 

– mondta Putyin, aki szerint a világon jelenleg nincs az orosznál hatékonyabb haderő.

 

Korábbi tájékoztatás szerint az orosz Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta egyszerre több hiperszonikus csapásmérő egység hordozására alkalmas. Viktor Litovkin nyugállományú ezredes, katonai szakértő az RT állami televíziónak kedden azt mondta, hogy a rakéta 10-16 különböző kapacitású robbanófejet, köztük több Avangard hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkot képes hordozni, valamint akár a Déli-sarkon keresztül is elrepülni a célpontjához és bármelyik irányból csapást mérni.

 

„Egyetlen ilyen rakéta képes elpusztítani egy fél kontinenst. A valószínű ellenfélnek meg kell értenie, hogy Oroszországgal nem jó viccelődni”

 

– mondta Litovkin. A hangsebesség huszonhétszerese, óránként mintegy 33 ezer kilométeres sebesség elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus eszközöket 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

 

Moszkva ellenlépéseket ígért az EU-nak, ha nem oldódik meg a kalinyingrádi tranzit ügye

 

Bekérette kedden az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

 

A litván vasút korábban arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy június 18-tól megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója kijelentette, hogy a Litvánián keresztül történő tranzitkorlátozások miatt a kalinyingrádi régió kompállománya meg tud birkózni megnövekedett rakománymennyiséggel. Kalinyingrád megyébe a kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le, ezek tranzitját a korlátozások augusztus 10-ig nem érintik.

 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy 

 

Litvánia ezzel a döntésével agresszívan lépett fel, túllépve a barátságtalan magatartás határait. 

 

Hozzátette: 

 

Vilniusnak meg kell értenie, az, hogy Moszkva a kalinyingrádi tranzitra vonatkozó lépéseit ellenségesnek minősítette, azt jelenti, hogy „ez már nem a tárgyalások ideje”.

 

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki kedden Kalinyingrádba utazott, hogy ott a régió kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, kijelentette, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását.

 

„Ez a legújabb példája annak, hogy Litvánia a nyugati országok ösztönzésére, a nemzetközi jog normáinak és elveinek megsértésével, blokád alá vette a területéről a kalinyingrádi régióba tartó áruk nagy csoportját. Ez a példa azt mutatja, hogy a Nyugatnak nem csak a szóbeli, hanem az írott nyilatkozataiban sem lehet megbízni”

 

– idézte a TASZSZ Patrusevet.

 

„Oroszország az ilyen ellenséges akciókra biztosan válaszolni fog. A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára”

 

– tette hozzá a tisztségviselő.

 

Az EU moszkvai nagykövete szintén a TASZSZ-nak nyilatkozva közölte, hogy az Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén kifejtette az unió elvi álláspontját Oroszország Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban. A misszióvezető emellett azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani.

 

Az orosz külügyminisztérium hétfői állásfoglalásban rámutatott, hogy Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról.

 

A kalinyingrádi orosz exklávé gazdaságfejlesztési minisztériuma kedden közzétette a litván tranzittilalom alá eső áruknak a listáját, amelyen egyebek között a 750 eurónál nagyobb értékű háztartási gépek, valamint az ezer eurónál drágább hangszerek is szerepelnek. A felsorolásba bekerültek továbbá „a mentőautók kivételével a szárazföldi, légi vagy tengeri személyszállításra szolgáló, 50 ezer eurót meghaladó értékű járművek”, ülőszékes felvonók, kötélpályák húzószerkezetei, az ötezer eurónál drágább motorkerékpárok, valamint ezek tartozékai és pótalkatrészei.

 

A 66 oldalas litván feketelista különböző luxuscikkekre, műtárgyak és régiségekre, biliárd- és golffelszerelésre is kiterjed, továbbá a telivér lovakra, a kaviárra, a szarvasgombára, valamint a szivarokra és a parfümökre. De szerepelnek rajta ipari berendezések, szerszámgépek és gyártóüzemek gépei, valamint építőanyagok, általánosságban mindazok a szankciókkal sújtott áruk, amiket az uniós országok nem szállíthatnak Oroszországba.

Címlapon

mutasd mind