Orbán és Kövér szörnyetegnek nevezték azokat, akik kormányzati eszközökkel akarták korlátozni az abortuszt – 1990-ben

Azóta 180 fokos a fordulat. A Reform magazin 1990-es számából a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szemezgetett. Találtak két érdekes idézetet Kövér Lászlótól is.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 16. 13:04

Orbán és Kövér szörnyetegnek nevezték azokat, akik kormányzati eszközökkel akarták korlátozni az abortuszt – 1990-ben

Hatalmas felháborodást és ugyanakkor némi helyeslést is kiváltott az, hogy tovább nehezítik az abortuszra várók helyzetét Magyarországon. A módszer azonban talán még vitatottabb a szigorítás és nehezítés általános tényél: a várandós nőket arra köteleznék, hogy hallgassák meg a magzat szívhangját, meg kell nézniük a magzat ultrahangképét és a szív pulzálását, mielőtt elvetetik. Voltak olyan vélemények, miszerint a Belügyminisztérium jogszabály-módosítása embertelen lelki terrornak teszi ki a nőket.

 

Így gondolták ezt a „kereszténység felvétele” előtt a fideszes vezetők is.

 

Orbán Viktor a Reform magazinnak 1990-ben egyenesen szörnyetegnek nevezte azokat, akik az abortuszt politikai erővel akarják korlátozni, Kövér László pedig azt mondta:

 

„Lányaink, asszonyaink nem hobbiból járnak abortuszra”.

 

Sőt, Kövér azt is hozzátette 32 éve, hogy nem jogi, hanem szociális, népjóléti oldalról kellene megközelíteni a terhességmegszakítás kérdését. Szerinte az akkori MDF-kormány inkább a könnyebb utat akarta választani a jogi megoldással, mivel a szociális és népjóléti megoldás munkába, koncepciókba és pénzbe kerül.

 

„Az abortuszvitát kormányzati útra terelni meggyőződésünk szerint ugyanolyan hiba lenne, mint az állami iskolákban a hitoktatást kormányintézkedéssel bevezetni”

 

– tette hozzá az akkor még liberálisként ma már keresztény konzervatívként politizáló Kövér László.