Orbán szerint jó ütemben és kellő pontossággal szigorítottak; további pénzeket vonhatnak el az önkormányzatoktól

A miniszterelnök szokásos, péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában ismét elégedett volt magával és kormányával. Öt százalékra csökkentik az elviteles ételek áfáját. További pénzeket vonhatnak el az önkormányzatoktól, ha a helyzet megkívánja.

2020. november 13. 12:53

Orbán szerint jó ütemben és kellő pontossággal szigorítottak; további pénzeket vonhatnak el az önkormányzatoktól

Orbán Viktor megismételte a korábbi tippjét, miszerint 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást. Hozzátette: 

„ilyen döntéseket hozni akkor kell, amikor már valóban fenyeget bennünket az egészségügy megbénulásának veszélye”.

Az oktatás helyzetéről Orbán Viktor elmondta: 500 középiskolában tértek át digitális oktatásra, emellett a fertőzés magas szintje miatt 208 óvodát zártak be, és 239 általános iskolában vezettek be digitális oktatást.

A miniszterelnök arról tájékoztatott, amint meglesz a vakcina, elsőként az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mert veszélyben vannak, és rájuk van a legnagyobb szükség.

Orbán Viktor bejelentette: 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját.

Az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztésére vonatkozó javaslatokat úgy kommentálta: „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni”, de mindenképpen kell adót csökkenteni, különben nem lesz munkahely. Ezért elkötelezett aziránt, hogy

jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt.

Szerinte az uniós források jogállamisági kritériumhoz kötése politikai ügy, pedig „az uniót nem ezért hoztuk létre, hogy legyen egy második Szovjetunió”.

Orbán elmondta: csütörtökön hosszan tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, és neki is elmondta, hogy a magyarok pénzét nem lehet elvenni, „pénz lesz, a gazdaság működni fog, a fejlesztések megindulnak”. Szerinte a Szovjetunióban volt ugyanis szokás, hogy támasztottak egy feltételt objektív kritériumok nélkül, majd felállítottak egy ezeket ideológiai alapon számon kérő bizottságot, és ha valaki „elhajlott”, azt figyelmeztették, aki nem állt be a sorba, megbüntették, fellebbezés pedig nem volt. A mostani EU-s tervezet „pontosan ugyanaz”: objektív kritériumok és jogorvoslati lehetőség nélkül, ideológiai alapon zsarolni akarnak országokat. Most a járvány kezeléséről kellene beszélni, és a bajban lévő déli államokon azonnal segíteni – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ-stratégiát, úgy reagált: „nem mondom, hogy ez felesleges, ilyen munkacsoportok legyenek”, de az ütemezést illetően a döntéshozóknak kell, hogy több eszük legyen, és „nekünk most nem ezeket a tanulmányokat kell olvasni”.