Orbán szerint az unió miatt nem halad az orosz olajembargó ügye

Brüsszel!
Cservenák Zoltán

2022. május 30. 22:42

Orbán szerint az unió miatt nem halad az orosz olajembargó ügye

Az Európai Bizottság a felelős azért, mert nem halad előre az orosz olajembargó ügye – erről beszélt Orbán Viktor újságíróknak az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján.

 

Orbán a BBC tudósítása szerint azt is kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankciókra vonatkozó javaslatait, ha előbb megoldást találnak Magyarország energiaellátásának biztosítására.

 

Orbán azt mondta, hogy garanciákra van szüksége arra vonatkozólag, hogy Magyarország tengeri úton vásárolhasson olajat, ha leállna az orosz szállítás.

 

Az uniós tagországok vezetőinek nem sikerült megállapodniuk az orosz olajimport tilalmáról, mielőtt a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó beindult volna – írja a Reuters. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint reálisan a következő uniós csúcson lehet megállapodás, ez június 23-án és 24-én lesz. 

 

A Reuters úgy tudja, az átdolgozott szövegtervezet tartalmazná a tengeri olajimport tilalmát, de a tengerparttal nem rendelkező Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak szállított csővezetékes olajat valamikor később szankcionálna az unió.

 

(BBC, Reuters)