Ukrajna katonai védelmével lehet elérni az orosz–ukrán békét Orbán nyugati kedvence, az olasz Giorgia Meloni szerint

Ezek szerint a Fidesz narratívája alapján Giorgia Meloni háborúpárti, hiszen Orbán Viktor szerint mindenki a háborút támogatja, aki fegyvert ad Ukrajnának annak érdekében, hogy megvédje magát.
Cservenák Zoltán

2022. október 27. 06:29

Ukrajna katonai védelmével lehet elérni az orosz–ukrán békét Orbán nyugati kedvence, az olasz Giorgia Meloni szerint

Hatalmas várakozás övezi Giorgia Meloni olaszországi miniszterelnökségét az Orbán-kormányon és a Fideszen belül, most azonban mégsem lehetnek boldogok Orbánék. A választáson győztes és kormányalakításra felkért Giorgia Meloni ugyanis teljesen ellentétesen gondolkodik az orosz–ukrán háborúról, mint magyar pártfogója, Orbán Viktor.

 

Az Oroszország és Ukrajna közötti békemegállapodás elősegítésének egyetlen módja, ha segítjük Kijevnek a katonai védelmét  

 

– mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerdán a római parlamentben a Reuters tudósítása szerint. Meloni úgy fogalmazott: 

 

„A békét Ukrajna támogatásával lehet elérni [...] ez az egyetlen esélyünk a két fél számára a tárgyalásra”.

 

Meloni többször is támogatást ígért Ukrajnának, miközben koalíciós szövetségesei, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini alapvetően egyáltalán nem osztják ezt a nézetet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fennálló szoros kapcsolatuk miatt.

 

Meloni azt is mondta, hogy bár az Olaszország által Ukrajnának szállított fegyverek nem meghatározóak a háború kimenetelét illetően, létfontosságúak Olaszország számára a nemzetközi hitelesség megőrzése érdekében. 

 

Egyébként Silvio Berlusconi sem mantrázta az orbáni tanokat az olasz parlamentben. Azt mondta, ő maga mindig is azon fáradozott, hogy egyesítse Moszkvát a Nyugattal, de Oroszország Ukrajna elleni inváziója azt jelentette, hogy ez most lehetetlen.

 

„Ebben a helyzetben természetesen a Nyugattal vagyunk. Dolgoznunk kell a békéért, és ezt nyugati szövetségeseinkkel teljes egyetértésben, az ukrán nép akaratának tiszteletben tartásával fogjuk megtenni.”

 

– tette hozzá a Putyin- és Orbán-barát Berlusconi. Ezek szerint Orbán Viktor olasz szövetségesei nem feltétlenül szeretnének belesétálni abba a logikai szakadékba, amiben a magyar miniszterelnök és kormánya, valamint a Fidesz-KDNP kapálózik a háború kitörése óta, hiszen Orbánék folyamatosan arról beszélnek, hogy tűzszünetet kell kötni, valamint béketárgyalásokat kell kezdeni Oroszország és Ukrajna (újabban az Egyesült Államok között), csakhogy azt eddig soha nem magyarázták el, hogyan lehetséges mindez. Ugyanakkor eddig minden a témához értő azt mondta, Oroszország csak akkor ülne le az asztalhoz, ha Ukrajna letenné a fegyvert, lemondana a területeiről, a hadseregéről, valahogy leváltanák a megválasztott ukrán elnököt és a kormányt, valamint az ukránok lemondanának a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozási elképzeléseikről. Mindezekből az is következik, hogy Orbán Viktorék is elvárják ezeket Ukrajnától. Amennyiben mégsem, akkor valóban mély a logikai szakadék a magyar kormány, a miniszerelnök, valamint annak pártja politikájában.