Orbán nem szavazza meg az újabb uniós szankciós csomagot

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban.
Cservenák Zoltán

2022. május 09. 15:47

Orbán nem szavazza meg az újabb uniós szankciós csomagot

 

Szijjártó azt mondta, két és fél hónapja tört ki háború Magyarország szomszédságában, és az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában, ezért minden diplomáciai erőfeszítést támogat, ami a háború tárgyalásos lezáráshoz vezethet. Világos különbséget teszünk támadó és megtámadott között, elítéltük az orosz katonai agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk Ukrajnának, továbbá eddig csaknem 700 ezer menekülőt fogadtunk be.

 

Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de a külügyminiszter jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása. Az energiaellátáshoz kellenek kőolaj- ás gázforrások, valamint vezetékek, amik idehozzák azt. Szijjártó szerint az ország földrajzi elhelyezkedése, a szállítási útvonalak, valamint az olaj- és gázmezők elhelyezkedése, elérhetősége határozza meg Magyarország energiaellátásának biztonságát.

 

Minden ország energiaellátási szerkezete más, és az uniós állam- és kormányfők megállapodtak, hogy csakis olyan lépéseket tehet az Európai Unió, amik figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő energiaellátási szerkezetét. 

 

Szijjártó szerint ezt az egységet rúgta fel most az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslata.

 

Megismételte Orbán Viktor pénteki, Kossuth Rádióban elhangzott szavait, miszerint, a mostani uniós javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, lerombolná Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását, elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Magyarországra csak csővezetéken jöhet kőolaj és a szükséges mennyiség csaknem kétharmada Oroszországból érkezik.

 

A miniszter szerint a brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forint kiadást jelentene a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.

 

(MTI)