Orbán: nem hagyjuk, hogy berángassanak bennünket a háborúba

A mai kinyilatkoztatásban szóba került a háború elleni háború, az infláció elleni háború és a nemzeti konzultáció is.
Vass Imre

2023. január 27. 08:40

Orbán: nem hagyjuk, hogy berángassanak bennünket a háborúba

Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Németország tankokat küld Ukrajnába, azt mondta, a németek először csak sisakokat akartak adni Ukrajnának, most pedig már tankokat küldeni és már repülőkről is beszélnek.

 

A kormányfő szerint óriási nyomás van Magyarországon, és „minden eszközt bevetnek, hogy belerángassanak a háborúba”. Szerinte hazánkban is vannak háborúpártiak, de a kormány a béke partján áll és minél hamarabb tűzszünetet szeretne. Most is elmondta, hogy szerinte amennyiben a baloldal lenne hatalmon, akkor már benne lennénk a háborúban.

 

A fidesz találmányát, a nemzeti konzultációt Orbán Viktor hungarikumnak nevezte. Szerinte arra jó ez az egész, hogy az emberek elmondhassák véleményüket bizonyos kérdésekről. Azokról, akik nem töltik ki az íveket (minden alkalommal több millióan vannak), azt mondta, ők a többiekre bízzák a választ.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, az ország a nemzeti össztermék 4,8 százalékát veszíti el miatta. Kiemelte, vannak olyan szankciós pontok, amelyek nem sérti Magyarország érdekeit, de olyanok is vannak, amelyek igen. Ezekben az esetekben vétózott a kormány.

 

Orbán Viktor szerint a magyar sajtó és nyilvánosság sokszínű, azonban Nyugat-Európában nincs tere a más véleményeknek. „Sokszínű médiaszabadságban élünk”- mondta Orbán, nyugaton viszont egy jobboldali és egy baloldali újság ugyanazt írja a háborúról. Szerinte „nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van”, ezek pedig olyan álláspontot képviselnek, amelyek rosszak Magyarországnak.

 

A száguldó inflációval kapcsolatban optimistán nyilatkozott, szerinte a „gyógyszer a kormány már beadta” és az február végére, márciusra hatni fog és decemberben egyszámjegyű lesz az infláció.