Orbán mindent feltett Putyin győzelmére, és magyarok milliói fizettek meg ezért – Besenyei Zsolt jegyzete

A vátesz csődje: miként vezetett a stratégiai nyugalom az Európa-bajnok inflációhoz?
Besenyei Zsolt

2023. február 24. 16:50

Orbán mindent feltett Putyin
győzelmére, és magyarok milliói fizettek meg ezért – Besenyei Zsolt jegyzete

Most már azt írta Orbán a Twitteren, hogy Oroszország nem tud nyerni. Messzire jutottunk onnan, hogy tavaly nyáron, Tusnádon még azt állította, Ukrajna mindenképpen veszíteni fog, és a front, amely messze van, közeledni fog Magyarországhoz. Hát nem közeledett.

 

 

A stratégiai megvilágosodáshoz egy év kellett, de Magyarország addig is rengeteget bukott Orbán Moszkva melletti elköteleződésén. Orbán megfizetett ezért politikailag, mert karanténba került, Magyarország mint olyan morálisan, mert páriák lettünk.

De a magyarok milliói megfizettek ezért anyagilag is.

Orbán előrelátása totális kudarcot vallott, sokat emlegetett zsenialitása inkább csak politikai szenilitás már.

 

Most azt mondja, hogy „nincs realitása”, hogy az oroszok legyőzzék a NATO-t. Ő egyértelműnek látja, hogy az ukránoknak a nyugati segítséggel több fegyverük van, mint az oroszoknak.

„A politikában érteni kell a számokhoz.” Hát, igen, kellett volna.

 

Egy éve, a háború kitörésekor még az volt, hogy stratégiai nyugalom. Ami annyit jelentett, hogy nem kell elkapkodni semmit, különösen nem az Ukrajna melletti kiállást, Kijev támogatását, mert az oroszok úgyis gyorsan győzni fognak.

 

Népünk bölcs vezetője mindent erre tett fel, mert meggyőződése volt, hogy Putyin agressziója könnyen nyer, majd visszaáll a régi rend, és mehet a biznisz, folytatódik a dínom-dánom. Nem értette meg, hogy akkor már semmi nem lesz a régi: ha hagyja nyerni Putyint, Európa végképp orosz függőségbe kerül.

 

Orbán a tétjeit azonban az oroszokra tette, és ennek jelentős hatásai voltak Magyarországra és a magyarokra is.

 

Utólag is nehezen érthető, miként ígérhette meg, hogy ha lesz orosz gáz, akkor fenntartható a rezsicsökkentés. Mert orosz gáz ugyan van, de a lakosság egyharmadát, a teljes kormányzati-önkormányzati szférát és – nem mellesleg – a teljes piaci szférát kivették a hatósági gázár hatálya alól.

 

Talán úgy értette, hogy ha lesz orosz gáz – egész Európának, különösen a németeknek. De nekik nincs.

 

Putyin előbb az orosz LNG szállítását csökkentette jelentősen, aminek eredményeként már 2021 augusztusától radikálisan emelkedni kezdett a rotterdami gázár. Azután több lépésben visszafogta, majd leállította a Jamal-, majd az Északi Áramlat vezetékeket, hogy veszélybe sodorja Európa energiaellátását, és ezzel nyomást gyakoroljon Varsóra és Berlinre, saját érdekükre tekintettel, szálljanak ki a Kijevet támogató koalícióból.

 

A Nyugat azonban – Magyarország és még egy-két politikus, mint Salvini, Berlusconi vagy Milanović kivételével – egységes maradt. Ellenben a gáz ára tavaly nyáron kilőtt, és augusztus végére elérte a 340 eurót megawattóránként.

 

Azóta tendenciózusan esik, most már hetek óta 50 euró körül mozog megawattóránként, ami nagyjából 200 forintos köbméterenkénti árat jelent, az Orbán-kormány alárendeltségében lévő MVM azonban a magyar lakosság körülbelül harmadának 750 forintért adja a földgáz köbméterét, az önkormányzatoknak és a vállalatoknak ennél is drágábban, 1000–1200 forintért.

 

A piaci ár minimum ötszöröséért.

 

A már amúgy is megsarcolt önkormányzatok ezt nem tudják állni, bezártak mindent télre, amit nélkülözni tudtak. A privát cégek egyelőre kitartottak, nem zártak be, viszont árat emeltek. Kénytelenek voltak, hogy kompenzálni tudják a horror gázárat, és életben maradjanak.

 

Az EU-ban kiugró magyarországi inflációnak három fő hajtóereje van:

  1. A választás előtti pénzszórás a nép közé (3300 milliárd forint).
  2. A kiürített büdzsé feltöltésére kivetett különadók (különös tekintettel az élelmiszerláncok megsarcolása, évi 1100–1200 milliárd forint).
  3. A cégek által fizetett 1000 forint fölötti horrorisztikus gázár, ami mindennek az árába beépült.

 

Az MVM nem tudja olcsóbban adni, mert ő is drágán vette: 2022 nyár végén, ősz elején, amikor az Északi Áramlat bezárása után a 300 eurót is meghaladta egy megawattórányi gáz ára.

 

Ennek két oka van.

  • Egyrészt Szijjártó (nyilván Orbán utasításától nem függetlenül) olyan szerződést írt alá a Gazprommal 2021 őszén, amely a hosszútávú elköteleződésért cserébe semmilyen kedvezményt nem adott, hanem a tőzsdei, gyakorlatilag LNG- és vészhelyzeti árhoz kötötte a Magyarország által fizetett díjat.
  • Másfelől pedig Orbán stratégiai nyugalma tett tönkre bennünket. A pénztárcánkat mindenképpen. Még azokét is, akik nem is gázzal fűtenek, mert az inflációban kénytelenek megfizetni a brutális áron vett és adott orosz földgázt.

 

A TTF-gázár két éve, 2021 tavaszán még 20 euró/megawattóra körül mozgott, ez rentábilissá tette az úgynevezett rezsicsökkentést. Sőt, az állam még nyerészkedett is a becsapott választókon, mert drágábban adta a gázt a lakossági fogyasztóknak, mint amennyiért maga vette azt az oroszoktól.

 

A háborús készülődéstől és a Nyugat-Európa (főként Németország) kiszolgáltatottságának jelzésétől nyilvánvalóan nem függetlenül Putyin 2021 nyarán kezdte kiszárítani a piacot, a gázár augusztustól kezdett meredek emelkedésbe.

 

  • Októberben 100 euró fölé ment, karácsonykor már a 180 eurót kóstolgatta – Orbán ezek ismeretében akart anyázni, amikor fogyasztáscsökkentésről hallott beszélni, és ígérte meg a „rezsicsökkentés” változatlan formában való fenntartását.
  • Majd egy éve jött a háború, a gázár 200 euró fölé ugrott, de csak rövid időre, és hamarosan 100 alatt találta magát, sőt, 80 euró alá csökkent.
  • Minden amellett szólt volna, hogy Magyarország ekkor kezdjen vásárlásba, készüljön a télre és töltse fel a tározóit. Tavaly tavasszal, március közepe és június közepe között, amikor gázár 80 euró körül mozgott.

 

De nem tette, kihagyta az alkalmat. Orbán „stratégiai nyugalma” kitartott: bízott az oroszok gyors győzelmében, amely után Ukrajna megszűnik, vagy nem, az neki mindegy, de a gázár méginkább leesik, mert Putyinnak nem lesz szüksége a gazdasági háborúra.

  • Biztos volt benne, hogy napokon belül nyernek az oroszok, vagy ha nem, akkor heteken belül.
  • Még a pápának is azt mondta, hogy legkésőbb május 9-ére, a Győzelem napjára vége lesz a háborúnak.

 

De szembejött a valóság, és nem lett vége, nagyon nem. Sőt, Putyin fokozta a gazdasági háborút, a Nyugatra történő nyomásgyakorlást, elzárta előbb a lengyelek, majd a németek felé is a vezetéket, a gáz ára az egekbe emelkedett.

 

(Amihez természetesen semmi köze nem volt a szankcióknak, annál is inkább, mert az orosz gáz azóta sincs embargó alatt.)

 

Orbánék ekkor kezdtek pánikba esni, megszüntették a hatósági árat a nagyfogyasztóknak, és a lehető legdrágábban vásároltak az oroszoktól. Azóta az ár hiába esett le, a magyar államnak a nyakán maradt a 300 eurós készlet.

 

Nyugat-Európa már nem vesz orosz gázt, sőt, az Unióban érdemben Magyarországon kívül senki más sem. Még a tengerrel ugyancsak nem rendelkező Csehország, Szlovákia és Ausztria sem – csak mi, illetve Orbán a mi pénzünkből.

 

Viszont 80 helyett, 200, sőt 300 eurós áron vett háromszor vagy négyszer drágábban, mint tehette volna: bízik vakon az orosz győzelemben és a háború gyors végében. A politikában érteni kell a számokhoz – mondja most, és valóban kellett volna.

 

Most már ő is belátja, hogy Putyin nem nyerhet, csak már késő, a magyar infláció 170 százalékkal van fölötte a többi uniós ország átlagának.

 

A gatyánk is ráment Orbán választási győzelmére és elhibázott „stratégiai nyugalmára”: a magyar infláció csaknem háromszorosa az EU26-okénak: 26,2 százalék vs 9 százalék januárban.

 

Ide vezetett az oroszok legyőzhetetlenségébe vetett indokolatlan hit: a gázáron és az általa okozott brutális infláción keresztül a magyarok finanszírozták Putyin háborúját.

 

És ezért természetesen mindenki más a hibás. Brüsszel, a gázra nem is létező, de amúgy általa is megszavazott szankciók, meg Nyugat, amely összeurópai szintre emelt egy regionális háborút, tehát nem hagyta az oroszokat nyerni.

 

Azaz mindenki más, csak ő nem.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind