Orbán mindenért hálás és mindent köszön Putyinnak

Kedden magyar idő szerint délután egy órakor kezdődött Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin újabb találkozójára. A magyar miniszterelnök köszönetet mondott az orosz elnöknek amiért hazánk „Európa többi részénél olcsóbban kapja a gázt", valamint a mintegy kétmillió koronavírus elleni Szputnyik vakcináért.
Kékes Viktória

2022. február 01. 15:37

Orbán mindenért hálás és mindent köszön Putyinnak

Hol vannak már azok az idők, amikor Orbán Viktor azzal kampányolt, hogy „Európában elszaporodtak Putyin pincsijei és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.” A magyar miniszterelnök gyakorlatilag minden évben személyesen találkozik az orosz elnökkel, ahol rendre olyan fontos – és a magyar közvélemény számára jellemzően ismeretlen – kérdésekben jut egyezségre, mint amilyen például a 80 százalékban orosz hitelből megvalósuló Paks2 beruházás. Ezzel kapcsolatban egyébként Orbán mindössze annyit emelt ki, hogy „ragyogóan halad”, holott a feltételeket tavaly újra kellett tárgyalni a beruházás csúszása miatt. 

 

A mai találkozó azonban nem erről, hanem az orosz gázról és a küszöbön álló háborúról szól. Előbbivel kapcsolatban azt már korábban is tudni lehetett, hogy tavaly a magyar kormány aláírt egy hosszútávú, egészen 2036-ig szóló gázszállítási szerződést a Gazprommal, az azonban csak most derült ki, hogy a magyar miniszterelnök az ebben a szerződésben szereplő – évi 4,5 milliárd köbméter – mennyiségnél is többről szeretne megállapodni. 

 

 

A küszöbön álló háború kapcsán Orbán arról beszélt, hogy mostani látogatása „részben békemisszió is.” Arról biztosította az orosz elnököt, hogy az Európai Unió vezetői nem akarnak háborút. Azt már nem tette hozzá a miniszterelnök, hogy bár az orosz fél folyamatosan tagadja, hogy háborúra készülne Ukrajnával a jelenleg zajló Orbán–Putyin találkozó során is folyamatosan növeli az orosz–ukrán határon állomásozó haderő létszámát. A Pentagon szóvivője hétvégén arról beszélt, hogy ez már akkora mértékű, hogy akár egy nagyobb támadást is végre lehet majd hajtani vele. 

 

Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni.

 

Európa tehát csak abban reménykedhet, hogy Putyin esetében érdemes arra is figyelni amit tesz, nem csak arra, amit mond.

 

Röviden szó esett az orosz koronavírus elleni vakcináról is, amellyel mintegy 900 ezer magyart oltottak be még a tavalyi évben. Annak ellenére, hogy sem a WHO, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá a Szputynik V vakcinát, ezt is fogják gyártani az éppen épülő debreceni nemzeti oltóanyaggyárban.

 

A közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban a magyar kormányfő arról beszélt, hogy

 

Nálunk választások lesznek áprilisban, ahol indulni fogok és szeretnék még maradni. Jó reményeim vannak, hogy még hosszú éveken keresztül működhetünk együtt. 

 

Ezzel is világossá téve, hogy egy esetleges Fidesz-győzelem esetén a magyar külpolitika irányvonalában semmiféle változás nem várható.