Orbán megszavazta, új NATO-csapatok jönnek Magyarországra az ukrajnai háború miatt

A csütörtöki NATO-csúcson Orbán Viktor mindent megszavazott. Szijjártó Péter szerint néhány száz katona érkezhet a Dunántúlra.
Cservenák Zoltán

2022. március 24. 15:19

Orbán megszavazta, új NATO-csapatok jönnek Magyarországra az ukrajnai háború miatt

Szlovákia, Románia és Bulgária mellett Magyarországra is új NATO-hadtestek érkeznek a következő hetekben, bármennyire is mondta Szijjártó Péter, hogy a magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot.

 

A NATO-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében arra kérte a NATO-t, hogy a szövetség összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát biztosítsa Ukrajna számára, továbbá adjon több rakétavetőt, légvédelmi rendszert és hadihajók elleni fegyvert.

 

„Még február 24-én egy teljesen egyértelmű, logikus kéréssel fordultam Önökhöz. Segítsenek lezárni a légterünket, hogy megóvhassuk népünket az orosz bombáktól és rakétáktól. Nem kaptunk egyértelmű választ. Nekünk sokkal kevesebb repülőgépünk van, mint Oroszországnak. Ukrajna kért repülőgépeket, hogy ne veszítsünk el annyi embert. A NATO-nak több ezer harci repülőgépe van, de mi nem kaptunk egyet sem. Tankokat is kértünk, hogy felszabadíthassuk városainkat, ahol Oroszország emberek százezreit tartja túszul, szándékosan kiéhezteti a lakosokat, szó szerint hamuvá változtatja a lakónegyedeket. A szövetségnek legalább húszezer tankja van. Ukrajna az összes tank egy százalékát kérte, hogy adják át vagy adják el neki, de erre sem kapott egyértelmű választ” 

 

– fejtette ki az elnök. Hozzátette, hogy Ukrajna minden szövetségesének hálás a már nyújtott katonai segítségért, de ez nem elegendő az orosz támadások megállításához.

 

A 444.hu azt írja, NATO-főtitkár úgy reagált erre, hogy nem kockáztatják meg a háború továbbterjedését, ezért csak a védelemhez szükséges eszközöket szállítanak.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter délután azt közölte, a Dunántúlra a magyar vezetésű NATO-zászlóaljba néhány száz öt ország NATO-katona érkezhet.