A béketáboros Orbán megint világháborúval riogatott

A magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás – jelentette ki Orbán Viktor szokásos pénteki, interjúnak álcázott szózatában a közszolgálati adóból kormányszócsővé süllyesztett Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint megkérdőjeleződött az Európai Unió létezése és értelme, hiszen feladta azt a két célt, amely miatt megalakult: a békét és jólétet.
Hollósi Zsolt

2023. március 31. 08:55

A béketáboros Orbán megint világháborúval riogatott

Orbán Viktor azt mondta: miután egyre újabb és nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, ezért meggyőződése, hogy a világháború veszélye „nem irodalmi túlzás”. Hozzátette: amikor azt mondják európai és amerikai vezetők, hogy ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, akkor ez első hallásra hihetetlenül túlzónak tűnik, de ez „reális veszély ebben a pillanatban”.

A kormányfő hangsúlyozta: a háború egyre véresebb és brutálisabb, ugyanakkor a béke mellé álló európai országok és vezetők száma egyáltalán nem növekszik. Ezzel szemben 

 

az európai emberek elindultak a béke irányába, ahogy nő az áldozatok száma úgy fordulnak az emberek egyre inkább a tűzszünet és a béketárgyalások irányába.

 

 Orbán Viktor azt mondta, a magyar parlament határozatot fogad el, amelyben kitart a béke álláspontja mellett és tűzszünetet követel.

„A magyar álláspont nem arról szól, hogy milyen békeszerződés legyen, hanem arról, hogy legyen tűzszünet” – fogalmazott.

Oda kellene eljutni, hogy tűzszünet legyen, ne haljon meg több ember, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalások kereteit – jelentette ki Orbán.

 

Orbán minden idegszálával a háborús eseményeket követi tavaly február óta. Azt látja, hogy az elején volt egy-két ország (pl. USA), amelyek pontosan tudták, mit csinálnak. „Odaálltak a kút széléhez, belenéztek a mélyére, és látták, milyen mély”, majd bátran, büszkén beleálltak a háborúba. A nagy többség azonban nem ilyen volt szerinte, ők sodródtak az eseményekkel. Ilyenek voltak például a németek, akik Orbán szerint ki akartak maradni a háborúból, de mindig továbblökték őket. A miniszterelnök meggyőződése, hogy számos olyan európai ország van, amely nem akart ott lenni, ahol most van.

 

„A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót”

 

– jelentette ki Orbán. Az uniónak a békét és a jólétet kellene szolgálnia, de ma pont az ellenkezőjét képviseli. A miniszterelnök szerint nemcsak az történt, hogy egy-két ország az akarata ellenére belesodródott a háborúba, hanem megkérdőjeleződött az Európai Unió létezése és értelme, hiszen feladta azt a két célt, amely miatt megalakult: a békét és jólétet.

 

Orbán Viktor kifejtette: az árstopok hasznosak, segítenek az infláció csökkentésében, ugyanakkor – mivel ez egy mesterséges beavatkozás a kereskedelem normális folyamataiba –, mellékhatásai is vannak. Ezért az a jó, ha ezek az ástopok eltűnnek a rendszerből, és visszatérünk a normális gazdasági helyzethez – fogalmazott, hozzátéve: amíg azonban az infláció nagyon magas, addig ezt nem lehet megtenni.

A kormányfő elmondta: a rezsivédelmi rendszert meg tudták védeni, az átlagfogyasztásig továbbra is védett áron tudnak az emberek energiához jutni. Ugyanakkor az élelmiszerek tekintetében, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az ársapkákat, hasonlóan a banki hitelekhez, „ahol szintén mindenfajta védelmi mechanizmusokat működtetünk, ami normális esetben inkább csak zavarokat okoz” – közölte. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, akkor a megfelelő ütemben meg kell hozni azoknak az intézkedéseknek a feladásáról szóló döntéseket, amelyeket a magas infláció miatt vezettek be.