Orbán megint vétóval fenyegeti az EU-t

Ezúttal négy személyt akar levetetni az újabb szanckiós listáról.
Kékes Viktória

2023. február 22. 10:15

Orbán megint vétóval fenyegeti az EU-t

Ma délután találkoznak az uniós nagykövetek, hogy döntsenek az Oroszország elleni 10. uniós szankciós csomagról. Eredetileg erre már tegnap sor került volna, de „meglepetésre” Magyarország miatt nem tudtak egyezségre jutni - írja a Politico szerdai hírlevelében. 

 

A brüsszeli lap három meg nem nevezett diplomatára hivatkozva azt állítja, Orbán Viktor, „Putyin legközelebbi szövetségese az EU-ban” azzal fenyegetőzik, hogy Magyarország megvétózza az újabb szankciós csomagot, ha nem vesznek le négy személyt a szankciós listáról. 

 

Ezen felül Magyarország (egyedüliként) ellenzi azt a javaslatot is, amely alapján az uniós szankciók bővítésének időtartamát fél évről egy évre emelnék. A lap szerint ez sem meglepő: az új szabály ugyanis kevesebb lehetőséget biztosítana Magyarország számára, hogy „megtorpedózza a szankciókat, és kisiklassa a döntéshozatali eljárást”.

 

Legutóbb a hatodik szankciós csomag megvétózával fenyegetett a magyar miniszterelnök és el is érte, hogy a volt KGB-s Kirill pátriárka lekerüljön a szankciós listáról. Orbán évértékelőjében így érvelt Putyin és a háború feltétlen támogatóinak védelme mellett: „Fenntartjuk gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal, sőt ezt tanácsoljuk az egész nyugati világnak, mert kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás. Ezért nem járulunk hozzá, hogy papokat, egyházi vezetőket helyezzenek szankciós listákra; éppen elég baj, hogy ez megtörténhetett művészekkel és sportolókkal”.