Orbán meghátrált a kuratóriumok ügyében

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bejelentette, Orbán Viktor támogatja, hogy ne legyenek miniszterek a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban. Ezzel hazánk hozzájuthat az Erasmus+ és a Horizont programok uniós forrásaihoz.
Vass Imre

2023. január 31. 14:30

Orbán meghátrált a
kuratóriumok ügyében

Az Európai Tanács december 15-én felfüggesztette Magyarország számára 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését, amíg az elvárt igazságügyi reformokat nem hajtja végre a kormány. Azt is kimondták, összeférhetetlen a közérdekű vagyonkezelő alapítványokban a politikusok részvétele. 

 

Az Európai Tanács a végrehajtási határozatban világosan az EU-s jogszabályokban foglalt szabályozásnak megfelelőt kért Magyarországtól. Ennek megfelelően az olyan embereket ki kell zárni a kuratóriumokból, akik elfogultak lehetnek a támogatások odaítélésénél, vagy azok felhasználásánál. Politikusok esetében pedig az elfogultság fennállhat – írja a portfolio.hu.

 

Az Európai Bizottság több esetben is jelezte a problémát, azonban a kormány érdemben nem változtatott a jogszabályokon. Ezért az Európai Unió elzárta az Erasmus+ és a Horizont kutatási programhoz kapcsolódó pénzcsapokat. 

 

Ez már komoly figyelmeztetés volt a kormánynak, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter több alkalommal is tárgyalt az brüsszeli illetékesekkel. Most pedig bejelentette, Orbán Viktor teljes mértékben támogatja, hogy a miniszterek esetében kimondják az összeférhetetlenséget.

 

Navracsics Tibor az atv.hu-nak azt mondta, hogy a javaslatot az összeférhetetlenség kimondásáról először a kormány elé terjesztik, majd egyeztetnek az Európai Bizottsággal. A miniszter által előterjesztett törvényjavaslatban szerepel a miniszterek összeférhetetlensége az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagsággal, azaz, hogy egy miniszter nem lehet kurátor.

 

Azzal kapcsolatban, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok, Navracsics Tibor azt mondta, erről még egyeztetni kell Brüsszelben, hogy ott milyen körre gondolnak.