Orbán megerősítette: Novák Katalin köztársasági elnök lehet

Az év utolsó Kormányinfóján az ATV kérdésére válaszolva erősítette meg a miniszterelnök, hogy a jelenleg családokért felelős tárca nélküli minisztert jelölhetik Áder János utódjának. Ha megválasztja a parlament, a Szegedről származó politikus lesz a magyar történelem első női köztársasági elnöke.
Orbán megerősítette: Novák Katalin köztársasági elnök lehet

Áder János köztársasági elnök mandátuma két ciklus után májusban lejár, ezért a Fidesz frakciója javaslatot fog tenni az Országgyűlésnek az új elnök személyére – mondta Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján. A miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ő Novák Katalint javasolta a frakciónak.

 

Ez alapján szinte biztosra vehető, hogy a fideszes képviselők hivatalosan Novák Katalint jelölik majd Áder János utódjának. Ha ez megtörténik és Novákot megszavazza a parlament, úgy ő lehet a magyar történelem első női köztársasági elnöke.

 

Mindezt az élő bejelentéssel szinte egy időben Orbán Viktor Facebook-oldalának adminisztrátorai is megerősítették az alábbi poszttal.

Orbán Viktor a Telex kérdésére elmondta, hogy a Fidesz elnöksége közösen vitatta meg, hogy ki legyen a köztársági elnök, mindenki véleményét meghallgatták, több javaslat is felmerült, ez után döntöttek Novák mellett. 

 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy egy nemrég még vezető fideszes politikus mennyire fogja tudni képviselni a nemzet egységét, 

 

Orbán azt mondta, hogy a korábbi példákat érdemes figyelembe venni, és ő úgy látja, hogy Áder János, akinél „nem nagyon lehetett beljebb lenni a Fideszben”, ezt a feladatot remekül megoldotta. Később ehhez hozzátette, hogy ha ez Göncz Árpádnak és Ádernek is sikerült, akkor ő bízik abban, hogy Novák Katalinnak is sikerülni fog.

 

A jelenleg az Orbán-kormány családokért felelős tárca nélküli minisztereként dolgozó, 44 éves Novák Katalin Szegedről származik, korábban 2014–2020 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára volt. Jogász és közgazdász diplomája van, franciául, angolul és németül felsőfokon, spanyolul középfokon beszél. Három gyerek édesanyja.

 

Számos találgatás jelent meg arról az elmúlt hónapokban, hogy ki követheti Áder Jánost a köztársasági elnöki poszton, ezek között Kövér László házelnök és Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő neve hangzott el leggyakrabban, jegyzi meg Novák jelölése kapcsán a Telex.

 

A Kormányinfón vele kapcsolatosan elhangzottakra Novák Katalin is reagált a Facebookon: 

 

„Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok”

 

– írta a tárca nélküli miniszter.

Az év utolsó Kormányinfóját itt követjük élőben: