Orbán még arról is képes hazudni, amiről videó is van

A miniszterelnök szerint „fake news”, hogy Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatást. Jogilag valóban nem vétózott a magyar kormány, de az Ecofin ülésén Varga Mihály egy későbbi vétónak megfelelően nemet mondott az uniós költségvetés-módosításra, így a hitelfelvételre is. Ilyen formában Varga Mihály és Szijjártó Péter olyasmit próbálnak tagadni, amiről még videó is készült.
Orbán még arról is képes hazudni, amiről videó is van

Orbán Viktor Twitterén reagált arra – az európai sajtót is villámsebesen bejáró – hírre, miszerint Magyarország egyedüliként megvétózta az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi segítséget. A miniszterelnököt az sem zavarta meg, hogy még videó is készült a vétóval felérő mondatról. Varga Mihály ugyanis azt mondta:

 

„Hungary is not in favor of the amendment of the financial regulation” azaz „Magyarország nem támogatja a költségvetési rendelet módosítását”.

És bár ez a megjegyzés jogilag még nem vétó, de egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar kormány hallani sem akar a közös hitelfelvételről, fenti mondatával ezt ki is nyilvánította Varga Mihály. Egyébként a közös hitelfelvételről még nem ezen az ülésen döntöttek, Magyarország ezzel egyelőre a hitelfelvétel keddi elfogadását megakadályozta, de azt a jövő heti európai tanácsi ülésen, és ha lesz, az azt követő Ecofin-tanácskozáson akár el is fogadhatja.

 

Orbán szerint a vétó vádja „fake news”, azaz álhír, hiszen Magyarország készen áll arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának – kétoldalú alapon. 

 

„Nincs vétó és nincs zsarolás”.

 

Bejegyzéséhez fűzött kommentben a miniszterelnök hozzátette: 

 

„Meg akarjuk győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben. Ha adósok közösségeként folytatjuk az utat lefelé, nem fogunk tudni visszafordulni. Más jövőt képzelünk Európának. erős tagállamokra van szükségünk hatalmas közös adósság helyett”.

 

Nem csak a miniszterelnök, de az Ecofin ülésén az uniós költségvetés módosítására nemet mondó Varga Mihály is próbálja tagadni a történteket. A Pénzügyminisztérium keddi közleményében azt írja:

 

„A sajtóban ma tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin 2022.12.06-án tartott ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása. Minden ilyen állítás álhír.”

 

Valóban, explicit módon nem szerepelt a napirenden Ukrajna támogatása, de az uniós költségvetés-módosítás szerepelt, amit ha nem hagynak jóvá, az unió nem tud gyorsan hitelt fölvenni, és nem tudja támogatni Ukrajnát. Ilyen értelemben Varga nem mondott teljesen igazat.

 

A történtekre és a kormány igazságot elhallgató stratégiájára Szijjártó Péter is ráerősített nem sokkal a pénzügyes közlemény kiadása után Pozsonyban. A V4-es külügyminiszterek sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „a kormány nem vétózott meg semmilyen anyagi segítségnyújtást”.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind