Orbán is érzi, hogy itt a vége: most az Európai Unió Bíróságának ment neki

Szerdán dönt az uniós testület a jogállami mechanizmusról. Ezt követően a bizottság egészen biztosan megindítja az eljárást Magyarországgal szemben, azaz elzárják a pénzcsapot az Orbán-kormány elől.
Kékes Viktória

2022. február 14. 13:45

Jogállami dzsihád zajlik Magyarország ellen, amivel szemben a szavak nem segítenek, erőt kell mutatnunk, jöjjön hát a reconquista 

 

– hangzott el Orbán Viktor szombati évértékelőjén. 

 

Az Európai Unióval állandóan harcban álló magyar kormányfő most egészen biztosan az Európai Unió Bíróságára gondolt, hiszen a bírák szerdán hoznak döntést a jogállami mechanizmuról, ezzel gördítve el minden akadályt a magyar kormánnyal szembeni eljárás megindítása elől. 

 

Az unió történetében először fogják alkalmazni a jogállami mechanizmust, két renitens tagállam, Magyarország és Lengyelország ellen. Az ok pedig, amiért Orbán Viktor már az ítélet előtt támadásba lendült, a számára legfontosabb dolog: a pénz. 

 

A jogállami mechanizmus elindítása ugyanis lehetővé teszi, hogy az unió elzárja a pénzcsapokat az általa korruptnak vélt Orbán-kormány elől.

 

Magyarország és Lengyelország az élen jár a demokratikus normák megsértésében (elég ha csak a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényre gondolunk), ezért tavaly nyáron Ursula Von der Leyen megígérte, hogy a bizottság el fogja indítani a mechanizmust az érintett tagállamok ellen. Ennek megfelelően az EB levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak, amiben tételesen felsorolták, miben várják a változtatást annak érdekében, hogy a kormányok elkerüljék a jogállami mechanizmus beindítását. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki erre inkább megtámadta a mechanizmust az unió bíróságánál, ezzel nyerve magának némi időt. Ennek azonban, úgy tűnik, most vége, a bírósági döntés után pár órával már az EP előtt lesz a jogállami mechanizmus ügye.

Címlapon

mutasd mind