Orbán: éjféltől háborús veszélyhelyzet van Magyarországon (frissítve)

Háború van a szomszédban, és már alkalmat ad az Alaptörvény, hogy ilyenkor háborús veszélyhelyzetet hirdessenek ki, meg is tették nyomban.
Cservenák Zoltán

2022. május 25. 00:15

Orbán: éjféltől háborús veszélyhelyzet van Magyarországon (frissítve)

Frissítés: nem sokkal éjfél előtt megjelent az Alaptörvény tizedik módosítását jegyző és vele egy időben a háborús veszélyhelyzetet kihirdető Magyar Közlöny. Utóbbiban az olvasható, hogy „a Kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki”.

 

Egyetlen percet sem vesztegetett az új kormány, mivel 90 napja háború zajlik Ukrajnában, szerdától háborús veszélyhelyzetet hirdetett Magyarországon. A miniszterelnök a Facebookon azt mondta:

 

„Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat, és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is”.

 

Orbán szerint a háború és a brüsszeli szankciók gazdasági felfordulást és áremelkedéseket okoztak. A miniszterelnök arról nem beszélt, hogy az infláció már a háború és a szankciók előtt is majdnem ennyire magas volt. Szerinte

 

„a világ egy gazdasági válság küszöbén áll”.

 

Délután a fideszes kétharmad megszavazta az Alaptörvény módosítását, miszerint, ha szomszédos országban háborúznak, akkor kihirdethető a rendkívüli jogrend, azaz a veszélyhelyzet, és úgy néz ki, éjféltől már ki is hirdetik. A rendkívüli jogrend – hasonlóan a járvány idején látotthoz – ismét többletjogokat biztosít az Orbán-kormánynak.

 

Orbán Viktor azt ígérte, szerdán elmondja kormánya első veszélyhelyzeti döntéseit.